Ko darīt, ja ir paniskas bailes no priekšnieka?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

«Šausmīgi uztraucos katru reizi, kad man jārunā ar bosu. Kad viņš mani uzrunā, pilnīgi sastingstu. Esmu tikai pusgadu jaunajā darbā; man liekas, ka viņš mani atlaidīs, jo nu jau būs sapratis, ka esmu galīgi stulba. Vai varu savu sastingumu kaut kā pārvarēt? Lija»

Atbild psiholoģe un kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Maruta Ludāne, Dr. psych.

www.intellego.lv

Sveika! Vispirms mēģināsim labāk izprast Tava «sastinguma» iemeslus. Emocijas, ko Tu piedzīvo minētajā situācijā, ir bailes, uztraukums. Bailēm un trauksmei, līdzīgi kā citām mūsu emocijām, ir ļoti skaidra funkcija mūsu dzīvē. Bailes ir vienas no mūsu pamata emocijām, kam ir bijusi vitāla loma cilvēces vēsturē. Ja

Tu uz mirkli iztēlojies primitīvu vidi, kur briesmas draud gan no plēsīgu zvēru uzbrukuma,

laikapstākļiem, gan citu cilšu pārstāvjiem, tad skaidrs: lai izdzīvotu šādā vidē, bija jāspēj zibenīgi reaģēt uz draudošajām briesmām.

Bailes to ļauj paveikt, jo, kad esam nobijušies, sirds ātrāk pumpē asinis, lai apgādātu ar tām mūsu lielos muskuļus – mēs varētu skriet, un ar paātrināto elpošanu mēs savukārt nodrošinām vajadzīgo skābekļa pieplūdumu, mums izdalās sviedri, lai dzesētu organismu. Vārdu sakot, bailes mūsu organismu sagatavo vienam ļoti skaidram uzdevumam – bēgšanai. Lai gan sen jau vairs mūs ikdienā neapdraud plēsoņu uzbrukums vai krītoši klintsbluķi, mūsu organisma reakcija uz bailēm, trauksmi ir palikusi nemainīga. Mūsdienās reti kad baiļu reakciju ierosina reāls fizisks apdraudējums.

Arī darbā visdrīzāk Tavs boss nerada tiešu apdraudējumu Tavai dzīvībai vai veselībai.

Tava uztraukuma pamatā ir nevis reāla, draudīga situācija, bet gan veids, kādā Tu šo situāciju pati sev interpretē, novērtē.

Tu domās sev saki – «boss domā, ka esmu galīgi stulba», «viņš mani atlaidīs». Ja šīm domām no sirds tici, protams, jūti lielu uztraukumu. Tavs ķermenis arī attiecīgi reaģē – ir pilnībā sasprindzis, gatavs bēgšanai. Un Tu arī savā ziņā bēdz – izvairies vai centies izvairīties no komunikācijas ar bosu.

Atgriežoties pie Tava jautājuma – vai un ko ar to var darīt, vai šo «sastingumu» var pārvarēt? Jā, bailes no konkrētām sociālām situācijām, sociālo trauksmi var pārvarēt. Lai to izdarītu,

Tev jānotic, ka spēj uztraukumu izturēt un tas Tevi «nenogalina»,

respektīvi, lai uzveiktu bailes, tām «jāieskatās acīs».

Kā to paveikt? Tev noteikti vērts apgūt dažas diafragmālās elpošanas un relaksācijas tehnikas. Kad aizstājam ātro, seklo «ar krūtīm» elpošanu, kas raksturīga baiļu reakcijai, ar mierīgu elpošanu «ar vēderu» (vari, piemēram, skaitīt no 1 līdz 4 uz ieelpu, un 1-4 uz izelpu. Seko līdzi, lai Tavs vēders paceltos ar ieelpu un ievilktos līdz ar izelpu!), ķermenis spēj pārslēgties no mobilizācijas režīma uz atslābinātāku stāvokli. Ja iemācīsies relaksēties, Tev nebūs tik intensīvas trauksmes ķermeniskās reakcijas.

Kā jau minēju, Tava uztraukuma un baiļu iemesls ir nevis reāls apdraudējums, bet Tavas domas par situāciju. Ja tici, ka vadītājs tevi uzskata par stulbu un plāno atlaist, ir tikai dabiski uztraukties.

Uzdod sev jautājumu, cik pamatotas ir Tavas bažas.

Kādi Tev ir pierādījumi, ka boss nav ar tevi apmierināts vai plāno atlaišanu? Bieži mēdzam domās katastrofizēt situāciju, iztēloties scenārijus, kam ir maza iespēja piepildīties. Tas uztur uztraukumu, bailes. Ja iemācīsies uz situāciju skatīties racionālāk, arī uztraukums nebūs tik liels. Piemēram, tas, ko Tu sev varētu teikt, ir – «es labi daru savu darbu, man nav pamata domāt, ka mani atlaidīs».

Izvirzi sev komunikācijā ar vadītāju mazākus uzdevumus!

Piemēram, pirmajā dienā pasmaidi sasveicinoties. Otrajā dienā pasaki vienu vispārīgu frāzi

(piemēram, par kādu notikumu birojā). Trešajā jau vari uzdot viņam kādu jautājumu. Kad būsi veiksmīgi spērusi vienu soli, Tu iemācīsies, ka uztraukums tev neko sliktu nenodara, Tu spēj tikt galā, un nākamo soli komunikācijā jau varēsi spert ar lielāku ticību saviem spēkiem.
Šīs ir dažas no kognitīvi biheiviorālās terapijas tehnikām, kas palīdz tikt galā ar sociālo trauksmi. Ja saproti, ka Tev baiļu pārvarēšanai vajadzīgi vēl papildu «ieroči», noteikti meklē speciālistu atbalstu!

www.intellego.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu