Viesuļvētra "Džons" sasniedz Kalifornijas pussalu Meksikā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

Tūristi un iedzīvotāji pametuši Meksikas kūrortus Klusā okeāna piekrastē vai meklējuši patvērumu, viesuļvētrai "Džons", kuras vēja ātrums sasniedz 175 kilometrus stundā, triecoties pret Kalifornijas pussalu.

Piektdienas vakarā pirms triekšanās pret krastu viesuļvētra mainīja virzienu, pagriežoties uz ziemeļaustrumiem, tāpēc populārais kūrorts Sanhosē del Kabo, kas atrodas pussalas galā, neizjuta pilnu vētras spēku.

Viesuļvētras centrs piekrasti sasniedza aptuveni plkst. 21.00 (sestdien plkst. 5.00 pēc Latvijas laika) apmēram 20 kilometrus uz ziemeļiem no galvenās kūrortu zonas, vēsta Meksikas meteoroloģiskais dienests.

"Džons", kas iepriekš bija sasniedzis trešās kategorijas viesuļvētras spēku, nedaudz pierimis, un, nonākot krastā, tā vēja ātrums atbilda otrās kategorijas viesuļvētrai pēc Safira-Simpsona piecu līmeņu skalas.

ASV Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC) prognozē, ka "Džona" spēks virs sauszemes vēl vairāk mazināsies.

Prognozes liecina, ka "Džons" turpinās pamazām virzīties pār Kalifornijas pussalu ziemeļu virzienā. Amatpersonas bažījas, ka viesuļvētra var izraisīt plūdus un zemes noslīdējumus tuksnešainajā un kalnainajā apvidū, kur atrodas izžuvušo upju gultnes, ko aizpildīs "Džona" atnesto spēcīgo lietusgāžu ūdeņi.

NHC ziņo, ka "Džona" vēju ātrums sasniedz vismaz 175 kilometrus stundā. No Kalifornijas pussalas dienvidu daļas evakuēts vismaz 21 tūkstotis cilvēku, no kuriem aptuveni puse ir tūristi.

"Tā ir ļoti, ļoti bīstama viesuļvētra," izteicās Meksikas Ūdens komisijas pārstāvis Ignasio Arrengvins. "Šī viesuļvētra ir daudz nopietnāka nekā jebkura viesuļvētra, kuru esam piedzīvojuši pēdējo desmit gadu laikā."

Tikmēr ASV Austrumu piekrasti sasniegusi tropiskā vētra "Ernesto", Vidusatlantijas štatiem atnesot spēcīgas lietusgāzes, kas atsevišķos Ziemeļkarolīnas un Virdžīnijas pavalsts rajonos izraisījušas plūdus, bet trijos štatos vismaz 400 000 cilvēku atstājušas bez elektroenerģijas, ziņo televīzijas kanāls CNN.

Tiek ziņots, ka abas vētras prasījušas vismaz četru cilvēku dzīvības.

Piektdienas vakarā "Ernesto" dēļ Ņujorkas apkārtnē tika pārtraukts "US Open" tenisa turnīrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu