5 gudras sievietes finanšu ieradumi

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēsturiski esam pieraduši domāt, ka tieši vīrieši labāk prot pārvaldīt finanses un domāt par ieguldījumiem. Viņi ir racionālāki un apdomīgāki, tāpēc spēj iekrāt vairāk nekā sievietes. Turklāt naudas krāšana un ieguldīšana ir domāta tikai bagātajiem. Bet vai tiešām? Diemžēl veiksmi finanšu pasaulē apvij daudzi un dažādi novecojuši mīti. Mainīsim tos!

Patiesi! Palūkojoties uz ieguldījumu ekspertiem, var rasties priekšstats, ka ieguldījumu veidošana vairāk domāta vīriešiem. Arī ieguldījumu sektorā gandrīz 90% darbinieku ir tieši vīrieši. Un tomēr – jaunākie dati liecina, ka mūsdienās ieguldījumu veidošanu biežāk sāk sievietes un tieši sievietēm ir tendence uzkrāt vairāk.

Pētījumi apliecina, ka sievietes gūst lielāku peļņu no ilgtermiņa ieguldījumiem, jo kopumā viņu investīcijas ir stabilākas un prognozējamākas – sievietes nereaģē uz katru niecīgāko svārstību tirgū, iegādājoties vai pārdodot savas investīcijas. Līdz ar to mainās arī vēsturiskās tendences un sabiedrības uzskati, jo sievietes kļūst arvien neatkarīgākas un ietekmīgākas darba tirgū. Pavisam noteikti zināšanām un personiskajām īpašībām ir daudz lielāka nozīme prasmē pārvaldīt savus naudas līdzekļus nekā dzimumu hromosomām un stereotipiem. Par laimi, zināšanas tu vari apgūt un izmantot savās interesēs.

Bet ar ko gan izceļas sievietes, kuras prot gudri pārvaldīt savas finanses? Viņu brīnumlīdzeklis nav veiksme loterijā, negaidīta gada prēmija vai liela alga. Mēs visi labi zinām – saņemot vairāk, mēs arī vēlamies vairāk, un lielam tērētājam ienākumi nekad nebūs pietiekami.

Tavā draugu lokā noteikti ir kāds, kurš pārsteidz ar savu prasmi iekrāt naudu tālam ceļojumam vai cita liela sapņa īstenošanai par spīti tam, ka ikmēneša ienākumi nebūt nav lieli. Kāds tad ir viņa vai viņas noslēpums?

Finanšu jautājumos mēs, protams, vadāmies pēc saviem ieskatiem, iespējām un vēlmes riskēt, taču arī tu vari apgūt konkrētus ieradumus, kurus ievēro prasmīgi naudas pārzinātāji. Kaut vai ziņkāres pēc iesāc šo gadu citādāk, apsolot rīkoties šādi:

Izvēlies vismaz divus ilgi kārotus sapņus, kam iekrāt.

Lai cik arī neticami tas būtu, dažkārt mums trūkst nevis naudas, bet gan mērķu un sapņu! Formulējot mērķi naudas iekrāšanai, tev būs daudz lielāka motivācija to īstenot. Ļaujies gan lieliem, gan mazākiem sapņiem! Ja mērķi ir sasniedzami, ir patiesi vērts atlikt konkrētu naudas summu savu sapņu piepildīšanai.

Izveido vienkāršu un reālu budžetu.

Budžeta plānošana ir vienīgais veids, kā gūt skaidru priekšstatu par savām pašreizējām finansēm. Entuziasma pilniem iesācējiem ir tieksme novērtēt savus ieņēmumus un izdevumus vai nu pārāk bargi, vai arī optimistiski. Ja pārāk stingra izdevumu kontrole nogurdina un neadekvāts ienākumu novērtējums nedod vēlamo rezultātu, ir skaidrs, kādēļ vilšanās vai paguruma dēļ tu vari zaudēt interesi par šo jautājumu.

Tev nav jāpieraksta katrs sīkums. Tā vietā sagrupē galvenos veicamos maksājumus un ieņēmumus un nosaki maksimālo naudas summu pārtikai un izklaidei vienā mēnesī, kuru nevēlies pārsniegt. Ja tas šķiet apgrūtinoši, atver bankā šiem izdevumiem paredzētu atsevišķu kontu un katru mēnesi pārskaiti tiem atvēlēto maksimālo summu – ja nauda izbeidzas, esi pārsniegusi sev noteikto ikmēneša ierobežojumu.

Atrodi vismaz vienu veidu, kā iekrāt.

Tev ne vienmēr var būt pietiekami daudz naudas, lai uzreiz iegādātos visu, ko vēlies. Daži izdevumi ir neizbēgami, bet vienmēr arī pastāv iespējas, kā ietaupīt. Piemēram, ir vērts izmēģināt, vai izdodas ietaupīt, vienu mēnesi vairāk gatavojot pusdienas mājās. Vai tā vietā, lai iegādātos jaunu grāmatu, vari izvēlēties kādu citu no bibliotēkā pieejamajām. Laiku pa laikam ir arī vērts iepazīties ar citu pakalpojumu sniedzēju cenrāžiem un piedāvājumiem. Varbūt jaunā sporta zāle netālu no mājām ir pieņemamāka vai arī cits operators piedāvā tāda paša līmeņa pakalpojumu ar izdevīgākiem noteikumiem?

Mazliet pacieties!

Nepieņem sasteigtus finanšu lēmumus. Dažkārt tomēr ir vērts atlikt impulsīvu pirkumu uz vēlāku laiku vai pieņemt citu lēmumu, lai gūtu labumu ilgtermiņā. Lēmumi ir emocionālāki, ja runa ir par mūsu personīgajiem naudas līdzekļiem. Tādēļ laiku pa laikam ir būtiski uzticēties speciālistiem, kuru rīcībā ir vairāk informācijas, pieredzes un kuriem ir racionālāka spriestspēja. Tas var izrādīties jo īpaši vērtīgi, ja ir vēlme veidot ieguldījumus.

Ja esi iesācēja, sāc ar ieguldījumiem atsevišķās akcijās ar naudas līdzekļiem, kurus pārvaldīt palīdz eksperti. Šādi risks tiek labāk kontrolēts un ieguldījumiem pietiek ar mazākām naudas summām.

Liec naudai augt!

Vēsturiskā pieredze rāda, ka valstīs ar ieguldījumu veidošanas tradīcijām, ieguldot naudas līdzekļus uz 15 gadiem, šis ieguldījums iztur dažādās tirgus svārstības un dod labumu arī tiem, kuri izvēlas mazāk riskantus risinājumus.

Padomā par savu labklājību nākotnē jau šodien, jo, ja pēc visu galveno finanšu vajadzību izpildes pāri paliek tikai 25 eiro mēnesī, ir vērts likt tiem pelnīt! Viens no veidiem, kā sākt ieguldīt, ir 3. līmeņa pensiju fonds. Ieguldot minētajā fondā, Tev katru gadu tiek atmaksāts ienākuma nodoklis un, ja nepieciešams, šos naudas līdzekļus vari arī izmantot pēkšņām, neparedzētām vajadzībām pirms 55 gadu vecuma sasniegšanas.

Saprotams, ka no visām šīm metodēm tev visvairāk varētu uztraukt ilgtermiņa ieguldījums, no kura vēlamo peļņu var saņemt pēc 10 līdz 15 vai pat vairāk gadiem. Nesenā pagātnē mazajiem investoriem bija pavisam nedaudz iespēju ieguldīt gudri un pareizi. Šis arī varētu būt viens no iemesliem, kas ir radījis maldīgo priekšstatu, ka ieguldīšana ir domāta tikai bagātajiem, kas līdz ar to kļūst vēl bagātāki.

«Mūsu finanšu tirgus gadu gaitā ir attīstījies un pilnībā izmainījis situāciju. Mūsdienās bankas piedāvā daudz ieguldījumu iespēju, kurām nav nepieciešams liels sākotnējais kapitāls,» uzsver Nordea bankas ieguldījumu eksperte Anželika Dobrovoļska. «Piemēram, ieguldot 50 eiro mēnesī ar 6% vidējo ienesīgumu gadā, ieguldītāja portfeļa vērtība 10 gadu laikā var pārsniegt 8000 eiro. Šodienas ieguldītāju priekšrocība ir skaidra – sākot ar nelielām summām, var nopelnīt jau pietiekami agri, tādējādi atvieglojot savu izvirzīto mērķu sasniegšanu.»

Viens no veiksmīgākajiem un bagātākajiem investoriem pasaulē Vorens Bafets vienmēr min saliktos procentus kā galveno savas bagātības avotu. Daudziem var šķist pārsteidzoši tas, ka Bafets nekļuva bagāts vienā mirklī, bet nepārtraukti palielināja savus aktīvus ilgā laika posmā. No 11 līdz 15 gadu vecumam viņš jau bija sakrājis 6000 dolāru, bet tikai 56 gadu vecumā ieguva savu pirmo miljardu. Tagad viņš ir 85 gadus vecs un viņa aktīvu vērtība pārsniedz 67 miljardus dolāru – labākais piemērs tam, cik saliktie procenti var būt iedarbīgi. Alberts Einšteins ir nodēvējis saliktos procentus par astoto pasaules brīnumu. Tādēļ ir patiesi vērts likt saliktajiem procentiem darboties tavā labā pēc iespējas ātrāk. Tev atliek vien apzināties savus sapņus, konsultēties ar ekspertiem, izveidot plānu, būt pacietīgam un beigu beigās – izbaudīt dzīvi visā tās krāšņumā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu