Kāpēc bēbītis jau atkal raud? Mieru, ir 8 atbildes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Ja bērniņš, kas neprot runāt, raud, to nevar saukt par manipulāciju ar māmiņu. Tā ir viņam vienīgā pieejamā valoda, kādā viņš var komunicēt ar pieaugušo pasauli. Ko tieši bērniņš cenšas pateikt apkārtējiem, un kāpēc ilgāk par 10 minūtēm raudāt nevajadzētu, uzzināsiet šajā rakstā.

Raudāšana un kliegšana pirmajā dzīves gadā, kad bērniņš vēl neprot runāt, ir pilnībā dabīga: jaundzimušajam tas ir praktiski vienīgais veids, kā paziņot pieaugušajiem par savām vēlmēm vai to, kas ar viņu nav kārtībā. Vesels un aprūpēts mazulis bez iemesla neraud! Un, jo ātrāk mamma steidz bērniņam palīgā, kad viņš par kaut ko sūdzas, jo mazāk cieš viņa nervu sistēma un jo vairāk pozitīvu iespaidu viņam rodas par vietu, kurā viņš tagad dzīvo.

Neklausieties cilvēkos, kas saka: «Paraudās un nomierināsies.»

Bērnu līdz gada vecumam izlutināt nevar!

Toties šajā vecumā var radīt mazulim pārliecību par šīs pasaules drošību un uzticamību vai arī - pilnībā šo pārliecību sagraut.

Kāpēc bērniņš raud?

Asaru iemesli ar būt dažādi, bet tos apvieno viena lieta: mazulis jūt diskomfortu, kas mammai ir jāpamana un jānovērš. Te būs aptuvena mazuļa raudāšanas iemeslu klasifikācija, kas palīdzēs vecākiem ātri orientēties situācijā un nomierināt mazuli.

1. IZSALKUMS - pats biežākais asaru iemesls. Atšķirt, vai mazulis raud tādēļ, ka izsalcis, var samērā viegli: mazulis sāk raudāt aptuvenajā ēdināšanas laikā, veic ar mutīti zīšanas kustības, ķer krūti, ir izstiepis rociņas. Raudāšana tad ir pieprasoša, skaļa, sejiņā žēlīga izteiksme. Ja mazulim mamma nedod pudelīti vai krūti, viņš kļūst histērisks un raudāšana kļūst trakāka. Ja asaras izraisa izsalkums, pēc ēšanas mazulis nomierinās.

2. ZARNU KOLIKAS. Tās rodas bērniņa fementatīvās sistēmas nenobrieduma, alerģisku reakciju, barojošās mammas uztura traucējumu dēļ. Mazuļa kuņģītī krājas gāzes un spiež uz sieniņām, izraisot sāpes. Kā pazīt, vai asaras izraisa kolikas? Raudāšana apraujas, tā ir lēkmjveidīga. Mazulis it kā pats sabīstas no raudāšanas, tā ir pēkšņa, un tad viņš uz īsu mirklīti nomierinās. Raudāšanas laikā viņš var pievilkt kājiņas vai izstiept tās pilnīgi taisnas. Ēdināšana nenomierina mazuli, un mazulis sāk raudāt atkal tūliņ pēc ēšanas.

Ar kolikām tikt galā var, mēģinot mazuli sasildīt, piespiežot sev cieši klāt.

Uz viņa vēderiņa var likt speciālu sildītāju vai autiņu, kas sasildīts ar gludekli un mazliet atdzesēts. Dažiem palīdz arī speciālie preparāti, kas iedarbojas tikai uz gāzu burbulīšiem, izšķīdinot tos un atbrīvojot bērniņu no sāpēm.

3. DISKOMFORTS. Mazulis var raudāt, ja viņam ir slapjas autiņbiksītes. Izvairieties no iekaisuma rašanās uz mazuļa dibentiņa, tādas lietas mazuļiem sagādā daudz neērtību un dažkārt pat sāpes, un tieši tāpēc mazuļi var raudāt. Tāpat bērniņš var raudāt, ja viņam kas aizkritis aiz apģērba vai apģērbam ir stingras, raupjas vīles, aplikācijas, kas berž. Mazulis var raudāt arī, ja ir noguris no gulēšanas vienā pozā un grib apgriezties. Un dažkārt viņš vienkārši grib komunicēt un nevēlas gulēt, bet viņu ar varu cenšas iemidzināt. Protams, arī tādā gadījumā protests garantēts.

4. PĀRGURUMS. Mazuļi ļoti ātri nogurst arī no iespaidiem. Bērniņš ir sasprindzis, raud pēc būšanas nomodā. Acis var būt aizvērtas raudāšanas laikā, un arī tas var liecināt par nogurumu, nespēju iemigt. Tādas raudāšanas laikā pamanīt var arī žāvāšanos, emocionālu trauksmi un aizvainojuma izteiksmi.

Mazulis sākumā zaudē interesi par apkārtējo pasauli, pēc tam viņš sāk tramīgi kustēties, īdēt vai skaļi raudāt.

Jo ilgāk bērniņš raud, jo vairāk nogurst.

Svarīgi ir zināt, ka mazuļi ne vienmēr spēj paši nomierināties un iemigt: jo lielāks pārgurums, jo spēcīgāk un ilgāk bērniņš var raudāt. Šādā situācijā var palīdzēt šie paņēmieni:

  • liec mazuli sev uz krūtīm vai vēdera. Tava ķermeņa siltums un tavi sirdspuksti nomierinās viņu, atgādinot viņam par dzīvi māmiņas vēderā un radot komfortu;
  • maini stāvokli Piemēram, panēsā mazuli vertikāli, vai otrādi - turi horizontāli. Tā var atbrīvoties no muskuļu sasprindzinājuma un samazināt slodzi uz kādu no muskuļu grupām;
  • izvēdini istabu. Svaiga gaisa pieplūdums ļaus bērnam elpot dziļāk, un normāla plaušu ventilācija palielinās skābekļa pieplūdumu galvas smadzenēm;
  • maini apgaismojumu. Varbūt mazulim spiežas acīs pārmērīgi spilgtā gaisma vai tieši otrādi - telpa pārāk tumša. Attiecīgi - aizvelc aizkarus vai attaisi tos, iededz vājāku apgaismojumu;
  • izslēdz TV un palūdz apkārtējiem netrokšņot. Gadās, ka mazulis vienkārši sabīstas no skaļām, pēkšņām skaņām;
  • nodziedi šūpuļdziesmiņu. Pat pašiem mazākajiem bērniņiem šūpuļdziesmas palīdz nomierināties, to ritms ieaijā miegā.

5. SĀPES. Vienmērīga raudāšana, kas nebeidzas, periodiski mijas ar klaigām, - tāda var liecināt par sāpēm. Ja bērniņš raud tā, it kā būtu dzirdamas viņa ciešanas, jāaizdomājas, vai viņam nesāp vēderiņš. Par to var liecināt kājiņu spēcīga kustināšana, vilkšana pie vēderiņa. Tādas sāpes runā ne tikai par kolikām, jo ir arī bīstamās sāpes, kas var nozīmēt, ka nepieciešama steidzama ķirurģiska palīdzība.

Kad mazulim nāk zobiņi, neskaitot raudāšanu, viņš visu var vilkt mutītē, viņš var vairāk siekaloties, būt kaprīzāks, viņam var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra, var būt arī šķidrāka vēdera izeja. Raudāšana tad ir īdoša, ilgstoša un arī naktī.

Otīta gadījumā, kad mazulītim sāp auss, arī iespējama raudāšana. Mazuļiem vidusauss iekaisums jeb otīts var parādīties kā sarežģījumi pēc neizārstētām iesnām vai kādas infekcijas sekas. Mazulis, sācis ēst, var pēkšņi atteikties no krūts un pēc tam atkal prasīt to, un tad atkal atteikties.

Ar krūts ēdināšanu grūtības var būt arī mutes dobuma iekaisuma dēļ vai mutes dobuma gļotādas bojājumu dēļ.

Bērns var raudāt arī pirms čurāšanas.

Ja tas notiek regulāri, tad mazulim urīnceļos var būt iekaisums. Ja raudāšana ir novērojama kopā ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru, jāvēršas pie ārsta.

6. PĀRKARŠANA VAI ATDZIŠANA. Mazuļiem termoregulācija nav nobriedusi, tāpēc viņi ātri pārkarst un atdziest, un uz diskomfortu bērni reaģē ar asarām. Kad bērniņam ir karsti, viņš kļūst sarkans, sāk īdēt, var svaidīties pa gultiņu. Uz ādas var parādīties pat izsitumi, sarkani pleķīši, ko sauc par sviedreni. Raudāšana var kļūt spēcīgāka, un bērniņa ķermeņa temperatūra var paaugstināties, pārsniedzot pat 37,7 grādu robežu. Ja mazulim ir vēsi, sākumā viņš var iekliegties, bet pēc tam pakāpeniski īdēt un žagoties. Rociņas un kājiņas var būt aukstas, āda uz krūtīm uz muguriņas - vēsa.

7. MIGRĒNA. Daži mazuļi, kam bijusi hipoksija grūtniecības laikā vai dzemdībās, var izjust galvassāpes, ko izraisa paaugstinātais iekšējais spiediens, nervu sistēmas traucējumi, pāruzbudināmība. Tādi

bērniņi nereti ir meteoatkarīgi: viņi reaģē asāk uz atmosfēras spiediena izmaiņām,

laikapstākļu maiņām - piemēram, ir trauksmaini, ja ir spēcīgs vējš, lietus vai sniegputenis. Par galvassāpēm bērniņš paziņot var ar ilgstošu raudāšanu, ar ko grūti tikt galā. Mazuli būs grūti nomierināt, viņš atteiksies no krūts vai pudelītes, un uz avotiņa būs pamanāma pulsācija.

8. UZMANĪBAS TRŪKUMS. Raudāšana ar atvērtām acīm, kad bērniņš it kā kādu sauc un klausās, kā pārbaudot, vai kāds tepat ir, var liecināt par to, ka bērniņš jūtas vientuļš. Viņam gribas, lai viņu paņem rokās, izklaidē, mierina. Ja tas nenotiek, raudāšana kļūst ilgāka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu