Uzmini, kuri restorāni iezīmē Rīgu pasaules labāko vīna sarakstu kartē?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Šogad nu jau diviem Rīgas restorāniem ir izdevies iekļūt to pasaules labāko restorānu starpā, kuru piedāvājums viesiem tiek vērtēts kā labākais. Turklāt šajā sarakstā iekļautie restorāni ir vienīgie no Baltijas un vieni no retajiem no Ziemeļu un Austrumeiropas.

Ik gadu «Wine Spectator» piešķir apbalvojumus par vīna izlasēm trīs kategorijās - «Award of Excellence» (viena glāzīte), «Best Award of Excellence» (divas glāzes) un «Grand Award» (trīs glāzes, un šo apbalvojumu iegūst restorāni ar finansiālo spēju savā saimniecībā uzturēt 1000 un vairāk veidu reibinošā vīnogu dzēriena).

Par lielu pārsteigumu, piesakoties šim reitingam pirmo reizi, «The Best Award of Excellence 2016» (divas glāzes) saņēmis Rīgas viens no iecienītākajiem un demokrātiskākajiem fine-dining restorāniem «Kolonāde. Mūsu stāsti...». Jau ceturto gadu pēc kārtas pie prestižās vīna glāzes kategorijā «Award of Excellence» ticis arī viens no titulētākajiem restorāniem «BIBLIOTĒKA No1 Restorāns».

Jānis Gailis, «Kolonāde. Mūsu stāsti...» vīnzinis, someljē ar 18 gadu pieredzi, rūpīgi strādājis, lai atlasītu 71 vīna mājas un vīna kartē iekļautu 420 vīnus: «Ģeogrāfiski esam noklājuši visu Itāliju, no turienes vīnus ievedot paši un uzturot gluži vai ģimeniskas attiecības ar vīnu māju saimniekiem. Mūsu vīnu grāmatā, kā paši to mēdzam dēvēt, plaši pārstāvēta arī Francija, Spānija, Vācija un, protams, Jaunā pasaule - šeit mēs strādājam ar vietējiem vairumtirgotājiem, kuri mums atlasa labākās pērles no visas pasaules vīna reģioniem.»

Apbalvojuma iegūšanu, protams, ietekmē vairāki faktori, un kā galvenos Latvijas vīna kultūras patriots Jānis Gailis min šādus faktorus: «Liela nozīme «Best Award of Excellence» apbalvojuma iegūšanā noteikti ir bijusi mūsu cenu politikai - esam ievietoti demokrātiskajā unexpensive kategorijā. Sīvajā konkurencē mūs noteikti izcēla arī ENOMATIC vīna uzglabāšanas sistēma, kura ik dienas ļauj mums servēt līdz pat 35 dažādiem veidiem vīna glāzēs, uzturot to precīzā to pasniegšanas temperatūrā un kvalitātē. Daudz izšķīra arī tā saucamo «vertikālo» vīnu iekļaušana kartē - vienam vīnam piedāvājam nobaudīt dažādus tā ražas gadus. Laikam esam strādājuši pareizā virzienā, tā jāturpina.»

Izcils vīna sortiments nemainīgi jau ceturto gadu tiek uzturēts arī «BIBLIOTĒKA No1 Restorāna» saimniecībā, taču uz nākamo gadu restorāns gatavo prāvas izmaiņas, kas jau šobrīd viesiem ir pieejamas restorānā. «Šogad gan esam ieviesuši izmaiņas, aktīvi strādājot pie mūsu šampaniešu kartes, tad jau nākamgad redzēsim, ko par to saka «Wine Spectator«!», atzīst «BIBLIOTĒKA No1 Restorāna» someljē Ivo Orlovs.

«BIBLIOTĒKA No1 Restorāna» īpašnieks Oskars Skara atceras, ka ideja par to, ka, jā, veidojam šādu šampanieša karti, radās 2015. gada vasarā. «Un kā jau ar jebkuru, iespējams, pārdrošu ideju, tai bija nepieciešama pragmātiska pauze apdomai. Bet mums allaž tīk savām idejām ķerties klāt uzreiz. Un tā, vēsu prātu apdomājot, sapratām, ka ideja jau nebūt nav tik ekscentriska kā šķita sākumā - šampanietis ir dzēriens, kas lieliski saprecinās ar šefpavāra Māra Jansona radītajiem ēdieniem. Jūras veltes, piemēram, austeres un šampanietis, ir saderīga kā zelta kāzu jubileju sasniegusi laulība,» pauž Oskars Skara, kaislīgs šampanieša cienītājs. Kā turpina «BIBLIOTĒKA No1 Restorāna» someljē Ivo Orlovs: «Tas ir mūsu, vīnziņu, uzdevums, parādīt to, ka šampanietis nav tikai svētku dzēriens, svinīgas glāzes pacelšanas ietvaros. Tas baudāms arī ikdienā gluži tāpat kā baltvīns vai sarkanvīns.»

Taču, lai iegūtu kādu no nominācijām, ko ik gadu piešķir «Wine Spectator», vērtēšanas procesā tiek apskatīta un novērtēta ne tikai vīna karte, bet arī tādi aspekti un restorāna neatņemamas sastāvdaļas kā vakara un desertu ēdienkartes, vīna uzglabāšanas apstākļi un krājumi, cenošanas politika, kā arī citi saistītie kritēriji, tādēļ liels nopelns šajos panākumos ir restorāna «Kolonāde. Mūsu stāsti...» šefpavāram Aināram Volodkam un «BIBLIOTĒKA No1 Restorāna» šefpavāram Mārim Jansonam.

Restorānu «Kolonāde. Mūsu stāsti...» un «BIBLIOTĒKA N°1 Restorāns» līdzīpašnieks Oskars Skara, komentējot iegūto apbalvojumu, saka: «Jau sākotnēji mūsu vēlme un uzstādījums bija veidot sabalansētu vīnu karti ar kvalitatīviem un augsti novērtētiem vīniem, ko ļoti veiksmīgi ir realizējuši mūsu vīnziņi Jānis Gailis un Ivo Orlovs. Vienmēr esam strādājuši ar pārliecību, ka mūsu vīna karte ir tas, ar ko patiesi varam lepoties, un šie apbalvojumi ir apliecinājums, ka patiešām neesam kļūdījušies. Tas liecina tikai par to, ka restorānu kultūrā mums ir tieši tādas pašas iespējas sevi parādīt kā Rietumeiropas un Amerikas Savienoto Valstu restorāniem. Rietumos, protams, visi labākie restorāni tiek iekļauti šajā «Wine Spectator» sarakstā. «

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu