Kā Liene Šomase pin vainagus vai zīlē Jāņu naktī?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Esmu pārliecināta, ka katrai meitenei pašai ir jāpin savs Jāņu vainags, to cenšos iemācīt arī savai meitai. Katrai pašai ir jādodas pļavā, jāsalasa liels ziedu pušķis, iepinot labas domas un mērķus. Lai sanāktu skaists vainags, vienmēr jācenšas iepīt tajā septiņas dažādas zālītes,» stāsta dziedātāja Liene Šomase.

«Pati vainaga izveidē izmantoju pujenes, rudzupuķes un ozollapas, kas sniedz stingrumu vainagam. Vainagu sienu, izmantojot diegu, taču nesen uzzināju, ka vislabāk esot pīt, izmantojot ziedu kātus, ko šogad arī darīšu. Kad vainags ir sapīts, pirms lieku galvā, vienmēr kādu laiku paturu to ledaini aukstā ūdenī. Esmu novērojusi, ka tad tas ilgāk paliek svaigs.

Jāņu vainags ir kas vairāk nekā svētku dekors, tāpēc katru gadu Jāņu vakarā metu vainagu ozolā. Ticējums vēsta: cik reizes vainags nokritīs zemē, pēc tik gadiem izies pie vīra. Tā gadu no gada zīlēju arī es. Tiktāl vainags ir kritis zemē kādas padsmit reizes, līdz sasniedza ozola zaru, lūkosim, vai šogad kas mainījies,» stāsta mūziķe un bērnu un jauniešu radošās studijas vadītāja Liene Šomase.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu