Egoiste lasa: Gandijs, Longborna, Līdz nāve mūs šķirs...

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzzini, kas jauns iekrājies grāmatu plauktā!

DAIĻLITERATŪRA

GANDIJS

Mohandāsa Karamčanda Gandija (1869–1948) dzīve ir apliecinājums tam, cik daudz var paveikt viens cilvēks, praktizējot nevardarbību, vienkāršību un patiesību. Stingri pārliecināts par nevardarbīgu pārmaiņu iespējamību un patiesības spēku, viņš panāca plašu tautas masu iesaistīšanos Indijas neatkarības kustībā. Gandijs pamatoti tiek uzskatīts par vienu no izcilākajām 20. gadsimta personībām, kura nevardarbīgās pretošanās ideja iedvesmojusi cilvēktiesību aktīvistus visā pasaulē. Autobiogrāfijā, kas tapusi 20. gadsimta 20. gados, Gandijs stāsta par savas dzīves agrīnajiem gadiem un atklāti apraksta ne vien cīņas un iedvesmas avotus, bet arī savas vājības un neveiksmes. Raugoties no šodienas skatpunkta, Gandija ilgstošie gavēņi, reliģisko solījumu burtiskā realizēšana dzīvē un atsevišķi uzskati var šķist ekstrēmi un pārspīlēti. Taču šī neparastā cilvēka pazemība, atklātība un patiesības mīlestība uzrunā lasītāju no katras lappuses. (Zvaigzne ABC)

Federiko Močia «Cilvēks, kurš negribēja mīlēt»

Talantīgajai pianistei Sofijai un viņas jaunajam vīram Andream bija visas pasaules laimes apsolījums. Iespējams, viņi būtu laimīgi līdz mūža galam. Tikai viens nebūtisks strīds, liktenīgs mirklis aizkrāso logus laimes mājai un satriec visus sapņus smalkās druskās. Sofija atsakās no savas mīlestības uz mūziku, lai būtu kopā ar Andreu. Tankredi – jauns, bagāts, skaists un… vientuļš. Sofija – talantīga pianiste, kura mīlestības dēļ atteikusies no spožas karjeras. Kādi upuri jānes, kad parādās jauna mīlestība? Vai tas, kura sirdi nospiež traģiska neatrisināta pagātnes mīkla, spēs pilnvērtīgi ļauties jaunām jūtām? Kā vēsa zīda glāsts karstā dienā šis stāsts pieskaras lasītāja dvēselei. Vai vienā dzīvē ir iespējams iegūt visas dāvanas, un kāda cena par tām jāsamaksā? Reiz lasīts, šis romāns iespiežas atmiņā un liek lasītājam arvien atgriezties pie varoņiem un domāt par viņu dzīvi ar visdziļāko izpratni un līdzjūtību. Federiko Močia ir itāliešu rakstnieks, scenārists un režisors. Pēc viņa rakstītajiem scenārijiem uzņemtas vairākas filmas, dažas no šīm filmām viņš pats arī režisējis. Autora slavenākais romāns Trīs metri virs debesīm ir starptautisks bestsellers, un 2010. gadā uzņemtā filma īsā laikā kļuvusi par kulta kino. (KONTINENTS)

Meiva Binčija «Viesu nama romāns»

Īru rakstnieces Meivas Binčijas jaunais romāns «Nedēļa viesu namā» ir sirsnīgs un mūsdienīgs. Īrijas mazpilsētas Stounbridžas nomalē slejas vecs, majestātisks nams Stounhausa. Reiz tas piederējis bagātai un varenai dzimtai, taču tagad tajā mūža novakari vada gaužām veca, ziņkārīga un sirsnīga kundzīte Kvīnija Šīdija. Kad pilsētiņā no Ņujorkas atgriežas Čikija, kura pirms vairākiem gadiem pametusi dzimto pilsētu, lai apprecētos ar amerikāni, abām kopā rodas plāns: pārvērst veco namu par viesu māju. Prasmīgā un enerģiskā Čikija ķeras pie darba, un jau pavisam drīz uz nedēļu viesu namā sabrauc ārkārtīgi dažādi cilvēki no teju visām pasaules malām. Ikvienam ir savs stāsts, un visi kopā tie veido sarežģītu musturu, kura galvenais vēstījums ir: patiesa laime iespējama vien tad, ja cilvēks uzdrošinās piepildīt savus sapņus. Daudziem atbraucējiem tas nav izdevies, tomēr ikviens no viņiem vēl lolo kādu slepenu cerību. Pamazām atklājas viesu noslēpumi, daži no tiem ir ikdienišķi, citi skumji, bet kopumā raibā kompānija izrādās brīnišķīgi cilvēki. Katrs no viņiem kādā dzīves brīdī pieredzējis pāridarījumus un, iespējams, uz tiem reaģējis neadekvāti vai muļķīgi. Taču ne jau nožēla, bet gan dzīves alkas savedušas viņus kopā šajā gleznainajā Īrijas piekrastē – un kāds brīnums, ka teju katrs no Čikijas viesiem pēc šīs nedēļas jūtas kā no jauna piedzimis. Iespējams, arī Stounhausa glabā kādu pavisam īpašu noslēpumu? (Zvaigzne ABC)

Džo Beikere «Longborna»

Šajā ārkārtīgi tēlainajā grāmatā centrālo vietu ieņem romānā «Lepnums un aizspriedumi» jau iepazītie kalpotāji. Sāra, bārenēs palikusi istabmeita, vada dienas, nodarbojoties ar Benetu saimniecības veļas mazgāšanu, grīdu beršanu un naktspodu iznešanu. Taču arī kalpotāju stāvā ir tikpat daudz mīlas dēku, lauztu siržu un intrigu kā Longbornas augšstāvā. Un līdz ar noslēpumainā jaunā sulaiņa ierašanos kalpotāju mierīgais dzīves ritms mainās uz visiem laikiem... Džo Beikere uzdrošinās mūs ievest no Džeinas Ostinas klasiskā romāna viesistabas stingrās saimniecības vadītājas un virtuves meitas valstībā, radot uzskatāmu, spilgtu un valdzinošu pasauli. Džo Beikere (Jo Baker), angļu rakstniece un vairāku romānu autore, ir dzimusi un augusi Lankasterā, izglītību ieguvusi Oksfordā un Belfāstā. Romānu «Longborna» par gada labāko grāmatu atzinuši vairāki mediji, tostarp Seattle Times, Miami Herald un Kirkus Reviews. (Zvaigzne ABC)

Pīters Svonsons «Līdz nāve mūs šķirs»

Divi svešinieki – vīrietis un sieviete – nejauši sastopas lidostas bārā. Nosprieduši, ka satiekas pirmo un pēdējo reizi dzīvē, viņi atklāj viens otram vairāk, nekā jebkad uzdrīkstētos. Viņš tikko uzzinājis, ka sieva viņu krāpj. Viņa piedāvā risinājumu. Ideja ir aizraujoša, tāpēc abi sarunā nākamo tikšanos... Pīters Svonsons ir jauna balss trillera žanrā. Slavenā šausmu filmu meistara Alfrēda Hičkoka daiļrades pētnieks un viņa stila adepts mūsdienās. Grāmata guvusi milzīgus panākumus un tiek tulkota lielākajās pasaules valodās. Svonsons atsedz aukstasinīgā ļaunuma dabu. Tikai nedaudzi lasītāji izrādīsies gatavi satriecošajam finālam. (KONTINENTS)

Ella Mārča Čeisa «Troņa cena. Māsu Greju liktenis»

Īstas princeses dzīvē ir kaut kas vairāk, ne tikai tiāras un labās krustmātes, kas pārvērš sārtu kleitu par zilu. Renesanses laika sieviešu spēks un izturība ir apbrīnojama parādība. Laikmetā, kad pats svarīgākais bija laist pasaulē dēlus un karalieņu likteni noteica viņu bērnu dzimums, šīs trīs karaliskās Tjūdoru dzimtas meitenes bija atkarīgas no savu vecāku bīstamajām iegribām. Viņi lika uz spēles savu meitu dzīvību, lai apmierinātu savu nevaldāmo godkāri. Karaļa Henrija VIII valdīšanas laikā pieļautie varas paņēmieni ir leģendāri vēl mūsdienās. Pēc tam, kad sešpadsmit gadīgā Džeina Greja pavada Anglijas tronī deviņas dienas, trīs māsu dzīve tiek ierauta Tjūdoru galma izdzīvošanas spēlēs uz visiem laikiem. Ellas Mārčas Čeisas rakstnieces talants ir neapšaubāms. Romāns Karalienes nerrs ir piesaistījis lasītāju uzmanību, un autorei Latvijā šobrīd ir visai prāvs fanu pulks. (KONTINENTS)

Rodems Džordžs «Tas ir van Gogs»

Vinsents van Gogs ar mākslas palīdzību pauda sakāpināti jūtīgu attieksmi pret apkārtējo pasauli. Mākslinieks, kuru bieži pārņēma te sajūsma par dabas skaistumu, te mokošas skumjas par cilvēka esību, savā traģiski īsajā mūžā radīja dažas no emocionāli iespaidīgākajām gleznām cilvēces vēsturē. Daži no laikabiedriem uzskatīja viņu par traku – nevar noliegt, ka van Goga dzīvē bijuši garīgās nelīdzsvarotības posmi. Kaut arī viņa dzīves laikā tika pārdota tikai viena glezna, piecus gadus pēc nāves van Gogs tika atzīts par vienu no izcilākajiem Eiropas gleznotājiem. Bagātīgi ilustrētā grāmata «Tas ir van Gogs» saistošā un dinamiskā formā iepazīstina ar slavenā mākslinieka biogrāfiju, kā arī rosina uzzināt vairāk par viņa ievērojamākajiem darbiem un tajos ietvertajām nozīmēm. No angļu valodas tulkojusi Renāte Punka. (Jāņa Rozes apgāds)

VESELĪBAI UN SKAISTUMAM

Skriešana & maratons. Kā skriet ātrāk, ilgāk, efektīvāk

Neatkarīgi no tā, vai tikai sākat skriet vai esat rūdīts skrējējs, šī grāmata jums palīdzēs kļūt par prasmīgāku un zinošāku skrējēju, tā gūstot lielāku gandarījumu no šā sporta veida. Grāmatā iekļautas ekspertu izveidotas spēka un kustību treniņu programmas, kuras uzlabos arī vispārējo izturību un kustīgumu ikdienā. Tajā iztirzāts viss – no tipiskām traumām skrienot un veidiem, kā no tām izvairīties, līdz ģērbšanās ieteikumiem un padomiem par uzturvielām un ūdens lietošanu treniņu laikā, un par to, kā pēc skriešanas atjaunot spēkus. Lai kāds būtu mērķis – pirmo reizi noskriet 5 km vai veikt kārtējo maratonu – izvēlieties savai sagatavotībai atbilstošu treniņa programmu, izprotiet skriešanas biomehāniku un uzlabojiet skriešanas tehniku, veiciet vingrojumus, kas palīdzēs attīstīt spēku un ātrumu, ņemiet vērā padomus par aprīkojumu, uzturu un skriešanas taktiku. Vēlam veiksmi! (Zvaigzne ABC)

Organisma attīrīšana

Organisma attīrīšanas programma, kuru izveidojis Stenlijs Berouzs, ir zināma jau kopš 1940. gada.
Tā ir viena no efektīgākajām diētām organisma attīrīšanai un dziedināšanai un sniedz pārsteidzošus rezultātus veselības stāvokļa un izskata uzlabošanā
Grāmatā skaidrots:
• diētas mehānisms,
• citronu limonādes pagatavošana,
• ieteicamā ēdienkarte,
• dabas līdzekļi.

Autors ir pārliecināts – ievērojot šo diētu, jūs iegūsiet izcilu veselību. (Zvaigzne ABC)

Smūtiji & sulas. 100 izcilas receptes

Grāmatā «Smūtiji & sulas» iekļautas vairāk nekā 100 receptes ātrai veselīgu brokastu, desertu un vieglu maltīšu pagatavošanai. Ja virtuvē ir blenderis, turpmāk nebūs problēmu uzņemt dietologu ieteikto dārzeņu un augļu dienas devu. Veselības uzlabošanai pagatavojiet kādu no vitamīniem bagātajiem dzērieniem – koriandra un mandeļu detoksicējošo smūtiju vai banānu un persiku smūtiju ar kviešu dīgstiem. Brokastīs nogaršojiet mango un jogurta smūtiju vai citrusaugļu un pētersīļu sulu. Ātri pagatavojams gards deserts būs šokolādes kapučīno smūtijs vai banānu smūtijs ar šokolādi un riekstiem. Grāmatā atrodamas arī veģetāriešiem un vegāniem piemērotas receptes, kurās netiek izmantoti piena produkti. Visas šīs izcilās receptes apkopojusi kulinārijas grāmatu autore Karla Bardi, kas iedvesmojusies no tradicionālās itāļu virtuves ēdienu garšām un aromātiem. Viņa sarakstījusi vairāk nekā 20 populāru pavārgrāmatu, kas tulkotas vismaz 25 valodās. (Zvaigzne ABC)

Ēdam svaigu! Vitamīniem bagāti, veselīgi ēdieni

ANATA FRICA. Šī grāmata piedāvā jaunu recepšu klāstu svaigēdējiem. Vitamīniem un minerālvielām bagāti vegāni un veselīgi ēdieni ir šolaiku aktualitāte. Tie ir ātri un viegli pagatavojami: svaigēdienu receptes iesācējiem un interesentiem nodrošina pilnīgi jaunas garšas piedzīvojumus! Zaļie smūtiji, salāti un uzkodas, gardi ēdieni veselīgām brokastīm un pusdienām, kā arī kārdinoši deserti sniegs lielāku enerģiju un nodrošinās augstāku dzīves kvalitāti. Grāmatā ievietoti noderīgi padomi šo ēdienu gatavošanā un svaigēšanā izmantoto produktu apraksts. (Zvaigzne ABC)

Ietaupām kopā ar Džeimiju

Populārais un atraktīvais britu pavārs Džeimijs Olivers turpina pārsteigt! Šī grāmata ir par to, kā pagatavot garšīgus, pilnvērtīgus ēdienus, nepārsniedzot savu budžetu. Ir pienācis laiks darboties virtuvē atjautīgi, iepirkties gudri un tērēt mazāk! Lieliskās, aizraujošās garšas un daudzi ēdieni ir radušies, gūstot iedvesmu no dažādām pasaules valstīm. Bet svarīgākais ir tas, ka visas receptes ir viegli pagatavojamas, tām var uzticēties un tās ir pilnībā pieejamas jūsu maciņam. Sadarbībā ar uztura speciālistiem ir sagatavota informācija par katras porcijas kaloriju daudzumu un ēdiena uzturvērtību. Receptes ir veidotas kā sabalansētas maltītes, kas satur visas pārtikas veidu grupas. Džeimija galvenā uztura speciāliste Lora Parra atgādina: «Atcerieties, ka veselīga, sabalansēta diēta un sportiskas aktivitātes ir atslēga uz veselīgu dzīvesveidu!» Grāmatā ir atrodami arī padomi, kā izveidot nepieciešamos krājumus un apgādāt virtuvi ar kvalitatīviem virtuves piederumiem. Autors sniedz norādes, kā paildzināt produktu derīgumu un radoši izlietot pārpalikumus. Viņš iedrošina lasītāju iepirkties atjautīgi, gan izmantojot lielveikalu atlaides, gan elastīgi plānojot savu ēdienkarti un iepazīstot tuvāko veikaliņu tirgotājus, kas sniegs jums lieliskus padomus. (Zvaigzne ABC)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu