8 padomi, kā atvieglot dārza darbus vasaras noslēgumā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: panth

Augusta mēnesis katram mājas vai dārza īpašniekam asociējās ar garu darbu sarakstu, jo, tuvojoties vasaras nogalei, ir nogatavojušies augļi un dārzeņi, kas steidzami jāsagatavo glabāšanai ziemā. Tāpat daļa dārza un puķu dobju jau gaida to sagatavošanu pavasarim.

Taču tikai retajam dārza īpašniekam gribas pēdējās vasarīgās dienas pavadīt, strādājot dārzā, tāpēc veikalu tīkla K-rauta dārzniecības konsultante Vēsma Dzintare ir sagatavojusi astoņus padomus, kā paātrināt darbu veikšanu.

1. Sīpolpuķu stādīšana

Turpinās sīpolpuķu stādīšanas laiks un, ņemot vērā, ka laikapstākļi pēdējā laikā nelutina un jāpaspēj izdarīt vēl citi dārza darbi, piemēram, veco ziedu un lapu apgriešana, mēslošana u.c., noderīgs palīgs dārza darbos būs puķu sīpolu stādītājs, ko iespējams iegādāties par 1,90 eiro veikalu tīklā K-rauta.

2. Nezāles

Nezāles kaut reizi mūžā ir sagādājušas problēmas ikvienam dārza īpašniekam, tādēļ, lai atvieglotu fiziski smago darbu un laiku, iesakām izmantot nezāļu izvilcēju, kas paredzēts nezālēm ar garām, grūti izvelkamām saknēm. Veikalu tīklā K-rauta šāds palīgrīks šobrīd nopērkams par 29,00 eiro.

3. Ogu vākšana

Viens veids, kā ātrāk tikt pie saldētu ogu kastēm vai ievārījumiem, ir ražas novākšanai izmantot ogu vācējus. Dabas velšu vākšana var būt diezgan ķēpīgs process, jo tādas augustā ievācamās ogas kā brūklenes, lācenes, mellenes nereti ir pilnas kukaiņu vai ērkšķu. Vākšanai ar rokām ieteicams izmantot speciālos ogu vācējus, kas palīdzēs ātrāk novākt ogas un saglabāt rokas tīras.

4. Augļu vākšana

Tas pats attiecas arī uz augļu novākšanu. Protams, ir iespējams gaidīt, kad āboli paši nokritīs, bet, ja redzams, ka tie jau nogatavojušies, droši var tos novākt jau laicīgi, un tam palīdzēs speciāls augļu novācējs, lai varētu aizsniegties līdz tālākajām koku galotnēm. Veikalu tīklā K-rauta šādu noderīgu ierīci iespējams iegādāties, sākot ar 8,20 eiro.

5. Mājas logu un sienu tīrīšana

Pēc lielajām lietavām mājas sienas un logi var būt īpaši netīri, jo uz tiem paliek neglaimojošas ūdens nogulsnes. Dzīvoklī, protams, būs vieglāk nomazgāt logus ar rokām, bet lielas privātmājas īpašniekiem augstspiediena mazgātājs būs liels palīgs vasaras noslēguma tīrīšanā.

6. Ražas žāvēšana

«Šis ir bijis ļoti ražīgs gads, un dārza saimniekotāji nezina, ko iesākt ar lielajām augļu, ogu, dārzeņu ražām. Daudzi ik gadu izvēlas kaltēt vai žāvēt daļu no uzaudzētā saulē, bet, tā kā laiks mūs nelutina, iesakām žāvēt ražu cepeškrāsnī mazos grādos. Tas noteikti ietaupīs laiku, un patīkamā rudens smarža piepildīs istabu,» iesaka K-rauta dārzniecības konsultante.

7. Zemes irdināšana

Lai vieglāk būtu augsni atbrīvot no nezālēm un ļaut tai elpot, nepieciešams to irdināt. Lielākā daļa cilvēku izvēlas mazos kaplīšus, bet lai darbi rit vēl ātrāk, iesakām iegādāties zemes irdinātāju ar garu kātu, kas atvieglos fiziski grūto darbu. K-rauta veikalos šādu rīku iespējams iegādāties par 19,90 eiro.

8. Konservēšana

Joprojām turpinās aktīvas konservēšanas un marinēšanas laiks. Viena no lietām, kas vienmēr aizņem laiku, ir burku un vāciņu sterilizēšana. Veikalu tīkla K-rauta konsultante Vēsma Dzintare iesaka burciņas sterilizēt, izmantojot mikroviļņu krāsni: «Mitras un tīras burkas nepieciešams ielikt mikroviļņu krāsnī uz 60 sekundēm, bet vāciņus pa to laiku ielikt uz pannas vai katlā verdošā ūdenī un turēt 10 minūtes.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu