Iet vai neiet uz koncertu vai restorānu kopā ar bērniem ?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Dažādu pasākumu – koncertu, teātru, restorānu – apmeklēšana kopā ar bērniem ir daļa no sabiedriski aktīvas dzīves, tā ļauj stiprināt ģimenes tradīcijas, palīdz mazuļu attīstībai un pašapziņai. Taču kā vislabāk sagatavoties izklaidēm?

Eksperti uzsver, ka nav vienas atbildes uz jautājumu, kurš ir piemērotākais vecums, lai kopā ar atvasi sāktu apmeklēt pasākumus. Vienkārši vecākiem ir rūpīgi jāpārdomā, vai izklaide patiešām nāks mazajam par labu un kā novērst iespējamos misēkļus, ja tādi radīsies.

Ir jānodala bērniem domātie pasākumi – bērnu ballītes, māmiņu kino, ģimenes restorāni – un pieaugušo pasaule. Pirmos, protams, var apmeklēt jau mazuļi, bet pieaugušo pasaulē mazos var sākt ievest tikai tad, ja ir pārliecība, ka bērniņš tajā iejutīsies, uzskata psiholoģe un piecu bērnu māmiņa Diāna Zande.

«Bērni ir bērni, viņu uzmanība ir mazāk noturīga nekā pieaugušajiem. Tādēļ vecākiem ir jāizlemj, vai atvase spēs mierīgi nosēdēt visu koncerta laiku, vai viņa uzvedība netraucēs citiem klausītājiem. Ikvienam ir jārespektē arī apkārtējo tiesības baudīt atpūtu,» viņa skaidro.

Plānojot doties uz kādu atpūtas pasākumu, ir vairākas lietas, kuras jau laikus var ņemt vērā

Piemēram, kinoteātrī vai koncertzālē izvēlēties vietas, kuras ļauj viegli iziet no zāles, paņemt līdzi mazuļa iemīļoto rotaļlietu, kas var mazināt nogurumu.

Tāpat vienmēr ir jābūt gatavam iet prom pirms izrādes vai seansa beigām, ja bērns nav nomierināms.

Bērnu apģērba zīmola «Lazy Francis» idejas autore Olga Krūze novērojusi, ka Latvijā, salīdzinot ar Eiropu, vecāki ne tik bieži dodas sabiedrībā kopā ar bērniem, tādēļ iesaka veltīt laiku pārdomātām ģimenes izklaidēm.

«Manuprāt, šis ir veids, kā palīdzēt bērniem veidot viņu attiecības ar pasauli, iepazīt to, vienlaikus veidojot savu stilu. Tā ir daļa no mūsu kultūras: glīti saposties, paņemt bērnus pie rokas, izbaudīt garšīgu maltīti vai skaistu koncertu. Man kā mammai šķiet, ka ir ļoti, ļoti svarīgi kopā ar mazajiem iziet sabiedrībā, jo kopīgi pasākumi uztur ģimenes garu un sirsnīgas attiecības,» sacīja Krūze.

Piemēram, jauka tradīcija var būt visai ģimenei kopīgas vēlās brokastis, ja bērni vēl nav pārāk lieli – mazuļiem draudzīgā kafejnīcā, kur ir padomāts par piemērotu vidi. Jāatceras vien paņemt līdzi kādu nelielu rotaļlietu un neizvēlēties vietas pārāk tuvu romantiski noskaņotiem cilvēkiem.

Eksperti atgādina, ka ideāli ir organizēt brīvā laika pavadīšanu tā, lai iespējami daudz tiktu apmeklēti dažādi pasākumi, kas vienlaikus ļauj veidot arī bērna individuālo stilu un attiecības ar apkārtējo pasauli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu