Sākas Lielais gavēnis

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Šodien katoļi atzīmē Pelnu trešdienu, ar kuru sākas Lielais gavēnis, kas ilgs līdz pat Lieldienām 27. un 28. martā.

Vēsturiski Pelnu trešdiena pazīstama kā publiskā grēku nožēla, kurai bija īpaša nozīme katehumenātu sagatavošanā, kurus parasti kristīja Lieldienu nakts vigīlijā. Tā iezīmēja vienotu gavēņa laika sākumu. Kopīgs lūgšanu gars, kristiešu atklātība un pievēršanās Kungam, ko sludina Svētie Raksti, simboliski ietver šo pelnu kaisīšanu uz ticīgo galvām, ka cilvēks pazemībā ir atkarīgs no Dieva Vārda spēka.

Šajā laikā tiek praktizēts gavēnis un atturīgs dzīvesveids. Atturēšanās no ēdiena ir kristiešu solidaritātes zīme Svētā Gara darbībai un arī vienotība ar tiem, kuri nabadzībā gaida pēdējās Lieldienu svinības, tāpat atturoties no izklaidēm, transformējot šo laika posmu žēlastībā un pravietiskā pasludinājumā par jaunu pasauli, samierinātu ar Kungu.

Pelnu dienas svinēšana sākas ar publiskās grēku nožēlas celebrēšanu. Laika gaitā pelnu kaisīšanas žests uz galvām arī pēc liturģiskās reformas saglabā nozīmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu