Saulgriežu laiks! Mīļā, laiks burties....

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

21. jūnijs, saulgriežu jeb saulstāvju laiks ir īpašs un pateicīgs, lai izpildītu maģiskus rituālus. Tev noteikti tos vajadzētu zināt!

 
Foto: Shutterstock

Zālītes un tējiņas

Pirmkārt jau pīlādzis! Pareizi esot, ja plūkts tiek pīlādža zara žuburītis. To noteikti saplūc un jau Saulgriežos izdaiļo māju. Senči saka, ka zars esot jānoplēš un tad pa zemi jāvelk līdz mājas slieksnim, virs kura jānovieto mājas svētībai un aizsardzībai.

Protams, šajā laikā ir jāvāc tējiņas. Augus vāc sausā laikā, un vislabāk to darīt līdz pusdienlaikam. Tie nebūtu jāvāc rīta rasā vai lietainā laikā, jo pēc tam tos grūti izžāvēt. Patiesībā pašā drogā jau ir dabīgais mitrums.

Par tradicionālo jāņuzāļu ārstnieciskajām īpašībām konsultē Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore, farmācijas doktore un «Latvijas valsts mežu» kustības par atpūtu dabā eksperte Vija Eniņa.

Jāņu tēvam paredzēto vainagu tradicionāli darina no viena auga zariem – proti, no ozola. Ozola lapas un lapoti zariņi ir sens tautas medicīnas līdzeklis ar savelkošu, pretiekaisuma, antiseptisku darbību. Lapu uzlējumu lieto mutes dobuma skalošanai smaganu iekaisuma gadījumā, ar to dziedē brūces, čūlas, ādas niezi, un tas turklāt mazina kāju svīšanu!

Bērzu lapas mazina muskuļu un locītavu sāpes, darbojas nomierinoši, palīdz izvadīt no organisma lieko šķidrumu un mazina tūsku. Ne jau velti lapotie bērzu zari ir tradicionāla un veselīga pirtsslota!

Sarkanā āboliņa ziediem piemīt pretiekaisuma, antiseptiska, urīndzenoša darbība, tos izmanto kā labus atkrēpotājus, saaukstēšanās slimību gadījumos, pret galvassāpēm, aterosklerozes profilaksei. Baltā āboliņa ziedi noder ginekoloģisko slimību, saaukstēšanās, migrēnas ārstēšanai.

Pļavas pīpenes jeb baltās margrietiņas ziediem piemīt pretsāpju un pretiekaisuma iedarbība, tos izmanto pret drudzi, klepu un aizdusu. Turklāt ziedu un lapu sula atbaida kukaiņus un vasaras naktīs pasargās no odiem, ērcēm un citiem «kodējiem».

Rudzupuķes ziediem piemīt pretiekaisuma, pretdrudža un pretsāpju iedarbība, to uzlējumu izmanto tūsku mazināšanai, nierakmeņu slimības ārstēšanai, acu apmazgāšanai un kompresēm.

Vērtīgi ārstniecības augi ir madaras – to sastāvā esošo vielu kompleksam ir urīndzenoša, savelkoša, asiņošanu apturoša, brūces dziedējoša, pretsāpju, kā arī nomierinoša iedarbība. Madaras lakstu uzlējumu lieto aterosklerozes, neirastēnijas, epilepsijas, histērijas, aknu un nieru slimību ārstēšanai. Ar lakstu pulveri apkaisa grūti dzīstošas brūces, apdegumus, bet svaigu lakstu sulas vai uzlējuma kompreses lieto ādas vēža ārstēšanai.

Pelašķim raksturīga pretiekaisuma, antialerģiska, ēstgribu un gremošanu veicinoša, kā arī brūces dziedējoša iedarbība. Pelašķa drogu uzlējumu lieto ēstgribas rosināšanai, gastrīta, kuņģa čūlas ārstēšanai, organisma vispārējai spēcināšanai. Ārīgi ziedu un lakstu peldes izmanto dažādu ādas slimību ārstēšanai, brūču un čūlu dziedināšanai.

Vīgriezes ziedu uzlējumu lieto medicīnā kā nomierinošu, pretiekaisuma, pretdrudža un sviedrējošu līdzekli. Ar to ārstē bezmiegu, galvassāpes, reimatismu, savukārt vīgriezes uzlējuma peldes dziedē dažādas ādas slimības. Tām ir nomierinoša un atslābinoša iedarbība.

Raspodiņa jeb rasaskrēsliņa laksti ir sena un ļoti populāra droga ar daudzveidīgu darbību – pretiekaisuma, savelkošu, antiseptisku, asiņošanu apturošu, brūces dziedējošu. Lakstu uzlējumu lieto pret kuņģa un zarnu iekaisumu, caureju, sāpēm mazā iegurņa rajonā, pret pārmērīgu menstruālo asiņošanu, bet uzlējuma komprešu lietošana ārīgi palīdz mazināt acu iekaisumu, dziedē ādas izsitumus, apdegumus un citas brūces.

Baltās nātres ziedi un laksti ir laba droga ar nomierinošu, savelkošu, pretiekaisuma, atkrēpojošu, asinstīrošu darbību. Ziedu un lakstu uzlējumu lieto elpceļu iekaisuma, klepus, nieru, urīnizvadceļu un dažādu ginekoloģisku slimību ārstēšanai, kā arī ādas slimību – ekzēmas, furunkulozes un nātrenes gadījumā.

Kliņģerītes ziedu bagātais ķīmiskais sastāvs nosaka tās plašo lietojuma spektru – šai drogai ir pretiekaisuma, baktericīda, sviedrējoša, savelkoša, urīndzenoša, asinsspiedienu pazeminoša, spazmolītiska darbība. Kliņģerītes ziedu uzlējumu lieto kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas, gastrīta, aknu un žultsvadu slimību ārstēšanai, tas mazina sirdsklauves un paaugstinātu asinsspiedienu, īpaši klimaktērija periodā, kā arī novērš menstruālā cikla traucējumus. Ārīgi kliņģerītes ziedu uzlējumu, tinktūru un ziedi izmanto apdegumu (tajā skaitā saules apdegumu), brūču, čūlu un apsaldējumu dziedināšanai.

Kumelīšu ziedi ir bagāti ar ēterisko eļļu, kas tad arī nosaka šīs drogas galvenos efektus – pretiekaisuma, antialerģisko un antiseptisko iedarbību. Pārējās kumelītes sastāvā esošās vielas nodrošina vēl citus efektus – pretsāpju, nomierinošu, pretkrampju, mīkstinošu un sviedrējošu iedarbību. Kumelīšu ziedu uzlējumu lieto pret zarnu spazmām, gāzu uzkrāšanos zarnu traktā, žults sekrēcijas veicināšanai un kā urīndzenošu līdzekli nieru slimību ārstēšanai. Ārīgi kumelīšu ziedu uzlējumu izmanto iekaisuša kakla skalojumiem, kompresēm acu iekaisuma gadījumos, ar to mazgā galvu, lai stiprinātu matu saknes un uzlabotu galvas ādas veselību. Kumelīšu ziedi ir viena no populārākajām ikdienas tēju sastāvdaļām.

 
Foto: Shutterstock

Pirts slotu maģija

Saulgriežos noteikti ir vēlams iet pirtī, taču pirms tās vajadzētu katram individuāli sagatavot savu pirtsslotu, kas sargās no dažādām kaitēm un vairos vēlamo tev pašai. Protams, ir kopīgās meitu (liepu) un vīru (ozola) slotas, taču pēršanās rituālā liela nozīme ir īpaši sietām slotām.

Piedāvājam tev nelielu špikerīti par slotiņām:

  • Bērza slota - nepieciešama relaksācijai, enerģijas uzņemšanai, lai atveseļotos;
  • Ozola slota – saiknei ar dievišķo enerģiju, cilvēka enerģētiski informatīvo kanālu attīrīšanai;
  • Pīlādža slota – lai atbrīvotos no netikumiem un aizstāvētu savu enerģiju;
  • Apses slota – lai atbrīvotos no dažādiem nevēlamiem procesiem gan fiziskajā, gan enerģētiskajos ķermeņos;
  • Vītola slota – sievietēm, lai iegūtu savu maģisko spēku;
  • Ābeles slota – lai atmodinātu sievietes emocionālo būtību, auglības vairošana;
  • Jasmīna slota – skaistuma, juteklības un auglības vairošanai;
  • Ievu slota – attiecību harmonizēšanai;
  • Kadiķu slota – aizsargā un relaksē nervu sistēmu;
  • Oša slota – atbrīvo no kompleksiem.

Visu pirti izklāj ar papardēm - gan uz grīdas, gan uz lāvām, bet pie pirts griestiem sasien t.s. laimes slotiņas, kurā liec smaržīgos augus. Tādus kā melisa, piparmētra, jasmīns, lavanda u.c. Tad pirtiņa smaržos īpaši!

Un atceries, ka slotas jāsien, pozitīvas un labas domas domājot!

 
Foto: Ria Novosti/Scanpix

Spēka vārdi un uguns rituāls

Kas mirdzēja, kas vizēja,

Viņā kalna galiņā?

Saulgriežu ugunis cilvēku lokā,

lai riti raiti, riti nost pusgadā grūtais sakrātais.

Lai bij’ vārdi, kam bij’ vārdi,

mums pašiem stipri vārdi.

Uguns rituāls var būt tevis pašas organizēts uguns godināšanas pasākums. Tas var būt pavisam vienkāršs iekurts kamīns vai aizdegts ugunskurs, kurā ilgi skatoties, centies savas domas atbrīvot no nevajadzīgā. Piemetot ugunij skaliņus, tu to aprūpē un godini.

Taču tiek organizēti arī konkrētāki uguns rituāli. Piemēram, apkārt ugunskuram jānostājas deviņiem cilvēkiem. Uguns rituālā var piedalīties ikviens, kurš to vēlas, izņemot grūtnieces. Viņām ar maģiju nav vēlams nodarboties, jo enerģijas ir tik spēcīgas, ka var kaitēt bērniņam.

Nākamais solis - ziedošanas rituāls. Atdod ugunij kaut ko savu: tas var būt pērnā gada vainags, pīlādžu zars vai pat kāda tava īpašība, no kuras labprāt atbrīvotos. Ziedošanas laikā saki paldies visiem, kas tev pagājušajā gadā palīdzējuši.

Paldies saki arī dabai, augstākajiem spēkiem, kas ļāvuši šo gadu izdzīvot tieši tādu, kādu to vēlējies.

Tikai ziedojot un pateicoties tu no augstākajiem spēkiem saņemsi pretī to, ko lūdz šogad. Ievēro arī pareizu ziedošanas kārtību: procesam jānotiek pulksteņa rādītāja virzienā. Viens noziedo, tad ziedo nākamais. Ja uguns rituāla aplī vari iesaistīt arī vīriešus, ļoti labi, jo tad būs labs līdzsvars starp sievišķo un vīrišķo enerģiju, starp iņ un jaņ.

Latvju zīmes maģija. Ja vēlies, pēc rituāla smiltīs uzzīmē kādu no latviešu zīmēm, to atceries un zini - visu nākamo gadu tev tā nesīs veiksmi un palīdzēs, kad būs nepieciešams.

Ogles enerģija. Kad uguns izdegusi, katram rituāla dalībniekam jāpaņem viena oglīte un jātur līdz nākamajam gadam. Ogli atdzesēt ar ūdeni nedrīkst. Labāk jau iepriekš sarūpē karstumdrošu trauku un tajā savu ogli attransportē mājās.

Ar ogli uz mājas durvīm var uzvilkt krustu, kas visus mājiniekus pasargās.



Zemes enerģija. Uguns rituālu ieteicams veikt bez apaviem kājās, tad tevī būs vairāk zemes enerģijas.

Rituāla nozīme. Ugunskuram kuroties, var skaitīt tautasdziesmas vai mantras. Zvanīt zvanu, jo tas attīra katru klātesošo un visu vidi ap jums. Var dziedāt un dejot. Svinēt vasaras saulgriežus! Šis rituāls vajadzīgs, lai attīrītos organisms.

Avots: http://laisma.1w.lv/

 
Foto: Shutterstock

Peldēties rasā

Saulgriežu naktī no 21. uz 22. jūniju rīta rasai esot īpaši dziedniecisks spēks. Meklē rasas pilnu pļavu, kurā vārtoties tu noteikti norūdīsi savu imūnsistēmu un jebkādas kaites tevi pametīs kā nebijušas. Vai šī pelde vairo skaistumu? Noteikti!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu