Miris džeza leģenda Džonijs Grifins (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Astoņdesmit gadu vecumā savās mājās Francijas rietumos miris leģendārais džeza saksofonists Džonijs Grifins, kurš spēlējis kopā ar tādām zvaigznēm kā Džons Koltreins un Teloniuss Monks.

Grifinu piektdien tikai dažas stundas pirms kārtējā koncerta mirušu atrada viņa sieva Mirjama, informēja mūziķa aģente.

Reiz dēvēts par «pasaulē ātrāko saksofonistu», Grifins līdz pat nāvei regulāri koncertēja Eiropas valstīs un 10.jūlijā ar savu kvartetu Dzintaru koncertzālē atklāja 3.starptautisko mūzikas festivālu «Leģendu parāde 2008».

Vēl pagājušo pirmdien mūziķis uzstājās Francijas Rivjēras pilsētā Jērā, pastāstīja aģente Elēna Mandfrēdi.

Grifins piedzima 1928.gadā Čikāgā un mācījās tajā pašā skolā, kur nākamās džeza zvaigznes Nets Kings Kouls un Dina Vašingtone.

Pēc skolas beigšanas viņš koncertēja pa ASV kopā ar Laionela Hemptona bigbendu, bet pēc tam divus gadus pavadīja ASV armijā.

Popularitāti Grifins ieguva, uzstājoties Čikāgā un Ņujorkā, kur piecdesmito gadu beigās spēlēja kopā ar Koulu un bundzinieku Ārtu Blekiju. Taču par vienu no viņa slavenākajiem darbiem kļuva albums «A Blowing Session», ko viņš ierakstīja kopā ar Blekliju un Koltreinu.

1962.gadā viņš pārcēlās dzīvot uz Franciju, taču septiņdesmitajos gados kādu brīdi dzīvoja Nīderlandē, pirms atgriezās Francijā un apmetās uz dzīvi Moprevuā pilsētiņā, kur viņš arī nomira.

Savu astoņdesmit gadu jubileju Grifins maijā svinēja ar koncertiem Londonas džeza klubā "Ronnie Scott"s Jazz Club".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu