Lielbritānijā pieaug mūķeņu skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Lielbritānijā sieviešu skaits, kas kļuvušas par mūķenēm, sasniedzis 25 gadu rekordu, liecina katoļu baznīcas ceturtdien izplatītie dati.

2014.gadā 45 sievietes devušas svēto solījumu, norāda baznīca, piebilstot, ka pēdējo piecu gadu laikā šis skaitlis ir trīskāršojies. Tas kontrastē ar pasaulē kopumā vērojamo tendenci, kas liecina, ka pēdējo četru gadu desmitu laikā mūķeņu skaits pastāvīgi sarūk.

«Jēgas piedāvājumā mūsu kultūrā ir plaisa, un viens no veidiem, kā sievietes var rast šo jēgu, ir reliģiskas dzīves ceļā,» sacīja tēvs Kristofers Džeimisons, Anglijas un Velsas katoļu baznīcas aicinājuma jautājumu biroja direktors.

Vienlaikus māsa Keitija Džounsa, kas strādā pie reliģiskas dzīves aicinājuma popularizēšanas, atzina, ka Lielbritānijā pēdējo 50 gadu laikā attieksme pret reliģiju ir būtiski mainījusies.

«Mēs vairs nekad nebūsim tur, kur mēs bijām pirms 50 gadiem, katoļu kultūra atradās pavisam citā vietā,» atzina Džounsa. «Tomēr fakts, ka sievietes lielākā skaitā, nekā tas ir bijis pēdējos 25 gados, kļūst par mūķenēm, liecina, ka mēs kā paaudze esam veikuši pagriezienu.»

Viena no novicēm ir 29 gadus vecā Teodora Hokslija, kas pametusi teoloģijas postdoktorālo studiju pētnieces darbu Edinburgas Universitātē un kopš janvāra mācās, lai kļūtu par mūķeni Londonā Jēzus kongregācijā.

«Man vairs nav jāraizējas par praktiskām lietām, tādām kā pašas karjeras veidošana,» sacīja Hokslija, savu izvēli raksturojot kā «mīlestības attiecības».

«Ir vēl viens cilvēks Londonas ordenī, un viņa ir 27 gadus veca, un mēs tiekamies, lai runātos. Tu neesi pamests viens. Ir daudz cilvēku, kas uzdod sev tos pašus jautājumus.»

Viens no 12 britiem ir katolis, un katoļi pēc anglikāņiem ir otra lielākā reliģiskā grupa valstī. Tomēr cilvēku skaits, kas sevi raksturo kā reliģiozus, sarūk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu