Kam tikai šī meitene nav izgājusi cauri! Turam īkšķus!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Vienā no prestižākajiem pasaules skaistumkonkursiem «Mrs Globe 2015» Latviju pārstāvēs 32 gadus vecā rīdziniece, sportiste un trenere Anita Pužule. Novembra beigās viņa dosies uz Ķīnu, bet pirms tam piekrita sarunai ar portālu TVNET, pastāstot, kāda ir viņas ikdiena un kā gatavojas Bodybuilding sacensībām. Lai kļūtu par vienu no pasaules labākajām kultūristēm, jāiegulda pamatīgs un ilgs darbs.

Darbs un hobijs sporta zālē

Anita ir sportiste, kas ikdienā strādā kā personīgā trenere. «Patlaban mana ikdiena ir 100% saistīta ar hobiju, jo sports un fitness ir mans aicinājums, dzīvesveids un tas, ko es ļoti mīlu. Priecājos, ka man ir iespēja tam pievērst ļoti daudz cilvēku, parādīt tā vienkāršību un to, kā caur fiziskām aktivitātēm cilvēks var atrisināt arī emocionāla rakstura problēmas.»

Anitas iepriekšējā sportiskā pieredze viņu aizveda līdz vairākiem starptautiskiem Bodybuilding un skaistuma konkursiem, kas sākumā viņai likās pārsteidzoši. Šopavasar Anita kļuva par absolūto pasaules čempioni Bodybuilding Shape kategorijā. Savukārt pagājušā gada «Mrs Universe» skaistuma konkursā viņa saņēma pasaulē estētiskākās sievietes titulu. Nesenajā skaistuma konkursā viņa guva fantastisku un neatkārtojamu pieredzi, tāpēc sieviete priecājas par iespēju šogad piedalīties «Mrs Globe» finālā.

Līdz profesionālajam sportam viņa nokļuva nejauši, bet sportiski aktīva bijusi visu mūžu. «Savādāku es sevi neatceros. Man vienmēr paticis skriet, dejot, staigāt.»

Esmu no tiem cilvēkiem, kas nevar nosēdēt uz vietas.

Pēdējos gados Anita piedalās profesionālās Bodybuilding sacensībās. Šis sporta veids, ko latviski mēdz dēvēt arī par kultūrismu un kas nozīmē darbu pie sava ķermeņa proporcionālas veidošanas, viņas dzīvē parādījās 2012.gadā. Bodybuilding pamatā ir darbs svaru zālē ar brīvajiem svariem un trenažieriem. Bet tāpat svarīgi ir kardiotreniņi un atbilstoša diēta.

Nodarbošanās ar Bodybuilding nedaudz mainījusi arī Anitas draugu loku
Nodarbošanās ar Bodybuilding nedaudz mainījusi arī Anitas draugu loku Foto: no personīgā arhīva

Interese pamēģināt kaut ko jaunu

«Ar manu profesionālo darbību šajā jomā bija tā, ka sākumā aizgāju vairāk intereses pēc, nevis ar domu, ka es gribētu kāpt uz skatuves un piedalīties sacensībās. Es nebūtu iedomājusies, ka manī ir tāds sacensību gars. Man bija interese pamēģināt kaut ko jaunu, jo līdz tam vispār nebiju darbojusies sporta zālē. Stereotipiski runājot, manas aktivitātes līdz tam laikam bija vairāk sievišķīgas, piemēram, aerobika, joga, skriešana, dejas.

Līdz tam man likās, ka svaru zāle nav man domāta.

Sākumā piekritu tikai pamēģināt. Uzskatu, ka pirmajā reizē, kad cilvēks uzkāpj uz skatuves, viņš saprot – jā vai nē. Tur nav atbilde varbūt,» Anita stāsta un piebilst, ka Bodybuilding sacensībās nav vecuma ierobežojuma. Pastāv tikai estētisks un pašvērtējuma ierobežojums.

Nav jādzīvo pusbadā

Runājot par sportistu ēšanas režīmu, Anita uzsver, ka svarīgākā ir attieksme pret ēdienu, kā arī pareiza un gudra izvēle. Bodybuilding uztura jomā ir diezgan daudz dažādu kalkulāciju. Sportisti rēķina, cik gramu uzturvielu uzņem no ogļhidrātiem, cik no olbaltumvielām, paralēli analizējot, vai pārtikas diapazons ir pietiekami plašs un organismam pietiek visu minerālvielu un vitamīnu. «Tie visi ir ļoti svarīgi momenti, lai treniņi būtu efektīvi un rezultatīvi.»

Bodybuilding sportistiem uzturs iedalāms divos posmos – sezonā un ārpus tās. Kad netuvojas svarīgas sacensības un sportisti negatavojas kāpt uz skatuves, viņu uzturs ir tāds pats kā jebkuram citam veselam cilvēkam: gaļa, zivis, labie tauki (piemēram, avokado, rieksti), saliktie ogļhidrāti (piemēram, rīsi, griķi, kvinoja), pākšaugi, augļi un dārzeņi.

Uzskatu, ka ir ļoti nepareizi izslēgt no uztura dažas produktu grupas.
Bodybuilding Latvijā nesaņem nekādu valsts atbalstu un visas sportistu aktivitātes notiek par pašu līdzekļiem un iniciatīvas
Bodybuilding Latvijā nesaņem nekādu valsts atbalstu un visas sportistu aktivitātes notiek par pašu līdzekļiem un iniciatīvas Foto: no personīgā arhīva

Nedrīkst ēst pārāk maz

Anita norāda, ka sabiedrībā valda dažādi mīti, ka ir produkti, kas ir slikti (nav runa par tiešām sliktiem un neveselīgiem produktiem, piemēram, rūpniecisko cukuru, vienkāršajiem taukiem un dažādiem junkfood). Daļā cilvēku valda bailes no taukiem, ogļhidrātiem vai konkrētiem produktiem. «Tas ir nonsenss – cilvēks ir veidots tā, lai ēstu visu, kas ir dabīgs un labs. Nav pareizi izslēgt no uztura taukus vai ogļhidrātus, jo organismam ir vajadzīgas visas vielas. Ja cilvēks nesaņem kādas uzturvielas, sākas problēmas ar veselību, lieko svaru.»

Neuzņemot kādu konkrētu produktu grupu, mēs apzogam savu ķermeni.

Nesezonas laikā Bodybuilding sportisti ēd maksimāli svaigus, neapstrādātus, dabiskus produktus. Turklāt viņi nedzīvo badā vai pusbadā.

Tieši otrādi – kultūristi rūpīgi seko līdzi, lai kopējais uzņemto kaloriju daudzums nekādā gadījumā nav pārāk mazs. «Tā ir viena no lielākajām kļūdām, ko pieļauj cilvēki. Ja kaloriju daudzums ir pārāk mazs, tas neatstāj pozitīvu efektu uz svaru. Ir jāēd atbilstoši savam ķermenim, mērķim un ikdienas aktivitātei.» Lai aprēķinātu konkrētam cilvēkam nepieciešamo enerģijas daudzumu, var izmantot īpašas formulas. Jāņem vērā arī cilvēka līdzšinējās aktivitātes, sportiskums. Par lielu nelaimi Anita uzskata dažādas drastiskas diētas, kurās cilvēki neēd gandrīz neko. Lai arī diētas laikā svars samazinās, pēc atgriešanās pie normāla uztura tas parasti atkal pieaug. Lai izvairītos no Jo-Jo efekta, labāk visu laiku ēst normāli. Vislabāk ēst piecas reizes dienā, jo tādā veidā glikozes līmenis cilvēka asinīs ir vienmērīgs, nav bada sajūtas un ir mazāka iespēja vakarā pēc darba pārēsties.

Laikā, kad nav aktīvi jāgatavojas sacensībām, Anita atļaujas arī kādu saldumiņu, bet noteikti ne katru dienu un lielos daudzumos. Vislabāk viņai garšo saldējums un šokolāde. Saldinātos dzērienus viņa nelieto, vien dažreiz, kad sakārojas, iedzer diētisko Coca-Cola.

Kādreiz svaru zālē dominēja vīrieši, un viņi nedaudz smīnēja par meiteņu parādīšanos, bet pēdējā laikā šādas lietas nav novērotas
Kādreiz svaru zālē dominēja vīrieši, un viņi nedaudz smīnēja par meiteņu parādīšanos, bet pēdējā laikā šādas lietas nav novērotas Foto: no personīgā arhīva

Sacensību sezonas ēdienkarte

Savukārt sacensību sezonā Bodybuilding sportistu ēdienkarte nedaudz mainās. Atkarībā no cilvēka tauku procenta pirmssacensību periods parasti ir 18-12 nedēļas. Anitas gadījumā tās ir 8-6 nedēļas, jo viņa ikdienā cenšas uzturēt nelielu tauku īpatsvaru. Lai sacensību dienā labi parādītu savu uzbūvēto ķermeni, tajā jābūt diezgan nelielam tauku procentam un zemādas ūdens daudzumam.

Pirmssacensību periods sākas ar ogļhidrātu daudzuma samazināšanu, un no ēdienkartes tiek izslēgti lielu fruktozes daudzumu saturošie augļi un dārzeņi. Priekšroka tiek dota olbaltumvielām. Katrs sportists šajā laikā ēd citādi, eksperimentējot ar dažādām metodēm, piemēram, daži ogļhidrātus uzņem cikliski, bet citi manipulē ar sāls daudzumu. Kopumā ir jāēd nedaudz mazāk kā parasti, taču kaloriju apjoms nedrīkst būt zemāks par cilvēka pamata vielmaiņas prasībām.

Tuvojoties sacensībām, kļūst arvien grūtāk, jo sportistam pašam ir jāgatavo sev ēst, viņš nevar aiziet vakariņās uz restorānu vai ciemos, ja vien tur nevar sēdēt ar savu ēdiena kastīti.

Bet Anita norāda, ka kopumā sievietes ir diezgan pieradušas pie dažādiem ierobežojumiem ēšanas ziņā. «Tas ir grūti, bet neviens nekad negaida, lai tas būtu viegli.»

Bodybuilding vairāk uzskatāms par sacensību pašam cilvēkam ar sevi un savām spējām nevis konkurentiem
Bodybuilding vairāk uzskatāms par sacensību pašam cilvēkam ar sevi un savām spējām nevis konkurentiem Foto: no personīgā arhīva

Trakā žāvēšanās

Visneparastākā ir tā saucamā žāvēšanās, kas notiek vairākas dienas pirms pašām sacensībām. Žāvēšanās posmā, kad samazina ķermeņa tauku un ūdens daudzumu, ļoti svarīga ir emocionālā noskaņošanās. Pirms žāvēšanās perioda sportisti samazina ogļhidrātu daudzumu, jo tie piesaista daudz ūdens. Taču pats ūdens tiek dzerts ļoti, ļoti lielos daudzumos.

Bodybuilding sportiste dienas laikā var izdzert pat desmit litrus ūdens.

Vīrieši izdzer vēl vairāk ūdens! Sportisti uz svaru zāli dodas ar lielajām ūdens pudelēm, ko dienas laikā cenšas iztukšot.

Kad organisms ir pieradis pie šā milzīgā ūdens daudzuma un tā iespaidā ļoti daudz šķidruma izvada ārā, dažas dienas pirms sacensībām izdzertā ūdens daudzums tiek būtiski samazināts, bet organisms inerces iespaidā turpina to izvadīt ārā lielos apjomos. Skalošana turpinās. Pēdējā sacensību dienā sportisti vispār nedzer ūdeni. Tas ļauj muskuļiem labāk izcelties uz skatuves.

Jāsaglabā saprāts

Anita vērtē, ka Bodybuilding savā ziņā var uzskatīt par bīstamu veselībai, jo daļa sportistu pārspīlē ar uztura un šķidruma manipulācijām. «Manā uztverē manipulācijām jābūt veselā saprāta robežās, lai saglabātu cilvēka veselību un labsajūtu,» Anita saka un piebilst, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc viņa izvēlējusies Bodybuilding Shape kategoriju, kurā vairāk vērtē sievietes muskuļu un auguma proporcijas, nevis milzīgu muskuļu apjomu un separāciju. Viņa uzskata, ka Shape kategorijā pieprasītā žāvēšanās pirms sacensībām ir veselīga. Citās kategorijās manipulācijas ir daudz drastiskākas.

Kas jādara sporta zālē?

Anita saka, ka Bodybuilding ir sporta veids, ko ļoti veiksmīgi var apvienot ar ļoti daudzām profesijām. Biroja darbinieki uz svaru zāli parasti nāk vakaros pēc darba.

Konkrētajā Anitas gadījumā viņai ik nedēļu ir 4-5 treniņi svaru zālē, kā arī daži kardiotreniņi (to skaits un ilgums mainās dažādu faktoru ietekmē). Svaru zāles treniņu ilgums ir 45-60 minūtes. Lai būtu labāks rezultāts, katrā treniņā tiek pievērsta pastiprināta uzmanība kādai konkrētai ķermeņa daļai, piemēram, kājām.

Ir arī dienas, kad sieviete vispār nesporto un pilnībā atpūšas.

Tieši atpūta starp treniņiem ir ļoti svarīga, jo tajā veidojas un atjaunojas muskuļi.

Tāpat pietiekams miegs (vismaz 8 stundas) un nestresošana ir svarīgi faktori, kas ietekmē rezultātu. Viņa kā trenere dzirdējusi jautājumus, vai pamanāmāka rezultāta dēļ ieteicams uz svaru zāli nākt biežāk un sportot vairāk. Taču tas nedos labāku rezultātu. Tieši pretēji – tā var sabojāt veselību.

Anita uzskata, ka ir ļoti nepareizi izslēgt no uztura dažas produktu grupas
Anita uzskata, ka ir ļoti nepareizi izslēgt no uztura dažas produktu grupas Foto: no personīgā arhīva

Emocionālais miers

Anita atklāj, ka Bodybuilding sportistiem ir ļoti svarīga ne tikai fiziskā sagatavotība, bet arī emocionālā noturība, ko lielā mērā nosaka motivācija.

Bez pamatīgas motivācijas Bodybuilding jomā nevar izdarīt neko.

Tikai tad, ja sportists ir sapratis, kāpēc to dara, viņš var ieguldīt sevi treniņos simtprocentīgi. Bez iekšējas pārliecības, ka tas jādara, būs grūti iziet cauri sarežģītajam sagatavošanās procesam, piemēram, daudz laika pavadīt sporta zālē, ierobežot sevi pārtikas ziņā un mazāk ballēties.

Viena no grūtākajām lietām ir tā, ka pirms sacensībām sportists dzīvo diezgan noslēgti un nav sociāli aktīvs.

Tāpat nav viegli iziet uz skatuves un parādīt savu ķermeni, kura veidošanā ieguldīts milzīgs darbs. Kaut arī ir liels stress un nogurums, uz skatuves ne tikai jāsasprindzina muskuļi, bet arī jāsmaida un jāizliekas, ka viss ir lieliski. Tiesneši vērtē ne tikai meiteņu ķermeņus, bet arī spēju pasniegt sevi kā sievietēm. Uz skatuves jādodas gan bikini, gan vakarkleitās.

Lai gan uz skatuves jāpavada dažas minūtes, stresainajām meitenēm tas šķiet kā mūžība.

Ja sieviete tomēr visu iepriekš minēto ir veiksmīgi izdarījusi, dažkārt ir visai neiespējami pieņemt, ka pirmās vietas un godalgas tiek piešķirtas konkurentēm. Lai to izdarītu, ir jāsaprot, ka

Bodybuilding vairāk uzskatāms par sacensību pašam cilvēkam ar sevi un savām spējām, nevis konkurentiem.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu