31.maijā atzīmē Pasaules dienu bez tabakas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Katru gadu 31.maijā tiek atzīmēta Pasaules diena bez tabakas, kad tiek uzsvērts tabakas radītais risks cilvēku veselībai un valstis tiek mudinātas pieņemt un īstenot efektīvu tabakas kontroles politiku.

Ik gadu tabakas epidēmija nogalina 6 miljonus pasaules iedzīvotāju, no kuriem vairāk nekā 600 000 ir nāves gadījumi pasīvās smēķēšanas rezultātā.

Pēc jaunākajiem Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem, Latvijā ikdienā smēķē 36% ekonomiski aktīvie iedzīvotāji vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem, kas ir viens no augstākajiem smēķētāju īpatsvariem Eiropas Savienībā (ES). Pērn ikdienā smēķēja 52% vīriešu un 21% sieviešu, savukārt pēdējā gada laikā smēķēšanu atmetuši vien 2% ikdienas smēķētāju.

Lai mazinātu tabakas lietošanu bērnu un jauniešu vidū, SPKC rīko kampaņu «Brīvs», kuras ietvaros īsteno plašu aktivitāšu klāstu, tajās iesaistot bērnus un jauniešus visā Latvijā. Kampaņas ietvaros pērn tika izveidota mobilā aplikācija «80 brīvdienas», kas paredzēta kā palīgs, lai atturētos no kaitīgiem ieradumiem, t.sk. smēķēšanas. Aplikācija pieejama Android un Apple ierīču lietotājiem, plašāka informācija SPKC mājas lapā.

Savukārt, lai mazinātu bērnu pakļaušanu pasīvajai smēķēšanai SPKC organizēja kampaņu «Ja smēķē Tu - smēķē Tavs bērns», kuras ietvaros tika izveidota mājas lapa www.pasivasmekesana.lv. Tajā pieejama informācija par riskiem un mītiem, kas saistīti ar pasīvo smēķēšanu, kā arī iespējām saņem palīdzību, atmetot smēķēšanu.

Ja vēlies saņemt palīdzību smēķēšanas atmešanai, aicinām zvanīt uz SPKC konsultatīvo tālruni: 67037333*. Zvanot, saņemsi profesionāļa konsultāciju, kā atmest smēķēšanu, kā arī informāciju par profesionālas palīdzības iespējām visas Latvijas teritorijā.

Tāpat šogad SPKC ir izdevis informatīvu materiālu «Kā atmest smēķēšanu», kurā sniegti padomi smēķēšanas atmešanai, skaidroti mīti par smēķēšanu u.c. informācija. Informatīvais materiāls pieejams:http://www.spkc.gov.lv/informativie-izdevumi/970/

Pasaules dienas bez tabakas iniciators ir Pasaules Veselības organizācija, kura šogad 31.maijā aicina valstis vienoties kopīgā cīņa pret nelegālo tabakas izstrādājumu tirdzniecību.

Tiek lēsts, ka vidēji katra 10. patērētā cigarete pasaulē ir kontrabandas cigarete. Pēc Eiropas Komisijas aprēķiniem, nelegālais cigarešu tirgus ik gadu ES dalībvalstīs rada 10 miljardus lielu finansiālu zaudējumu, neieņemtu nodokļu rezultātā.

*Cena par zvanu saskaņā ar tava telefona operatora izmaksu plānu

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu