CSDD: Uz ceļiem aptuveni 10% automašīnu ir potenciāli bīstamas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CSDD

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un Valsts policijas (VP) rīkotajos reidos uz ceļiem divu mēnešu laikā pārbaudīti vairāk nekā 1793 transportlīdzekļi, tostarp 168 automašīnām jeb gandrīz 10% no pārbaudītajiem spēkratiem konstatētas neatbilstošas riepas, pavēstīja CSDD.

«Konstatētais uz ceļiem rāda, ka diemžēl cilvēku attieksme pret sava auto tehnisko stāvokli nav uzlabojusies - daudzi joprojām uzskata, ka braukt ziemā ar vasaras riepām ir pieņemami un ka tas neapdraud apkārtējos. Tomēr transportlīdzekļu tehniskā stāvokļa jomā Latvija krietni atpaliek no vadošajām Eiropas valstīm. Latvijas autoparka vidējais vecums ir aptuveni 13 gadi, tas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā vidēji Eiropā, kur vecums ir 6-8 gadi. Tas nozīmē, ka arī ikdienā Latvijā šoferiem krietni vairāk būtu jāpievērš uzmanība auto tehniskajam stāvoklim,» klāstīja CSDD.

Reidu laikā konstatēti gadījumi, kad vieglā auto riepu protektors nepārsniedza 0,39 milimetrus, kad inspektoriem pat nav ko mērīt, jo protektors pilnībā nodilis (minimālais pieļaujamais ziemas riepu protektora dziļums vieglajiem automobiļiem ir četri milimetri), bijis arī gadījums, kad automobilim pat nedarbojas bremzes.

Tāpat kāda auto stāvoklis bijis tik kritisks, ka pieņemts lēmums anulēt tā tehniskās apskates uzlīmi. Tas noticis ar kādu kravas busiņu, kuram konstatēta plaša korozija, kā arī neturējās durvis, jo bija sarūsējušas eņģes un nedarbojās durvju fiksācijas ierīce. Šādu tehnisko stāvokli inspektori novērtēja kā nesavienojamu ar turpmāko dalību ceļu satiksmē.

Pārbaudēs konstatēts, ka cilvēki ikdienā pārvietojas arī ar auto, kuriem ir neatbilstoši noregulētas gaismas vai nav veikta tehniskā apskate. Tāpat autoskolu instruktori, kuriem būtu jārāda priekšzīme, apmāca topošos autovadītājus ar auto, kuram riepas ir ar neatbilstošu protektoru vai kuram nav atbilstošā veidā noformēta auto pārbūves dokumentācija. Pēc CSDD minētā, tiks izvērtēta gan autoskolu, gan instruktoru darbība.

«Zīmīgi, ka pārbaudēs konstatēts, ka problemātiskie transportlīdzekļi sastopami ne tikai Latvijas reģionos - Vidzemē, Kurzemē, Zemgalē un Latgalē -, bet arī Rīgā un Pierīgā, kur iedzīvotāju vidējais labklājības līmenis ir augstāks,» informēja CSDD.

Ņemot vērā šo statistiku un daudzo autovadītāju vieglprātīgo attieksmi, CSDD kopā ar VP turpinās veikt auto pārbaudes uz ceļiem visā Latvijā, vienlaicīgi sabiedrībai skaidrojot par nepieciešamību rūpēties par savu auto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu