Krusu vairāk nesola, bet lietu gan

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdienas pēcpusdienā spēcīgais vējš, milzīgā krusa un stiprais lietus bija pārņēmis gandrīz visu mūsu rajonu. Krusas grauda lielumu kāds lejasciemietis "Dzirkstelei" salīdzina ar vistas olu, savukārt Stradu iedzīvotājs - ar krietniem jaunajiem kartupeļiem. Gulbenē un apkārtējos pagastos vējš plosījās trakāk, nolaužot kokus un pat izraujot tos ar saknēm līdzīgi kā nedēļas nogalē Tirzas un Galgauskas pagastos.

Gulbenes meteoroloģiskās stacijas darbiniece Rudīte Vaice "Dzirkstelei" stāsta, ka krusas graudi pilsētā sasnieguši 1,5 centimetrus diametrā, kaut gan daži bija vēl lielāka izmēra. "Jāsaka gan, ka tik stipra krusa vasarā nav sevišķi izplatīta," saka R.Vaice. Viņa stāsta, ka pirmajā negaisa reizē vēja brāzmas pavadīja krusa un lietus. Tieši krusa tad arī nodarīja lielākos postījumus dārziem. Vēja ātrums sasniedzis 19 metrus sekundē. "Pēc tam negaiss plosījās otro reizi no pulksten 16.34 līdz 16.38, tad bija tikai lietus, bet vējš nāca ar lielu spēku un brāzmās sasniedza pat 22,2 metrus sekundē," skaidro R.Vaice. 14.jūlijā vienā dienā kopā ir nolijusi vairāk nekā dekādes norma. R.Vaice piebilst, ka šomēnes ir bijis ļoti daudz pērkona negaisu – līdz 15.jūlijam septiņās diennaktīs ir ducinājis pērkons, kaut gan vidēji mēnesī ir trīs četri negaisi. Maksimālā temperatūra šogad jūlijā ir bijusi 27 grādi.

Valsts hidrometeoroloģijas pārvaldē "Dzirkstele" noskaidroja, ka krusa radusies lielu temperatūras kontrastu un mitruma dēļ, proti, Kurzemē bija vēss, tikai 13 grādi, bet Latgalē gaisa temperatūra sasniegusi pat plus 30 grādus. Tuvākajā laikā sinoptiķi krusu nesola. Laiks turpmāk saglabāsies mēreni silts, brīžiem lietains, bet var būt arī pērkona negaisi. Temperatūra naktīs būs līdz plus 15 grādiem, bet dienā līdz plus 25 grādiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu