Viņu Slepenais dienests dēvēja par «Evergrīnu» - Hilarija Klintone

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta amata kandidātes Hilarijas Klintones un viņas sīvākā konkurenta Donalda Trampa cīņa par Baltā nama krēslu iegājusi ne tikai Amerikas, bet visas pasaules vēsturē. Klintones vārds ik dienu dzirdams ziņās un rotā laikrakstu virsrakstus visā pasaulē. Turklāt ir skaidrs: ja vēlēšanās tiks gūti uzvaras lauri, viņas politiskā karjera būs krietni ievērojamāka nekā viņas vīram, bijušajam ASV prezidentam Bilam Klintonam.

Sagaidot ASV vēlēšanu rezultātus, lielāko personību kanāls Latvijā 360TV aicina iepazīt Hilariju Klintoni dokumentālajā filmā «Cilvēkstāsti: Hilarija Klintone» ceturtdien, 10.11., plkst. 16:50, kā arī ielūkoties līdz šim neatklātās viņas dzīves aizkulisēs.

1997. gadā saņēmusi prestižo Grammy balvu

Izrādās, ka tik populārā ASV amata kandidāte Hilarija Klintone 1997. gadā ir saņēmusi prestižo Grammy balvu. Nominācijā par vislabāk ierunāto albumu uzvarēja viņas grāmatas «It Takes a Village» audioversija. Grāmata tika publicēta 1996. gadā, un tajā Hilarija apskata bērnu audzināšanas principus Amerikā, iestājas par viņu labklājību un vērš uzmanību, cik būtiska loma bērnu attīstībā ir ne tikai ģimenei, bet arī sabiedrībai kopumā.

Divu gadu garumā noraidījusi Bila Klintona bildinājumus, līdz beidzot 1975. gadā viņam teikusi jāvārdu

Hilarija un Bils iepazinās un sāka satikties 1971. gadā, kad kopīgi studēja jurisprudenci Jeilas universitātē. Vasarā Hilarijai bija prakse kādā advokātu birojā, savukārt Bils atcēlis visus savus plānus, lai tikai būtu kopā ar mīļoto. Abi sāka kopdzīvi, savukārt 1973. gadā pēc Hilarijas izlaiduma Bils viņu bildināja. Toreiz gan viņa bildinājumu noraidīja, jo nebija pārliecināta par savām jūtām. Taču Bila neatlaidība vainagojās panākumiem, un 1975. gadā abi mija laulības gredzenus.

Hilarija un Bils Klintoni apmeklē katrs savu baznīcu. Viņa ir metodiste, bet viņš - baptists

Klintonu pāris nāk no dažādām ģimenēm ar atšķirīgiem audzināšanas principiem, kas ietekmējuši arī viņu reliģisko pārliecību. Hilarijas vecāki bērnu audzināšanā bijuši visai konservatīvi un piederējuši pie metodistu draudzes. Turpretim Bilam nācās izbaudīt trauksmainu bērnību, paciest patēva alkoholismu un agresīvo uzvedību, jo viņa bioloģiskais tēvs gāja bojā autoavārijā, kad topošais ASV prezidents bija vien trīs mēnešus vecs. Bils tika audzināts kristīgā garā un bija baptistu draudzes loceklis.

Klintones «slepenais koda vārds» vīra prezidentūras laikā – Evergrīna (evergreen)

Laikā, kad elektroniskā saziņa vēl netika šifrēta, ASV Slepenais dienests valsts prezidentiem, pirmajām lēdijām un citām prominencēm sāka izmantot slepenus koda vārdus. Saskaņā ar protokolu tiem bija jābūt skaidri saprotamiem un viegli izrunājamiem jebkuras tautības cilvēkam. Bila Klintona slepenais koda vārds bija Ērglis (eagle), Hilarijai – Evergrīna (evergreen), bet viņu meita Čelsija tika dēvēta par Enerģiju (energy). Mūsdienās gan šādus vārdus izmantot vairs nav nepieciešams, tāpēc šobrīd tie tiek lietoti vien ļoti īpašās reizēs, kad Slepenajam dienestam nepieciešama papildu informācija kādas personas precizēšanai.

Hilarija nav sēdusies pie auto stūres 20 gadus

Būt par pazīstamu personu nav viegli – ir jāsaskaras ar nemitīgu sabiedrības uzmanību un nākas atteikties no līdz šim ierastām nodarbēm. Arī bijušie ASV prezidenti un valsts pirmās lēdijas ir nemitīgā Slepenā dienesta uzraudzībā – visur uz pēdām tiem seko drošības dienesta pārstāvji, bet par pārvietošanos rūpējas personīgais šoferis ar privāto auto. Tieši faktu, ka Hilarija pēdējo reizi auto pati saviem spēkiem vadījusi tālajā 1996. gadā, viņa nožēlo visvairāk. Auto vadīšanas pietrūkstot arī viņas vīram Bilam Klintonam, kurš gan to kompensē golfa nodarbību laikā, sēžot pie stūres speciālajām golfa mašīnītēm.

Strādājusi zivju konservu fabrikā

Vēl studiju gados Hilarija strādājusi dažādus darbus, tostarp arī zivju konservu fabrikā Aļaskā.

Divreiz minēta Amerikas ietekmīgāko advokātu sarakstā

Laikā, kad Hilarija vēl aktīvi darbojās advokatūras jomā, viņas panākumus novērtēja arī Nacionālais jurisprudences žurnāls, minot viņu 100 ietekmīgāko Amerikas advokātu sarakstā gan 1988., gan 1991. gadā.

2008. gadā zaudējusi ASV Demokrātu partijas atbalstu prezidenta vēlēšanās par labu Barakam Obamam

Hilarija Klintone bija 67. ASV valsts sekretāre prezidenta Baraka Obamas prezidentūras laikā. No 2001. līdz 2009. gadam viņa bija senatore, kas pārstāvēja Ņujorkas štatu. No 1993. līdz 2001. gadam viņa kā prezidenta Bila Klintona sieva pildīja Savienoto Valstu pirmās lēdijas pienākumus un iepazina prezidentūras aizkulises kā neviens. Pēcāk Hilarija kandidēja uz ASV Demokrātu partijas atbalstu 2008. gada ASV prezidenta vēlēšanās, tomēr zaudēja Barakam Obamam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu