Pirmoreiz Baltijā CrossFit kļuvis pieejams ikvienam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaulē augstu vērtētā CrossFit treniņu programma pielāgojama ikvienam, kurš vēlas attīstīt un veidot savu ķermeni, gūstot prieku no sportošanas. Šoruden, apsteidzot kaimiņvalstis, pašmāju CrossFit Factory sākušies īpaši treniņi gan iesācējiem (CrossFit Light), gan bērniem (CrossFit Kids). Kāpēc ar CrossFit vērts nodarboties jau mazotnē, atklāj vienīgā CrossFit Kids programmas sertificētā trenere Baltijā Dace Tomsone.

Nodot bērniem mīlestību pret sportu

«Sālsstabi, aklās vistiņas, «ķerenes» – tās ir klasiskās pagalma rotaļas, ko pazinām bērnībā. Diemžēl šobrīd tās nereti aizstāj spēles planšetēs un viedtālruņos, un jauniešu mazkustīgums ir problēma arī Latvijā. CrossFit Kids mērķis nav ko aizliegt vai pamācīt, bet radīt bērnos sajūtu, ka būt veselam, stipram un sportot ir forši,» par ideju Latvijas bērnus iepazīstināt ar CrossFit stāsta enerģiskā trenere D.Tomsone. Pati agrāk profesionāli nodarbojusies ar peldēšanu, viņa atklājusi sev CrossFit un, papildus studijām Latvijas Sporta un pedagoģijas akadēmijā, ieguvusi CrossFit un CrossFit Kids sertifikātus apmācībās Austrijā un Vācijā.

Lai arī treniņos ar mazajiem valda liela jautrība, pasaulē atzītā CrossFit Kids programma balstās uz nopietniem zinātniskiem pētījumiem un tiek vadīta pēc noteikta plāna. Nodarbības apvieno gan kardio, gan spēka treniņu, attīsta veiklību un koordināciju, kā arī iemāca būtisko sajūtu – būt kontrolē pār savu ķermeni.

Atšķirībā no specializēšanās noteiktā sporta veidā, CrossFit ir mainīgs, funkcionāls treniņš, kas attīsta visu ķermeni. D. Tomsone gan piebilst, ka CrossFit Factory necenšas konkurēt ar specializētajiem treniņiem, bet palīdz nostiprināt ķermeni tā, lai bērni kļūtu vēl labāki tajā sporta veidā, ko izvēlējušies. Piemēram, topošais hokejists CrossFit treniņā var nostiprināt muguru un uzlabo stāju, lai gūtu vēl labākus panākumus uz ledus, un uzturēt sevi formā nesezonā.

Treniņš, kas sagatavo dzīvei

CrossFit Kids nodarbības notiek vairākās vecuma grupās un piemērotas bērniem un pusaudžiem no 3 līdz 18 gadu vecumam. Viens treniņš ilgst 40 minūtes un vienmēr sākas ar iepazīšanos un draudzīgu sarunu pie tāfeles, kad mazie apmeklētāji tiek iepazīstināti ar rīcības plānu. Tad seko iesildīšanās un fokusa daļa, kad bērni koncentrējas uz jaunas prasmes apgūšanu un mācās, piemēram, nostāties uz rokām. «Atšķirībā no pieaugušajiem, bērni nebaidās «uzmest» kājas augšā, viņi mācās neticami ātri un viņiem lieliski sanāk,» trenere lepojas ar audzēkņiem, rādot nodarbības video. Mazās uzvaras CrossFit Factory ved uz lielākiem sasniegumiem – tās ļauj apzināties savas spējas un ceļ pašapziņu. Tāpat treniņos nereti tiek runāts par uzturu, pašaizsardzību – jaunieši labprāt ieklausās trenerē, kura necenšas viņus pamācīt, bet ļauj pašiem izdarīt gudrākas izvēles.

Veselā miesā vesels gars

Tāpat kā pieagušo nodarbībās, arī bērnu treniņos iekļauts WOD (Workout of the Day) – fiziska aktivitāte, kas katru reizi ir atšķirīga, lai treniņš būtu daudzveidīgs. Pēdējais nodarbības ir rotaļa, ko mazie vienmēr gaida ar nepacietību. «Ja iepriekšējās minūtes prasa koncentrēšanos un spēju «savākties», rotaļa garantē, ka treniņš noslēgsies ar pozitīvu enerģijas apmaiņu un visi dosies mājās ar smaidu sejā,» saka D. Tomsone, uzsverot, ka, vadoties pēc CrossFit Kids programmas, neiztikt arī bez trenera radošuma un spējas bērnus iedvesmot. Piemēram, par mazajām uzvarām gados jaunākiem dalībnieki saņem uzlīmītes, kuru krāšana pārvērtusies pozitīvā azartā.

Savukārt pusaudži, kas nereti uz CrossFit Factory ierodas uzreiz pēc skolas, treniņa pēdējās minūtes velta mācību vielas atkārtošanai. Ir pierādīts, ka tīņiem fiziskais nogurums ļauj saasinātāk darboties prātam un pat tad, ja liekas, ka pēc treniņa no lasīšanas nav jēgas, fakti paliek atmiņā labāk.

Ikvienam atvērta komūna

CrossFit Factory nodarbību klāstā šoruden ir vēl kāds jaunums – CrossFit Light jeb treniņi iesācējiem, kas notiek katru dienu. Tie piemēroti gan tiem, kuri līdz šim ar sportu bijuši «uz jūs», gan tiem, kuri baidījušies, ka lielajā zālē nevienu nepazīs vai nesapratīs, kas jādara. Mierīgākā atmosfērā, ar individuālu pieeju tiek apgūta pareiza tehnika, treniņa pamatelementi un termini. Tā ir iespēja arī lauzt sieviešu vidū nereti izplatīto stereotipu par CrossFit kā vīrišķīgu sporta veidu. Patiesībā, tas aizrauj ļoti daudz daiļā dzimuma pārstāvju, jo funkcionālie vingrinājumi iekļauj gan kardio treniņus tauku dedzināšani, aktivitātes tonusam un ķermeņa reljefa veidošanai. Turklāt, nevainojami aprīkotā CrossFit Factory var lepoties ne tikai ar labākajiem Rogue Fitness trenažieriem, bet arī plašām ģērbtuvēm, Fitbāru ar veselības dzērieniem un košajiem sadarbības partnera Reebok sporta tērpiem un aksesuāriem, ko iemīļojušas tieši daiļā dzimuma apmeklētājas.

CrossFit Factory atrodas VEF teritorijā, Ūnijas ielā 4-k5 un piedāvā CrossFit nodarbības ikvienam, kurš vēlas uzlabot pašsajūtu un sasniegt vairāk!

www.crossfitfactory.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu