Kā mazināt stresu pirmssvētku laikā?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Nenoliedzami, ka pirmssvētku laikā cilvēki izjūt daudz pozitīvu emociju. Vienlaikus šis laiks sev līdzi nes arī stresu, nemieru un raizes.

Nereti stresu izraisa tieši spēcīgā vēlme sagādāt ģimenei «ideālas» svētku brīvdienas, kas nozīmē papildu slogu darba un sociālās dzīves apvienošanai ar iepirkšanos, dekorēšanu, tīrīšanu, dāvanu saiņošanu un cepšanu un vārīšanu. Turklāt gada noslēgums arī darbavietā var radīt stresu, jo jānoslēdz projekti, jāgatavo atskaites u.tml. Kā atklājies Amerikas Psihologu asociācijas veiktajā pētījumā, pirmssvētku stress visbiežāk skar cilvēkus ar vidējiem ienākumiem un sievietes, jo tieši viņas visbiežāk rūpējas par svētku radīšanu ģimenei.

Diemžēl visi papildu pienākumi neļauj izbaudīt pirmssvētku laiku un vairāk šķiet kā lieks slogs, nevis mierpilns laiks, ko pavadīt kopā ar tuviniekiem. Tāpēc ļoti svarīgi zināt, kā rīkoties, lai šo stresa un satraukumu pilno laiku aizvadītu ar vēsu prātu. Vislabāk, ja netiktu gaidīts brīdis, kad stress jau kļuvis nekontrolējams, bet

jau laikus savā ikdienā ieviest itin vienkāršus paradumus, kas ļaus sakārtot prātu un pienākumus veikt ar mieru un prieku.

1. Fiziskas aktivitātes

Sports un fiziskās aktivitātes ir ļoti būtiski ne tikai ķermenim, bet arī garam. Fiziskas slodzes laikā izdalās ķīmiskas vielas, kuras pozitīvi ietekmē cilvēka labsajūtu. Fizisko aktivitāšu laikā centrālajā nervu sistēmā izdalās endorfīns jeb tā dēvētais laimes hormons. Šādu nosaukumu tas ieguvis tieši tāpēc, ka rada labsajūtu un mieru, kā arī nomāc sāpes. Tāpat fiziskas aktivitātes veicina serotonīna izdalīšanos. Arī šī viela uzlabo cilvēka noskaņojumu, kā arī regulē apetīti un miega ritmu, uzlabo atmiņu. Pat ja neatliek laika sporta nodarbībai, ķermeni fiziski var noslogot arī staigājot, kāpjot pa kāpnēm, tīrot māju, u.c.

2. Laiks svaigā gaisā

Pat desmit minūtes svaigā gaisā palīdzēs «izvēdināt galvu» jeb mazināt stresu, uzlabot noskaņojumu, kas pats par sevi palīdzēs atslābināties.

3. Atvelti laiku patīkamām nodarbēm

Lai mazinātu pirmssvētku laika radīto spriedzi, ļoti būtiski atveltīt laiku arī sev patīkamām nodarbēm, kas vairo labsajūtu un prieku - vanna, filmu skatīšanās, pastaiga, joga, friziera apmeklējums, laiks ar tuviniekiem vai jebkas cits, kas palīdz uzlabot omu un liek pasmaidīt. Jo arī smiekliem piemīt stresu mazinoša iedarbība!

4. Neskriet laikam pa priekšu!

Centies uztvert situāciju mierīgi, nedomājot par neskaitāmajiem darbiem, kas vēl jāpaveic. Koncentrējies uz konkrētajā brīdī veicamo uzdevumu un neķeries klāt nākamajam, pirms paveic iesākto. Reizēm der sagatavot sarakstu ar visiem paveicamajiem darbiem, lai saprastu, ka nav tik traki kā izskatās. Savukārt brīžos, kad jūti tuvojamies stresu, būtiski ir spēt pateikt «nē» darbiem, kurus nespēsi paveikt.

5. Koncentrējies uz savām un tuvinieku vēlmēm, nevis reklāmu diktēto

Diemžēl Ziemassvētki ir vieni no viskomercializētākajiem gada svētkiem. Reklāmas visapkārt cenšas radīt priekšstatu par to, kā būtu jāsvin šie svētki. Tāpēc svarīgi ir radīt tādus svētkus, kas būs īpaši tieši paša ģimenei, necenšoties sekot reklāmu diktētajām.

6. Gatavošanās svētkiem

Centies netērēt laiku lietām, kuras var padarīt ērtākas un ātrākas. Dāvanas iespējams pasūtīt interneta veikalos, kas aiztaupīs pirmssvētku laika pavadīšanu pārpildītos lielveikalos. Savukārt, ja stresu rada svētku maltītes gatavošana, centies sadalīt pienākumus ģimenē - ja aicini ciemiņus, katrs var parūpēties par kādu ēdienu.

7. «Nepielipini» stresu arī bērniem

Semestra nobeigums skolā un aktīva gatavošanās svētku koncertiem var izjaukt bērna ikdienas ritmu, radot nogurumu un stresu. Kā tikt galā ar stresa situācijām, bērni mācās no vecākiem. Ja paši vecāki būs «uzvilkti», visticamāk, papildu stress tiks «pielipināts» arī bērniem.

Lai arī kāda gada nogalē būtu pienākumu nasta skolā, ļoti būtiski, lai bērniem tiktu saglabāts ierastais gulētiešanas ritms. Pat ja kādu vakaru gulētiešanas laiks ir aizkavējies, nākamajā dienā būtu jācenšas atgriezties pie ierastā laika. Tāpat slodzes gadījumā jāparūpējas par papildu magnija uzņemšanu. Magnijs kombinācijā ar B6 vitamīnu uzlabo miega kvalitāti, koncentrēšanās spējas, mazina nemieru un saspringumu. To iespējams uzņemt gan ar pārtiku, gan koncentrētā formā - ar uztura bagātinātājiem.

Tāpat pirmssvētku iepirkšanās drudzī vecākiem būtu jāizvairās bērnus ņemt līdzi uz pārpildītiem lielveikaliem. Tiklīdz bērns sagurs vai jutīs izsalkumu, iepirkšanos turpināt kļūs jo grūtāk.

Vēl citus stresa cēloņus bērniem un padomus to novēršanai var uzzināt www.stress.lv. Tomēr vislabākais nomierināšanās līdzeklis bērniem jebkurā gada periodā būs kvalitatīvs laiks kopā ar ģimeni, tādēļ, gatavojoties svētkiem, kopā iesaiņojiet dāvanas, cepiet piparkūkas vai ļaujiet bērnam veikt jebkuru citu darbiņu. Uzdevumu došana pozitīvi ietekmē pašapziņu, jo bērns jūtas vajadzīgs, līdz ar to arī izturīgāks pret stresu.

Lai mierīgs un patīkamām emocijām pilns pirmssvētku laiks!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu