Tiks demonstrētas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas dizaineru radītas tērpu kolekcijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ir zināmi pirmie dizaineri, kuru radītās tērpu kolekcijas tiks demonstrētas Liepājas modes svētku ietvaros notiekošajā modes izrādē «Skaistuma simpozijs» šā gada 8. augustā. Liepājas teātrī notiekošajā krāšņajā pasākumā dalību apstiprinājuši tādi mākslinieki un modes zīmoli, kā ŠEILA (LV), TURK (EST), Liucija Kvasyte (LT), LaLi (LV), Ieva Mežule (Latvijas mākslas akadēmija), Agne Kuzmickaite (LT), kā arī Reinis Ratnieks, Arvils Linde un stiliste Iveta Vecmane.

Turpinot 2014. gadā iedibināto tradīciju, 8. augustā tiks svinēti svētki, kas uz Liepāju vilinās starptautiski atzītus Latvijas, Lietuvas un Igaunijas modes dizainerus. Par svētku kulmināciju kļuvusi krāšņā un īpaši režisētā modes izrāde «Skaistuma simpozijs», kurā tiks dota iespēja novērtēt 22 dažādas apģērba un aksesuāru kolekcijas. Tie ir vairāki simti tērpu, kas tiks pasniegti atbilstoši katra dizainera izstrādātajai vīzijai un idejai. Modes izrādes vizuālais noformējums balstās uz projekcijām, kas īpašā veidā papildinās tērpu kolekcijas.

Ir zināmi pirmie mākslinieki, kuru radītās kolekcijas tiks demonstrētas Liepājas teātrī:

ŠEILA Liepājas modes svētkos skatītājus priecēja jau pagājušajā gadā. Šogad māksliniece uz Liepāju vedīs juteklisku un vasarīgu kolekciju «Būt», kas tapusi, sadarbojoties divām modes māksliniecēm - Šeilai un Agnesei Vaļiniecei. Radnieciskā pasaules izjūta un mīlestība uz lina materiālu ļāvusi veidot ārkārtīgi sievišķīgus un latviskās dzīvesziņas piesātinātus tērpus. Kolekcijā izmantotie audumi apstrādāti batikas tehnikā, kā arī apgleznoti. Ziedu smarža, ūdens tecējums, saules sasildīts gaiss un pati esamība - «Būt» - tāds ir šīs sadarbības radīto tērpu vēstījums.

Liucija Kvasyte ir vairāku modes dizaina balvu ieguvēja, kas Liepājā viesosies ar savu jaunāko kolekciju «Ceļojums '83-'13». Kolekcijas ideja ir radusies Islandē, kur dizainere visu savu brīvo laiku pavadījusi Reikjavīkā, darinot vīriešu apģērbus. Pilsētas daba un atmosfēra palīdzēja dizainerei attīstīt apģērbu kolekcijas konceptu, viņa atskārta, cik svarīgi ir būt harmonijā ar apkārtējo vidi un cilvēkiem, kā arī par iedvesmas avotu izvēlējusies savu tēvu, kurš jaunībā aizrāvies ar alpīnismu un saglabājis ļoti košas atmiņas no šā dzīves posma. Kolekcijā ir jūtams paaudžu konflikts, kas atspoguļojas arī vecmodīgu un modernu audumu izvēlē.

TURK ir zīmols ar attieksmi. Radītie tērpi ir emocionāli izaicinoši, drosmīgi, provokatīvi, spēlējas ar tā saucamajām sabiedrībā pastāvošajām normām. Kolekciju iedvesma bieži rodas cilvēku dvēseles vistumšākajos nostūros, no zinātniskās fantastikas, mitoloģijas un no dažādiem reliģioziem aspektiem. Liepājā tiks demonstrēta kolekcija «Bads». Zobi slīd pa slidenu, gludu miesu. Pastāv uzskats, ka asins garša nomazgā jebkādu vainas apziņu, un par to arī ir TURK jaunākās kolekcijas stāsts.

La Li tērpi atmodina sievišķību un izceļ tās skaistumu. Dizainam raksturīga izsmalcinātība un smalks siluets, audumos jaušams maigums un vieglums, kas patīkami pieskaras ādai. Tērpos dominējošie pasteļtoņi kombinācijā ar zelta akcentiem piešķir koptēlam cēlumu un izsmalcinātību. Mūsdienu straujajā laikmetā ikvienai sievietei nepieciešams mirklis atelpai, lai sajustu sevī maigumu un trauslumu, jo tajā slēpjas sievietes patiesais spēks..

Ieva Mežule ir Latvijas mākslas akadēmijas maģistrante. Liepājas modes svētkos tiks demonstrēta viņas kolekcija «Ores». Kolekcija ir par indivīdu, kurš cenšas saglabāt savu patieso eksistenci, nepakļaujoties kolektīvajam uztveres modelim, kurš spētu ietekmēt indivīda patieso esamību. Silueti ir arhitektoniski un masīvi, gan formā, gan kolorītā, kas konceptuāli rada procesu, kurā indivīds kļūst eksistenciāli spēcīgāks, veidojot savu pašaizsardzības telpu.

Agne Kuzmickaite ir viena no izcilākajām jaunās paaudzes lietuviešu modes dizainerēm. Viņa strādā gan modes, gan teātra jomā, ir sadarbojusies ar slaveniem Lietuvas teātra režisoriem - Oskaru Korsunovu un Jonu Vaitku. Strādājusi kā kostīmu māksliniece vairāk nekā piecpadsmit dažādās teātra un operas izrādēs Lietuvā un ārvalstīs, tostarp tādos teātros kā Teatro Regio Itālijā, Oslo Nacionālais teātris un Aleksandrijas jeb Aleksandra Puškina vārdā nosauktais Krievijas Valsts akadēmiskais drāmasteātrisSanktpēterburgā.

Kā modes dizainere Agne Kuzmickaite analizē dažādas dzīves tēmas un ar mākslas starpniecību iekļauj dažādus ikdienas objektus apģērbu dizainā. Viņas īpašais radošais uzdevums ir atspoguļot procesu, darbību un dinamiku, kā arī atrast jēgu konkrētiem pretstatiem. Māksliniecei ir arī pret-a-porter zīmols ar viņas vārdu «Agne», kas atpazīstams ar tauriņa simbolu.

Agnes Kuzmickaites zīmējumi jau ir ieguvuši vairākas balvas, no kuriem prestižākais ir Best Upcomming Designer balva Eiropas jauno dizaineru konkursā Createurope: Fashion Academy Award Berlīnē 2008.gadā. Jaunākajā pret-a-porter kolekcijā māksliniece izmantoja īpašu audumu, kas veidots ar viņas trīs gadus vecās meitas zīmējumiem. Šis audums tika izmantots kostīmos, kleitās, svārkos, peldkostīmos un mugursomās. «Tas bija interesanti, vērot attiecības starp haosu un kārtību, kas notiek mājās, kad mazs bērniņš ienāk ģimenē. Šis izteikti haotiskais saturs mana bērna zīmējumos tika pielāgots siluetiem, un tādējādi arī veidojās šī kolekcija. Rezultāts vien pierāda, ka pretstati var paralēli pastāvēt līdzās viens otram,» atklāj talantīgā dizainere.

Reinis Ratnieks, Arvils Linde, Iveta Vecmane ir apvienojuši savas idejas kopdarbā, kas tiks prezentēts Liepājas modes svētkos. Divu jauno modes dizaineru un stilistes apvienība piesaka sevi ar daļēji valkājamu un daļēji avangarda kolekciju. Par pamatu ņemts šobrīd tik ļoti aktuālais materiāls - neoprēns. Kolekcijā dominē forma un silueti, dažviet pat dīvaini ģeometriski veidojumi un origami locījumi. Tiek savienoti šķietami nesavienojami materiāli, postulējot frāzi «pretstati pievelkas».

Šogad modes izrāde notiks divās daļās, no pulksten 20:00 līdz 22:00. Biļetes uz modes izrādi jau nopērkamas «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu