Kādas ir tavas paškontroles spējas?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Lai izvairītos no nepatīkamām situācijām, nenodarītu pāri sev un citiem, būtiski ir apgūt paškontroli arī pavisam ikdienišķās situācijās. Kas tad ir paškontrole? Kā mēs to mēdzam lietot un kā to apgūt? To visu pārrunājām ar psiholoģi Diānu Zandi.

Paškontrole nenozīmē ne to, ka savaldāmies tiktāl, ka vairs neapzināmies, ko darām, ne arī to, ka apzināti reaģējam uz situāciju (mani aizvaino, un es uzkliedzu).

Paškontrole nozīmē to, ka atbildam uz situāciju!

Savukārt, lai atbildētu, vispirms ir jāierauga, kas notiek, jāapdomā, ko es tagad darīšu, kā reaģēšu (un apdomāšanās notiek pavisam neilgu brīdi), un tikai tad jāatbild otram cilvēkam.

«Mēs to lieliski izmantojam darbā un sarunās ar augstākstāvošiem cilvēkiem. Viņš mums saka «jūsu pārskats ir kļūdains», bet mēs viņam uz to neatbildam «ak tu idiots», lai gan tā varbūt gribētu.

Mēs šim cilvēkam neatbildam uzreiz un pirmo, kas ienāk prātā, bet vispirms apdomājamies un pēc brīža atbildam vismaz pieklājīgi, ja ne samelojam un sakām: «Jā, paldies, jūsu ieteikumus es ņemšu vērā!»

Tātad, pirms kaut ko sakām, turklāt ne tikai augstākstāvošiem cilvēkiem, bet arī saviem ģimenes locekļiem, radiniekiem, draugiem un citiem,

būtiski ir iemācīties apdomāt, ko grasāmies teikt, – paņemt nelielu pauzi starp stimulu un reakciju,»

uzsver Diāna Zande.

Psiholoģe atklāj, ka šī shēma ir ļoti slavena. Ja sunim iesit, viņš kož - tā ir momentāna atbildes reakcija.

Ja mums iesit un mēs neesam spējīgi sevi kontrolēt, darām to pašu, ko suns, šajā gadījumā – atbildam ar sitienu. Tomēr cilvēkam ir spēja domāt!

«Mūsu domas traucas milzīgā ātrumā un nepārtraukti, un, saņemot sitienu, mums ir mirklis, lai apdomātos. Pēc tam ir jāpieņem lēmums un tikai tad jāreaģē. Tādēļ ļoti svarīgi ir iemācīties pirms reaģēšanas nomierināties un tikai tad teikt vai darīt. Protams, ne vienmēr tas sanāk, bet, apzināti piedomājot, to ir svarīgi censties savā dzīvē ieviest biežāk,» iesaka Diāna Zande.

Un kā ir tev – vai, pirms kaut ko saki vai dari, vispirms apdomājies? Kādas ir tavas paškontroles spējas?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu