Eksperts. Vai jaunai domāt par nāvi ir normāli?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

«Vai tas ir normāli, ja man reti, bet tomēr galvā ienāk domas par nāvi? Nevis tāpēc, ka vēlētos izdarīt pašnāvību, bet sajūta, ka no visiem jāatvadās... Brīžam liekas, ka jumts jau brauc, bet citā brīdī atkal jūtos dzīvesprieka pilna. Esmu novērojusi, ka tas notiek rudenī un pavasarī... Arī pirms dzimšanas dienām. Vai tā ir kāda veida depresija?» Jolanta, man 28 gadi.

Atbild psiholoģe, KBT psihoterapeite Karīna Andersone:

Labdien, Jolanta!

Paldies par Tavu jautājumu! Tavas domas, ka «jumts jau brauc», rada Tava neizpratne par to, kas ar Tevi notiek. Domas par nāvi droši vien šķiet neizskaidrojamas un biedējošas. Lai mazinātu apjukumu un bailes, ir nepieciešamas zināšanas un precīzi sevis novērojumi, tas veicinās izpratni un dos Tev iespēju domāt, justies un darboties sev palīdzošā veidā. Tu jau esi piefiksējusi, ka noteikta veida domas un sajūtas rodas rudeņos un pavasaros, pirms dzimšanas dienām. Tas nozīmē, ka esi spērusi nozīmīgu soli savu grūtību izpratnē – noteikusi vienu no faktoriem, kas ietekmē Tavu pašsajūtu, – sezonalitāti, noteiktus periodus. Turpināsim pētīt!

Tevis aprakstītās domas tiešām var būt saistītas ar depresiju vai citiem garastāvokļa traucējumiem. Depresijai ir tipiski saasinājumi rudeņos un pavasaros. Tas saistīts ar pārmaiņām dabā un ķermeņa grūtībām tām piemēroties, kā dēļ hormonālā sistēma nedarbojas optimāli. Rudenī ir gaismas daudzuma samazinājums, savukārt

pavasarī gaismas kļūst vairāk, pie tam ķermeņa rezerves ir izsīkušas vitamīnu trūkuma dēļ.

Depresija var veidoties dzīves grūtību rezultātā vai arī bez redzamiem ārējiem cēloņiem, kad fizioloģiski ir traucēta tā saucamo prieka hormonu veselīga izdalīšanās un nokļūšana līdz galamērķim – mūsu emocionālā līdzsvara un aktivitātes uzturēšanai.

Mēģini atcerēties, vai līdz ar domām par nāvi Tev neparādās vēl kādas ar depresiju saistītas pazīmes. Depresija izpaužas vairākās jomās – domās, emocijās, uzvedībā, fiziskajos simptomos - ķermenisko funkciju un ritma izmaiņās. Domas depresijas laikā ir it kā pārklājis tumšs filtrs. Viss var likties bezjēdzīgs; var būt tumšs skats gan uz pagātni, gan tagadni un nākotni; var tikt apšaubīta sava vērtība, spējas, var būt domas par šķiršanos, vientulību, Tevis minētās domas par nāvi.

Tipiskas emocijas ir bezpalīdzība, vienaldzība, apātija, bezspēcība, skumjas, nomāktība, nespēja priecāties.

Tipiska pazīme ir enerģijas trūkums, var parādīties izmaiņas miega ritmā, izmaiņas ēstgribā un libido samazinājums. Iepriekš minētais ietekmē uzvedību - tumšā filtra un spēka trūkuma dēļ var būt grūti ieraudzīt, ka nākotnē būs labāk, grūti izvirzīt mērķus, plānus, cilvēks ir mazāk motivēts darboties, vairāk izvairās no aktivitātēm, taupa enerģiju, ātrāk nolaiž rokas grūtību priekšā, var būt vēlme izolēties. Atkarībā no depresijas smaguma var parādīties daļa vai visi no minētajiem simptomiem, tie var būt vājāki vai spēcīgāki.

Par depresiju gan mēs runājam tikai tad, ja simptomi turpinās ilgāku laiku. Tu mini, ka domas par nāvi uznāk reizēm un citā brīdī Tu jūties dzīvesprieka pilna. Kā jau minēju, cilvēka ķermenim nepieciešams piemēroties izmaiņām dabā, vitamīnu trūkums pavasarī veicina izsīkumu. Tā ir papildus slodze sistēmai, ar ko citi tiek galā veiksmīgāk, citi mazāk veiksmīgi. Hormonālās sistēmas nepietiekama spēja piemēroties var radīt izmaiņas garastāvoklī. Iespējams, Tu ar šo papildu slodzi tiec galā gandrīz labi un Tev veidojas tikai pārejoša nomāktība vai viegla depresija, kuru Tu kopumā uzveic, tikai Tevi mulsina šie depresijas «ieslēgumi» – domas par nāvi. Vēl viens iespējamais izskaidrojums ir

garastāvokļa traucējums – ciklotīmija, kas parādās kā samērā nelielas svārstības starp pastiprinātu nomāktību

(nesasniedz depresijas līmeni) un labu garastāvokli.

Tu raksti, ka domas par nāvi rodas sezonāli un pirms dzimšanas dienām. Kā zināms, dzimšanas dienas daudziem ir izvērtēšanas laiks – vai esmu sasniegusi visu, ko vēlējos. Ja atbilde mani neapmierina, tas var būt psiholoģisks cēlonis, kas veicina nomāktību. Iespējams, ka tieši kādā Tavā dzimšanas dienā vai periodā, kad Tev ir dzimšanas diena, Tavā dzīvē ir noticis kāds smags vai mulsinošs gadījums, ko emocionāli neesi spējusi pārstrādāt, un dzimšanas dienas par to atgādina. Arī specifiskās domas par nāvi var būt saistītas ar kādu emocionāli nepārstrādātu pieredzi, kas saistīta ar būtisku zaudējumu.

Šajā atbildē vēlējos Tev iedot «rāmi», kas var Tev palīdzēt strukturēti izprast sevi, lai mazinātos bailes un apjukums. Ja šī atbilde Tev dod vairāk pierādījumu, ka Tev varētu būt garastāvokļa traucējumi vai nepārstrādātas emocijas saistībā ar smagu pieredzi, aicinu meklēt palīdzību! Visdrīzāk, Tev varētu derēt psihoterapija. Smagākas depresijas gadījumā jāvēršas pēc medicīniskas palīdzības. Iespējams, Tu jūti, ka kopumā pati labi tiec ar savām grūtībām galā, šeit vari atrast papildu informāciju un idejas par to, ko savā labā darīt.

Psiholoģijas un kognitīvi biheiviorālās terapijas centrs «Intellego»

Psiholoģe, KBT psihoterapeite Karīna Andersone

www.intellego.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu