Laulību reģistrēšanas funkciju turpmāk varētu deleģēt arī zvērinātiem notāriem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ Katsunojiri

Kā Tieslietu ministrija paskaidrojusi sagatavotajos grozījumos Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā, ar projektu tiek paplašinātas izvēles iespējas personām, kuras vēlas noslēgt laulību, piedāvājot alternatīvu veidu, kādā personas var sakārtot savstarpējās attiecības, tādējādi, iespējams, palielinot noslēgto laulību skaitu, tai skaitā to pāru starpā, kas ilgstoši dzīvo nereģistrētās attiecībās.

Līdz ar to likumprojektā piedāvātā iespēja laulāties pie zvērināta notāra saistāma ar iespēju konfidenciālā procesā nodrošināt privātās dzīves neaizskaramību un iegūt paplašinātu juridisku konsultāciju par normatīvo regulējumu, kas attiecas uz laulāto personiskajām un mantiskajām attiecībām, izskaidrojot un piedāvājot sakārtot mantiskās attiecības ar laulības līgumu par mantisko attiecību režīma noteikšanu laulāto starpā.

Tādējādi laulības noslēgšana pie notāra varētu būt piemērota pāriem, kuriem nav svarīga pati laulību ceremonija,

bet gan savstarpējo attiecību oficiāla sakārtošana un juridiskās palīdzības saņemšana. Savukārt zvērinātiem notāriem ir nepieciešamās zināšanas, prasmes un iemaņas, lai pildītu laulības reģistrēšanas funkciju, kas cita starpā gūtas arī laulības šķiršanas lietu kontekstā.

Ja personas vēlēsies laulību noslēgt pie zvērināta notāra, viņām nebūs jāvēršas dzimtsarakstu nodaļā, bet gan uzreiz pie zvērināta notāra, kurš pats veiks datu pārbaudi, fiksējot to notariālajā aktā. Tāpat likumprojekts paredz, ka zvērinātu notāru izsniedzamās laulības apliecības atbildīs dzimtsarakstu nodaļā un pie garīdznieka izsniedzamajām laulības apliecībām.

Papildus tiek norādīts, ka zvērināti notāri laulības reģistrēs savā prakses vietā vai personu atrašanās vietā, aptverot arī ieslodzījuma vietās esošās personas. Zvērināti notāri neveiks izbraukumus uz dažādām ceremoniju vietām, jo zvērināta notāra gadījumā ir paredzēta lietišķa attiecību reģistrācija, nevis laulību ceremonija.

Iniciatīvas autori norāda, ka Igaunijā jau vairākus gadus zvērināti notāri ir laulāt tiesīgo subjektu lokā, savukārt Spānijā patlaban diskutē par šīs funkcijas nodošanu zvērinātiem notāriem. Igaunijā laulības noslēgšana pie zvērināta notāra saistāma ar iespēju iegūt paplašinātu konsultāciju par laulāto mantisko attiecību režīmiem, tajā skaitā pienākumu uzturēt ģimeni.

Likumprojektu un ar to saistītos grozījumus likumā rīt, 6.augustā, paredzēts apspriest valsts sekretāru sanāksmē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu