Viņa man ir brīnišķīgākais piemērs, kā dzīvot un piedot

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: personīgais arhīvs

Ko gan pasaule gaida no mammas, kādu to iztēlojas? Man šķiet, visi grib redzēt mammu maigu, saprotošu, visu iemācošu, skaistu un laimīgu. Bet ko gan darīt tām sievietēm, kuras dzīve nelutina, viņu mammas pamet un atgrūž visu dzīvi, neskatoties ne uz kādiem argumentiem, mums tas liekas pretdabīgi, nepareizi un gaužām nožēlojami, kad sastopamies ar šādiem gadījumiem. Un man ir patiešām liels prieks, ka Latvijā ir glābējsilītes, kas dod bērniņam, kuru neviens negrib, otru iespēju iegūt mīlošu ģimeni, mammu un tēti, bet ne par to ir stāsts.

Manu mammu sauc Laima, un man liekas, ka liktenis ne velti viņai tādu vārdu piešķīris. Viņu mamma nevēlējās pati audzināt, labi, ka neizmeta kaut kur nomirt, bet atdeva savai mātei. Visu dzīvi mana mamma auga pie vecmāmiņas, kas bija strādīga un mīloša, arī mani viņa mīlēja, un es viņu saucu par vecomāti, kaut tā bija mana vecvecmamma. Bet vienmēr es atceros savu apbrīnu, jau no kādas sestās klases sākot vai pat agrāk, ka mamma nekad par šādu dzīves pavērsienu nesūrojās, neturēja aizvainojumu sevī. Tikai viņai ļoti sāpēja, ka viņa nav gaidīta pie savas mātes, pie pusmāsām.

Visapbrīnojamākais ir tas, ka es nepazinu savu patieso vecmammu, pirmo reizi redzēju viņu savas vecvecmammas bērēs. Līdz tam man nelikās dīvaini, ka es viņu nepazīstu, bet, kad nomira mana vecvecmamma, man pietrūka sarunu, stāstu par senajiem kalpu laikiem, es gribēju iepazīties ar vecmāmiņu, arī man tādas iespējas netika piedāvātas.

Es apbrīnoju savu mammu, kas piedzīvoja šādu nemīlestību un vienaldzību no savas mammas Hertas Celmiņas, kas bija direktore Laidzes sovhoztehnikumā no 1974. līdz 1982. gadam. Bet mana mamma spēja mīlēt ne tikai savus bērnus, bet daudzus jo daudzus bērnus skolā. Viņa bija skolotāja, mana Laima. Vēl tagad pie viņas dzimšanas dienās brauc «viņas bērni» un apsveic viņu, uzrīko ballīti, papļāpā. Viņa mācīja latviešu valodu un vadīja teātra pulciņu skolā. Bet vislabākā mamma bija kā klases audzinātāja, viņa izvadāja «savus bērnus» ekskursijās pa visu Latviju, arī esam bijuši uz tik daudzām teātra izrādēm Rīgā.

Mamma dzīvo Aronas pagastā, Madonas rajonā un strādāja Vestienas, tad Liezēres, tad Kusas pamatskolā. Pats foršākais, ka dzīve ir salikusi visu pa vietām, mana māsa ir skolotāja, tētis arī, es strādāju skolā, tikai Islandē, mana meita arī strādā skolā, mums ir tāda skolotāju dinastija, pateicoties vecmammai. Es tikai nekad neuzzināšu, vai viņa lepojās ar savu meitu, manu mammu, kas nekad neturēja ļaunu. Pirms pāris gadiem manu mammu uzaicināja uz vecmammas bērēm, kurās neviena vārda nebija par to, ka Laima ir Hertas Celmiņas meita, es un mana māsa esam savas vecmammas mazmeitas. Mēs klusi stāvējām ar māsu blakus savai mammai kā nemanāmi garīgi sargi un kopīgi spēlējām šo teātri līdz galam, lai neviens neuzzina Laidzē, ka Hertai Celmiņai ir meita Laima un mazmeitas Ingrīda un Laila, mazmazbērni - Linda, Lauris un Klinta, un Edmunds. Apbrīnojami, kas tikai nebija jānoklusē padomju laikā, ja gribēji ieņemt augstu posteni. Sāpīgi tikai, ka šis klusums ir jāietur līdz mūsdienām, līdz brīdim, kad zeme tevi paņem savā klēpī. Vislabākais, ko es piedzīvoju vecmammas bērēs, - noklausījos katra cilvēka sacītajā par vecmammu un aizbraucu no tām bagātāka, jo bija sajūta, ka esmu ieskatījusies ar vienu acu kaktiņu kāda tuva cilvēka dzīvē, kas man bija liegts visu iepriekšējo laiku.

Es mīlu savu mammu par to, ka viņa ir lieliskākā pasaulē. Iemācījusi tik daudziem dzimto valodu, bijusi jauka klases audzinātāja, kuru aizvien vēlas sastapt daudzi audzēkņi, mācījusi teātri bērniem un pieaugušajiem. Tagad mamma ir pensijas vecumā, bet teātri vēl aizvien māca pieaugušajiem un vada Aronas pagasta avīzi. Es viņu mīlu par to, ka mamma man ar savu piemēru ir parādījusi, ka cilvēks spēj piedot, ka spēj priecāties par dzīvi, neskatoties uz sāpēm, ko tā atstāj viņa dvēselē. Viņa man ir brīnišķīgākais piemērs, kā dzīvot un piedot, kā mīlēt dzīvi un cilvēkus. Viņa ir lieliskākā mamma - Laima.

Ingrída Induse

Foto: personīgais arhīvs
Foto: personīgais arhīvs
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu