Daudzfunkcionālās brīnumogas jeb lielogu mellenes (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Šis laiks starp vasaru un rudeni pieder mellenēm – gan lielogu, gan parastajām. Ne attapties, kad klāt būs arī ziema, tādēļ ikvienam no mums jāuzkrāj organismā rezerves garajiem un aukstajiem ziemas vakariem. Izbaudīsim melleņu laiku no sirds – ēdīsim, vārīsim, saldēsim tās un gatavosimies ziemai!

Aizvien lielāku popularitāti iegūst arī kultivētās jeb lielogu mellenes. Melleņu kultivēšanā sākās apmēram pirms 100 gadiem Ziemeļamerikā, radot melleņu cerus ar daudz lielākām ogām. Lielogu mellenēm ir mazāk sēklu, mīkstums ir stingrāks, gaišs, kā arī šīs ogas var uzglabāt daudz ilgāk.

Taču vissvarīgākais – kultivētās mellenes ir tikpat veselīgas kā mežā lasītās.

Bez bažām var apgalvot, ka mellenes ir vienas no izcilākajām ogām pasaulē, jo, pamatojoties uz zinātnieku pētījumiem par melleņu pozitīvo ietekmi uz cilvēka organismu, var apgalvot, ka mellenes ir unikāls dabas produkts, kas ir ļoti, ļoti garšīgs un palīdz cilvēka organismam!

Dažādi pētījumi liecina, ka melleņu brīnumspēju saraksts ir ļoti garš

Tās palīdz uzlabot redzi, normalizēt svaru, uzlabot imunitāti, samazināt depresijas simptomus, kā arī stabilizēt un palielināt smadzeņu funkcijas. Piemēram, nesen Sinsinati universitātes pētnieku komanda publicēja pētījumu rezultātus ar secinājumiem, ka melleņu sula uzlabo cilvēka atmiņu.

Ļoti būtisks ir fakts, ka mellenes ir viens no bagātākajiem dabiskajiem antioksidantu avotiem, bez kura cilvēka organismam neiztikt. Tās satur daudz vitamīnu un ir arī būtisks šķiedrvielu avots. Mellenēs esošās bioloģiski aktīvās vielas flavonoīdi palīdz cīņā ar dažādām hroniskām deģeneratīvām slimībām, kā, piemēram, vēzis, diabēts, augsts asinsspiediens, kardiovaskulārās slimības, muskuļu deģenerācija, Pārkinsona slimība un Alcheimera slimība. Turklāt izrādās, ka

mellenes var palīdzēt atbrīvoties arī no liekajām tauku rezervēm vēdera rajonā.

Regulāri lietojot uzturā mellenes, ogās esošie polifenoli pakāpeniski samazina tauku šūnu veidošanos un nodrošina aizsardzību pret oksidatīviem bojājumiem.

Melleņu pozitīvo ietekmi uz organismu var sajust ikviens neatkarīgi no vecuma

Vienīgais, kas jāatceras, – brīnumogas jālieto uzturā visu gadu! Kā to paveikt? Gaužām vienkārši – ogas iespējams sasaldēt. Turklāt mellenes iespējams arī kaltēt, ievārīt, spiest no tām sulu un karstākajā melleņu sezonā, protams, ēst svaigas!

Mellenes ļoti labi garšo svaigā veidā, tomēr, aplietas ar pienu vai jogurtu vai viegli apbārstītas ar cukuru, tās jau iegūst našķa statusu. Mellenes kulinārijā izmanto ļoti plaši, piemēram, mellenes var ēst kopā ar biezpienu, saldējumu vai saldo krējumu. Sablenderētas kopā ar pienu vai saldējumu, tās pārvēršas par garšīgu kokteili. Tāpat pavisam vienkārši ir pievienot svaigas ogas jogurtam, augļu salātiem vai ikrīta muslim. Mellenes var izmantot arī pudiņu gatavošanā, pievienot pankūku mīklai, vai pildīt pankūkas, no mellenēm var cept mafinus, ar tām var rotāt un gatavot pildījumus tortēm, plātsmaizēm un ruletēm. Īpaši garšīgs ir melleņu ievārījums vai želeja, lielākiem gardēžiem mellenes tiek pasniegtas kopā ar medījumu.

Laiks doties pēc mellenēm un pagatavot kādu našķi, piemēram, brokastu maizītes ar svaigo sieru un mellenēm!

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu