Psihologa viedoklis: kāpēc tik bieži šķiras slaveni pāri....

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tik skaisti un veiksmīgi, un saderīgi! Nu kāpēc viņi izšķīrās? Pirmkārt jau to, kāpēc Andželīna Džolija un Breds Pits izšķīrās, mēs nekad neuzzināsim... Un laikam labi, ka tā, jo patiesībā tās nav zināšanas, kas mūs padara gudrākus. Bet ir divi citi jautājumi, uz kuriem varbūt ir vērts mēģināt atbildēt. Ja statistika parāda, ka šķiršanos skaits slavenību vidū ir augstāks, tad kāpēc tā? Un otrs, varbūt pat svarīgāks jautājums – ko man personīgi nozīmē tāda slavena pāra šķiršanās?

Tātad, kāpēc slavenību vidū šķiršanās ir biežākas?

Ja esi kļuvis slavens kādā noteiktā jomā – vienalga, vai esi aktieris, sportists vai matemātiķis, tas ir tādēļ, ka šajā jomā esi spēcīgāks, talantīgāks, kaut ko dari daudz labāk nekā citi, tātad tevi nevar saukt par normu – vidusmēra cilvēku. Taču, ja, piemēram, kāda tava personības iezīme ļauj tev būt spožam aktierim, ļoti iespējams, ka tā pati īpašība tev arī rada grūtības veidot tuvas attiecības vai palikt uzticīgam tām. No šādas perspektīvas skatoties, nevis slavenību dzīve veicina šķiršanos, bet iespējams, ka

personībām, kam ir lielāka iespēja kļūt slaveniem, ir arī grūtāk noturēties ilgtermiņa attiecībās.

Neapšaubāmi arī dzīvesveids ietekmē pāra savstarpējās attiecības

Ja attiecībās ir daudz atšķirtības periodu, kas bieži vien nāk kā piedeva veiksmīgai karjeras attīstībai, tad, protams, tas var ietekmēt jebkuru attiecību kvalitāti. Turklāt nemitīga būšana sabiedrības acu priekšā, savas lomas spēlēšana ne vien kino ekrānā, bet it visur, prasa ļoti daudz enerģijas.

Mūsu enerģija nav neizsmeļama – ja darbā ieliekam pilnīgi visu, attiecību veidošanai un uzturēšanai vairs nav spēka.
Foto: REUTERS/Scanpix

Visbeidzot, stāsts visdrīzāk lielā mērā ir arī par nesaskaņu starp cilvēku gaidām un realitāti

Ja es esmu slavens un veiksmīgs, visiem patīku, sasniegumi nāk cits pēc cita – tātad daudzās dzīves jomās viss notiek tieši tā, kā es vēlos, ļoti iespējams, ka es gaidu, ka arī attiecībās viss būs kā skaistā filmā. Lieki piebilst, ka tas nav iespējams, jo attiecībās iesaistīti ir divi cilvēki un saskaņas atrašana starp bieži vien atšķirīgām vajadzībām vai vērtībām prasa ieguldīt enerģiju, pats no sevis tas noteikti nenotiek. Tad nu

šī atšķirība starp iedomāto un realitāti rada pamatīgu neapmierinātību.

Ja vēl mana pieredze ar visu pārējo sabiedrību (izņemot partneri) signalizē, cik lielisks es esmu un cik daudz dažādu labumu man no dzīves pienākas, tad, iespējams, mana motivācija strādāt pie attiecībām ir krietni mazāka par vēlmi doties tālāk un saņemt uzmanību un apbrīnu, kas, lai arī ir krietni seklāka, taču nāk daudz vieglāk.

Ko tas viss nozīmē man?

Iespējams, ka pat svarīgāk par spekulācijām, kādēļ izšķīrusies kāda no slavenībām, ir atbildēt sev uz jautājumu – ko man nozīmē šīs slavenības vai šā slavenā pāra šķiršanās.

Nereti cilvēki piedzīvo patiešām īstas skumjas un vilšanos. Lielākoties tādēļ, ka

šādas šķiršanās grauj cilvēku ticību tam, ka «īsta mīlestība», «patiesa saderība» vai «mūžīga uzticība» ir iespējamas.

Cilvēkiem ienāk prātā domā – «nu, ja jau pat tādi šķiras, tad kas tad man, vienkāršam cilvēkam, spīd». Ja atpazīsti šīs domas, atgādini sev, ka slava un «skatuve» nudien nav labākie ilgtermiņa attiecību draugi un tev ir lielākas iespējas veidot veselīgas, dziļas un noturīgas attiecības, ja reālistiski raudzīsies uz iespējamajām grūtībām tajās, nevis paļausies uz to, ka «dzīvē viss notiks kā filmā vai grāmatā».

Ja esi nobriedis pozitīvām izmaiņām savā dzīvē, izmanto iespēju un piedalies Psiholoģijas un KBT centra Intellego organizētajā MINDFIT MARATONĀ. Tas ir pašattīstības maratons 42 dienu garumā, kas sācies 1. septembrī un noslēgsies 12. oktobrī Psiholoģijas dienās 2016.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu