Paprika no paša siltumnīcas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Paprika ir viens no dārzeņiem, kura izaudzēšana no sēkliņas šopavasar jau var būt nokavēta. Zinātāji papriku sēj februārī, lai maija sākumā to stādītu siltumnīcā vai lecektī.

Tas ir atgādinājums dārzkopības ābečniekiem, jo no paprikas iesēšanas līdz iespējai to izstādīt paliekošā vietā paiet vismaz divi mēneši. Labus paprikas stādus izaudzēt nav viegli, jo dīgšanas laikā un tikko izdīgušus stādiņus audzējot, jāievēro telpas siltuma prasības. Ja kāds tomēr vēlas mēģināt, zinot, ka paprikas stādu siltumnīcā varēs izstādīt ap Vasarsvētkiem, lai izdodas. Pirms sēšanas paprikas sēklas kodina kālija permanganāta šķīdumā (grams kālija permanganāta uz litru ūdens). Kastītē sešu līdz septiņu centimetru biezā slānī iepilda barības vielām bagātu substrātu un virsū plānā kārtiņā uzklāj kodinātu parupju granti. Izklaidus izsēj paprikas sēklas. Tās pārsedz ar mēreni mitru granti un pārklāj ar plēvi.

Iesēto kastīti četras dienas novieto telpā, kur ir 12 līdz 14 grādus silts, tad pārvieto uz siltu vietu ar vienmērīgu 27 - 28 grādus augstu temperatūru. Tur paprika paliek apmēram desmit dienas, līdz pamanāmas pirmās dīgstu cilpiņas. Tad jānoņem kastītei uzklātā plēve. Asniņiem ir ļoti nepieciešama gaisma. Lai tie nestīdzētu un attīstītos spēcīga un veselīga sakņu sistēma, sējums uz četrām līdz sešām dienām jānovieto gaišā vietā un apmēram 15 grādu temperatūrā, tad atkal nedaudz siltākās telpās.

Svarīgi, ka arī mākoņainās dienās un, galvenais, naktīs paprika augs un attīstīsies, ja telpas temperatūra turēsies ap plus 18 grādiem.

Dēsti jālaista pēc vajadzības ar siltu ūdeni dienas pirmajā pusē, lai stādiņi līdz vakaram paspētu nožūt. Piķē, kad dīgļlapas ir pilnīgi atvērušās un starp tām sāk rādīties pirmās īstās lapiņas.

Piķējot stādu iedziļina līdz dīgļlapiņām, nedaudz aplaista, saulainā laikā divas dienas noēno, lai stādiem vieglāk iedzīvoties jaunajos apstākļos. Pirms izstādīšanas siltumnīcā vai lecektī stādi jānorūda – pakāpeniski jāpieradina pie temperatūras maiņām, neliela vēja, sausāka gaisa. Izstādīt drīkst tikai pēc tam, kad stādiņi novietoti izstādīšanas vietā vairākas dienas. Pirms izstādīšanas tie kārtīgi jāaplaista, lai padzeras; tad augi ātrāk un vieglāk iedzīvosies jaunajos apstākļos. Speciālisti, kuri padomus dod dārzkopības žurnālos, norāda, ka saldos piparus jeb papriku Latvijā var izaudzēt gan siltumnīcās un lecektīs, gan atklātā laukā. Vien jāizvēlas atbilstošas šķirnes.Speciālisti arī norāda, ka ne vienmēr labāk ir iegādāties ārzemēs fasētos hibrīdus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu