Kas skūpstās prasmīgāk - sievietes vai vīrieši?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Pastāv uzskats, ka vīriešiem nepatīk skūpstīties, bet sievietēm to darīt patīk ļoti. Mēģināsim noskaidrot patiesību, ieklausoties dažādos viedokļos.

Kāda pieredzējusi skūpstu saņēmēja, kas nevēlējās atklāt savu vārdu, reiz teica — un citas sievietes tam uzreiz piekrita: «Trešdaļai vīriešu prasmīga skūpstīšanās ir dabas dota.

Vēl viena trešdaļa ir spējīga kaut ko iemācīties. Atlikušie diemžēl nekam nav derīgi,

un vislabāk būtu no viņiem vairīties.»

Kas ir labs skūpsts?

Liela nozīme ir izveicībai. Vai skūpsts nav pārāk skaļš vai siekalains? Vai skūpstītājs pārāk stipri nesakož zobus vai pārāk nespiež ar lūpām?

Literāts Rainers Morics apgalvo, ka vīrieši esot slinki skūpstītāji: «Turklāt vīrieši muļķīgi uzvedas un juceklīgu kulstīšanos un bakstīšanos ar mēli uzskata par dedzīgu, izdevušos skūpstu.» Vai sievietes skūpstās prasmīgāk?

Kāpēc cilvēki vispār skūpstās? Zīgmunds Freids skūpstu atvasināja no mātes krūts zīšanas.

Daži antropologi uzskata, ka skūpsta izcelsme ir saistāma ar rūpēm par mazuļiem un spalvas kopšanu. Galu galā mūsu tuvākie radinieki pērtiķi pazīst šmakstoši slapjus skūpstus.

«Skūpstīšanās nav dabiskāka par drēbju valkāšanu,» apgalvo Teksasas universitātes antropologs Voens Braients. Klusā okeāna dienvidu daļas Mangias salas tauta, piemēram, kaislīgi mīlēja, neko nezinādama par skūpstiem. Tikai, kad ap 1700. gadu salā izcēlās eiropieši, salinieki ar izbrīnu uzzināja par šāda veida tuvināšanos.

Saskaņā ar kādu citu teoriju pirms miljoniem gadu mātes saviem mazuļiem barību iepriekš sakošļāja un iestūma tieši mutē. Kad barošanas laiks bija garām, skūpsti palika kā mātes un bērna pieķeršanās zīme.

Skūpsta laikā ķermenī izdalās hormoni endorfīni, kas uzlabo garastāvokli

Kurš gan labprātīgi atteiksies no tāda omas uzlabotāja? Braients uzskata, ka skūpstoties pēc smaržas atklājas, vai partneris tev der. Zinātnieki ir atklājuši, ka ikvienam cilvēkam piemītošā smarža sniedz ziņas par cilvēka imūnsistēmu. Ja divi cilvēki viens otram patīk, pastāv ļoti liela varbūtība, ka viņu imūnsistēmas ir visai atšķirīgas. Tas iespējamiem pēcnācējiem dod lielāku aizsardzību.

Inuītu skūpsts, ko bieži aplam uztver kā viena deguna berzēšanu gar otru degunu, patiesībā arī nav nekas cits kā juteklisks veids, lai noteiktu, vai cilvēki sader kopā. Tāda veida maiguma izpausmes ir pieņemtas arī pie maori un citām tautām; tādējādi notiek neapzināta informācijas apmaiņa.

Ieskats vēsturē arī nevieš skaidrību par skūpsta kvalitāti.

Varbūt aprobežosimies ar Raineru Moricu, kas vīriešiem skūpsta laikā pārmet kūtrumu. Viņi — pretstatā ar patiku un vērienu skūpstošajām sievietēm — esot par slinku, lai «iekustinātu 17 muskuļus, kas nepieciešams tehniski nevainojamam mēles skūpstam». Un viņš piedraud vīriešiem:

«Kūtrajam dzimumam būtu jāatceras, ka cilvēki, kas labprāt skūpstās, savu mūžu pagarina par pieciem gadiem.»

Materiāls sagatavots, izmantojot Kārinas Herceres un Kristīnes Volfrumas grāmatu «Vīriešu un sieviešu populāru pārpratumu enciklopēdija»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu