Kā ieziemot eņģeļtaures! Piecas metodes

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Skaistās daturas (Datura) jeb eņģeļtaures ir ļoti populāras, tās Latvijā audzē jau vairāk nekā 20 gadu.

Bieži eņģeļtaures skaisti zied, priecējot visus ar skaistajiem un smaržīgajiem ziediem, bet kā daturas saglabāt nākamajam gadam? Padomus dod NBD Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne un žurnāls «Dārza Pasaule».

Šiem augiem pārziemošanai vajadzīga gaiša un silta vieta, bet var izlīdzēties, ja tādas nav.

Piecas daturu ieziemošanas metodes:

1. Augu, kurš visu vasaru audzis podā, tad, kad āra temperatūra naktī ir plus 10-12 grādi, pārvieto stikla siltumnīcā, kur temperatūra ir plus 16 - 18 grādi, tad augs turpinās augt un ziedēt. Pēc ziedēšanas augu apgriež, jo ziedi veidojas tikai uz jaunajiem dzinumiem.

2. Augu, kurš visu vasaru audzis podā, saīsina, apgriežot līdz pusei, atlapo, novieto telpā, kur temperatūra ir plus 10-14 grādi pie loga. Martā augu liek istabā, lai sāktos tā augšana.

3. Podā augušu daturu rudenī apgriež, atstājot 20 - 30 centimetrus garus stumbrus, izņem no poda, saknes apgriež par 1/3. Augu ieliek polietilēna maisā ar vairākiem caurumiem sānos, lai saknēm piekļūtu gaiss, noliek vēsā vietā, vēlams gaismas tuvumā, ja tādas iespējas nav, liek tumsā. Šādi glabājot, ziemā var bojā aiziet daži dzinumi, un augs būs vājāks.

4. Dobē augušai daturai pēc pirmajām niecīgajām salnām apcērt saknes un virszemes daļu apgriež proporcionāli sakņu kamolam. Augu saknes ievieto maisā ar atverēm gaisam. Saknēm var uzbērt samitrinātu kūdru. Augu liek vēsā vietā, ieteicama gaisma.

5. Dobē augušu eņģeļtauri pirms salnām izrok un iestāda palielā podā, apgriež pārāk garos dzinumus, nesatraucoties, ka uz tiem ir ziedi un ziedpumpuri. Augu novieto mēreni siltā stiklotā verandā, jumta dārzā, terasē vai citā līdzīgā vietā, kur jau pēc pāris mēnešiem būs jauni dzinumi ar ziedpumpuriem. Lieliski tumšajā laikā noderēs mākslīgais apgaismojums, tad ziedu krāsa būs tāda pati kā vasarā, ja ne, tad ziedi būs blāvāki.

Kad saīsini dzinumus, tos nevajag izmest, bet sagriezt sprīdi garus un glabāt mitrā kūdrā vēsā vietā līdz ziemas beigām, tad tos sasprauž podos, lai sakņojas un aug jaunas daturas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu