Pasaules zīdīšanas veicināšanas nedēļā atgādina par krūts ēdināšanas nozīmi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Katru gadu augusta pirmā nedēļa ir Pasaules zīdīšanas veicināšanas nedēļa, kuras laikā tiek skaidroti un aktualizēti jautājumi par zīdīšanas nozīmi bērna un mātes veselībai. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka bērnu īpatsvars, kuri tiek ēdināti ar krūti līdz gada vecumam, Latvijā gadu no gada pieaug. Piemēram, 2010.gadā apmēram 22% bērnu līdz gada vecumam tika ēdināti ar krūti, bet 2014.gadā jau 26%.

Zīdīšana ir labākais veids, kā nodrošināt bērnu ar visām uzturvielām, kas nepieciešamas veselīgai augšanai un attīstībai. Pasaules Veselības organizācija iesaka stundas laikā pēc mazuļa piedzimšanas sākt ekskluzīvo zīdīšanu (bērns uzturā saņem tikai mātes pienu) un turpināt to, līdz bērns sasniedzis 6 mēnešu vecumu. Latvijā 2014.gadā līdz 6 mēnešu vecumam ar krūti ēdināja 57% jaundzimušos, no kuriem apmēram 32% saņēma ekskluzīvo zīdīšanu.

No 6 mēnešu vecuma ieteicams sākt bērna ēdināšanu ar atbilstošu un drošu uzturu, vienlaikus turpinot zīdīšanu līdz 2 gadu vecumam un ilgāk.

Lai izglītotu topošos un jaunos vecākus par zīdīšanas jautājumiem, kā arī aktualizētu mātes un bērna veselību, SPKC, sadarbībā ar biedrību «Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācija» visā Latvijā organizē bezmaksas seminārus «Bērna zīdīšana - teorija un prakse».

Semināru mērķis ir motivēt topošās un jaunās māmiņas ēdināt bērnu ar krūti, kā arī sniegt zināšanas un praktiskus padomus atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem. Zīdīšanā būtiska loma ir visas ģimenes atbalstam, tādēļ semināros būs gaidīti topošie un jaunie tēvi, kā arī citi ģimenes locekļi. Nodarbību saraksts pieejams mājaslapā.

www.zidit.lv

http://www.zidit.lv/bezmaksas-lekcijas/

Divu stundu garumā tiks sniegta gan teorētiskā informācija, gan praktiski padomi zīdīšanas jautājumos, laiks tiks atvēlēts arī diskusijai un savstarpējai pieredzes apmaiņai. Tiks apskatīti jautājumi par zīdīšanas sākšanu, kā noteikt, vai bērniņam pietiek piena, kā rīkoties, ja tā pietrūkst, kā beigt bērna zīdīšanu u.c. tēmas. Topošās un jaunās mammas varēs iepazīties ar zīdīšanas palīglīdzekļiem un apgūt veidus, kā ērtāk zīdīt.

Kopumā līdz 2015. gada 1.decembrim plānoti ne mazāk kā 50 semināri visos Latvijas reģionos, kuros iesaistīs 1000 topošo un jauno vecāku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu