Pārstādam lillijas! (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Sīpolpuķes vislabāk pārstādīt pēc ziedēšanas, taču, ja pavasarī ir doma pārkārtot dārzu un nepieciešams lilijām atrast dārzā citu vietu, tad to drīkst darīt.

Komentē sīpolpuķu selekcionāre, dārzkope Niola Nagaine:

Liliju sīpoli jāizrok, cik vien uzmanīgi iespējams. Sīpolus rūpīgi atdala, ja kādu no tiem nākas traumēt, tad uzkaisa kokogli. Ja nav pulvera, labi derēs pelni. Lilijām nevajag ļaut augt un ziedēt vienā vietā ilgāk par trim gadiem. Augsni nepieciešams uzlabot. Mainot augsni, būs vairāk vairsīpolu. Otrajā, trešajā vasarā arī bagātīga ziedēšana. Ja ir liela vēlme tagad pirkt liliju sīpolus, tad var to darīt un cerēt, ka jau pēc dažiem mēnešiem puķes uzziedēs. Liliju šķirņu piedāvājums pašlaik gan nebūs tik plašs kā rudens pusē, kad tos piedāvā gan lielveikalos, ievestos sīpolus no ārvalstīm, gan uz tirgu dodas pašmāju liliju audzētāji.

Ja tomēr sīpolus nodomāts izvēlēties, jāatceras, ka vispieticīgākās no lilijām ir Āzijas lilijas.

Tās var stādīt māla, smilšmāla augsnē. Aug arī ielabotā smilts augsnē. Āzijas lilijām patīk atklāta saule. Pretmets ir dažu šķirņu trompešu lilijas, kurām patīk pusēna un arī tīk irdenāka, kūdraina un skābāka augsne. Līdzīgas prasības ir Austrumu lilijām. Vēl pavasarī droši var stādīt martagonlilijas, kurām ir ziemciešu raksturs, tās gadiem nevajag pārstādīt. Šīs grupas lilijas ir augsta auguma, īpatnas, krāšņas, bet jāatceras par specifisko aromātu. Ne visiem tas patīk, gluži tāpat kā karalisko fritilāriju aromāts.

Kā lilijas jāstāda? Uzraktās dobītes pamatā vispareizāk ir iebērt granti, smilti un tajā iesēdināt lilijas sīpolu. Kāpēc? Smilts ierasti ir tīra, nav organisku piejaukumu. Tā augs sākotnēji tiek pasargāts no iespējamām infekcijām, ātri iesakņojas. Sīpolu stādīšanas attālums ir atkarīgs no liliju auguma. Parasti stādot ievēro apmēram 20 centimetru atstatumu, bet, ja lilija ir liela auguma, veido ceru, tad tas jāparedz un sīpoli zemē jāliek pat 40 cm un pusmetru attālumā. Izvēloties liliju stādīšanas dziļumu, jāatceras sīpolpuķu stādīšanas vienkāršākais principstrīs sīpolu dziļumā.

Lilijas audzē ne tikai dārza krāšņumam, tās labprāt liek vāzē un nes kā dāvanu. Tāpēc uzreiz pateikšu arī galveno par liliju griešanu. Ejot ciemos, gribas uzdāvināt liliju pēc iespējas garākā kātā, bet nevajag un pat nedrīkst griezt liliju līdz zemei, līdz sīpolam. Tas ļoti kaitē ataugšanai. Ideālais variants ir nogriezt vien pusi no kāta garuma, ja šķiet, ka tad zieda kāts būs ļoti īss, pieļauju, ka drīkst nogriezt divas trešdaļas, bet viena trešdaļa kāta garuma ir noteikti jāatstāj sīpola spēkam.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu