Rīgā būs skatāma mēnešreizēm veltīta izstāde

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ceturtdien, 8.decembrī, plkst.18.30 Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā māksliniece Ingrīda Pičukāne atklās mēnešreizēm veltītu izstādi «Sarkanā istaba», informēja centra pārstāve Anda Boluža.

Ofisa galerijā 8.decembrī Pičukāne sniegs performanci un sāks darbu pie sienas gleznojuma «Sarkanā upe», turklāt izstādes apmeklētāji līdz 2.februārim varēs vērot gleznojuma «Sarkanā upe» tapšanas procesu. Gleznojums tiks veidots, pielietojot viduslaiku mākslai raksturīgo sukcesīvo stāstījuma metodi, kas izmantota daudzos Pičukānes zīmējumos.

«Stāstā, kas caurvīs gleznojumu, vēlos parādīt savu personīgo pieredzi un sajūtas, kas saistās ar mēnešreizēm. Īpašās dienas, tās dienas, sarkanās dienas, sieviešu dienas - tie ir daudzi apzīmējumi mēnešreizēm, fizioloģiskam procesam, kas sievietes piemeklē katru mēnesi. Manuprāt, Latvijā tā vēl joprojām ir aizliegtā tēma - par mēnešreizēm maz runā un maz raksta. Tās tiek uztvertas kā kaut kas, kas pieder tikai sieviešu pasaulei, kļūstot par sieviešu noklusētu dzīves daļu. Taču šī ķermeniskā pieredze ir ļoti būtiska ne tikai manā dzīvē, bet arī citu sieviešu dzīvēs, un, manuprāt, svarīgi ir runāt par šīm pieredzēm, stāstīt un dalīties. Man ir raksturīga sociālā taisnīguma izjūta, un feminisms ir viens no aspektiem, kas raksturo manus darbus,» skaidroja Pičukāne.

2017.gada 2.februārī norisināsies izstādes beigu pasākums un atvēršanas svētki alternatīvajam žurnālam «Samanta», ko nelielā tirāžā izdevusi Pičukāne sadarbībā ar vairākām ilustratorēm, fotogrāfēm un rakstu autorēm. Žurnālu raksturo feministiska ievirze, un tas veltīts ķermeņa kaunināšanas tematikai.

Pičukāne ieguvusi maģistra grādus Igaunijas Mākslas akadēmijas Animācijas nodaļā un Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā, apguvusi glezniecību Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā. Viņa ir veidojusi ilustrācijas izdevniecības «Liels un mazs» bērnu grāmatām «Noslēpums» un «Muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi». Tāpat Pičukāne ir dizaina autore Janas Kukaines grāmatai «Daiļās mātes».

Pičukānes izstādes tapšanu un žurnāla izdošanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, «Dardedze hologrāfija» un «Arctic Paper».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu