Pikniks – kā tam vislabāk sagatavoties un ko ņemt vērā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Laikā, kad daba mūs lutina ar patīkamu laiku, aug arī vēlme uzturēties parkos, pludmalēs, dārzos un citur svaigā gaisā. Atpūtas, izklaides un sporta aktivitātes teju vienmēr papildina arī pikniks, kurā ģimenes un draugu lokā tiek baudītas gardas maltītes un atspirdzinoši dzērieni. Pikniks – tā ir maltītes ieturēšana dabā šī jēdziena visplašākajā nozīmē, sākot ar brokastīm dārzā ģimenes lokā vai kolēģu pusdienām parkā un beidzot ar launagu pie jūras labāko draugu kompānijā. Ar padomiem, kā vislabāk sagatavoties piknikam, dalās Tetra Pak kampaņas «Labs iepakojums labai dzīvei» vēstneses Laura Grēviņa un Līga Andžāne.

Laura Grēviņa, bloga viensplusviens.lv autore: «Viena no svarīgākajām lietām piknikā ir ērtība – cik ērti būs dzert un ēst līdzi paņemto ēdienu. Iesaku ēdienu sagatavot tā, lai tas būtu ērti apēdams, un nebūtu lieki jātērē resursi tā pasniegšanai. Pie ērtajiem ēdieniem es pieskaitītu sendvičus, saldos vai sāļos mafinus, pildītu lavašu u.tml. Tāpat vērts padomāt, cik daudz tiešām piknikā varēsiet apēst un izdzert. Kuram gan patīk pēc piknika vēl vest mājās pāri palikušo ēdienu vai dzērienus? Arī bērniem piknikā svarīgas ir ērtības – labi der ēdiens, ko var ērti paņemt pirkstiņos un apēst, piemēram, biezpiena plācenīši. Bez liekiem plastmasas šķīvjiem, nažiem, dakšiņām. Un bērni visticamāk būs tie, kas ātri «iemetīs mutē» kaut ko paralēli citām piknika aktivitātēm. Un, protams, galvenais – nokopt aiz sevis

Ērtākā dzērienu izvēle piknikā – kā bērniem tā arī pieaugušajiem, – ir sula kartona iepakojumā. To var gan viegli paņemt līdzi, gan arī atvērt un aizvērt pēc nepieciešamības, tā un nav jāuztraucas par produkta bojāšanos. Veikalos ir pieejami dažādi tilpuma iepakojumi. Piemēram, bērniem piknikā noteikti piemērotākā būs sula mazajā iepakojumā. Turklāt tā var būt arī kā veselīga alternatīva našķiem, jo 100%sulā ir gan vitamīni, gan minerālvielas, gan arī citas organismam nepieciešamās uzturvielas. Tās aizsargā Tetra Pak aseptiskais iepakojums, kuram irvairāki slāņi – kartons, plastmasa un alumīnijs. Siltā laikā īpaši svarīgi ir tas, ka šiskartona aseptiskais iepakojums aizsargā sulu no saules un gaisa, kas var izraisīt produkta bojāšanos.

Līga Andžāne, dzīvesstila bloga HappyWhispers.lv veidotāja norāda: «Dodoties piknikā, izvēlies vietējos dārzeņus un augļus – tomātiem, gurķiem un āboliem nav nepieciešams iepakojums! Lai samazinātu videi nedraudzīgo atkritumu daudzumu, gatavā ēdiena, piemēram, salātu, sagriezto dārzeņu vai dipa mērces transportēšanai un pasniegšanai, izmanto vairāk lietojamos traukus, nevis vienreizlietojamās plastmasas kastītes, ko pēc tam izmetīsi. Savukārt dzērienu izvēlies kartona iepakojumā. Ja tomēr izmantosi vienreizlietojamos traukus, iesaku izvēlēties šķīvjus un galda piederumus, kas ražoti no dabīgiem materiāliem, un, atkarībā no materiāla veida, sadalās mēneša līdz pusotra gada laikā. Parastajai plastmasai tas prasītu vairākus simtus gadu! Mums patīk pastaigāties sakoptos mežos un peldēties tīros ezeros, tāpēc pēc piknika noteikti savāc visus atkritumus un izmet tam piemērotā vietā, nevis atstāj maisu mežmalā līdz lielajai pavasara talkai! Ja iespējams, pirms izmešanas atkritumus sašķiro

Dodoties piknikā, ēdienus var sagatavot līdzņemamajos trauciņos, taču dzērienus būtu nepieciešams iegādāties labā iepakojumā. Tādā, kas ne tikai spēs aizsargāt vērtīgās uzturvielas un saglabāt produktu svaigu, bet arī būs videi draudzīgs. Savukārt vēsākā laikā no mājām piknikam var sarūpēt siltos dzērienus – tēju vai kafiju termokrūzēs.

Videi draudzīgākā izvēle ir kartona iepakojums, joatstāj četras reizes mazāku ietekmi uz vidi nekā stikls un turklāt ir divas reizes videi draudzīgāks par plastmasu, liecina Zviedrijas Nacionālās pārtikas administrācijas aprēķini.Ne mazāk svarīgi ir tas, kakartona iepakojums tiek ražots no atjaunojama materiāla – koksnes (pretēji stiklam vai plastmasas pudelēm). Turklāt, svarīgi atcerēties, ka dzērienu kartona iepakojums ir pārstrādājams, un katrs izlietotais kartona iepakojums ir vērtīgs materiāls jaunu produktu radīšanai. Tāpēc pēc piknika, izlietotā dzēriena paka jāizmet papīram paredzētajā konteinerā, bet plastmasas vāciņu var noņemt un ielikt pārstrādājamās plastmasas konteinerā. Esot pie dabas, būsim saudzīgi gan pret sevi, gan apkārtējo vidi un izvēlēsimies pārtiku un dzērienus labā iepakojumā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu