Kā pieņemt pareizo lēmumu, kad dzīvē un galvā pilnīgs jūklis?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Mūsu ikdienas dzīves veiksmīgums vai neveiksmīgums atkarīgs no tā, kādus lēmumus pieņemam. Sākot no tā, ko iegādāties vakariņām, beidzot ar profesijas un ģimenes automobiļa markas izvēli. Atbildība ne pa jokam, tāpēc ir saprotami, ka apjūkam un izdarām izvēles, par kurām pēcāk nākas nožēlot. Kā no tā izvairīties? Portāls «Psychologies.co.uk» piedāvā dažus vērtīgus padomus, kā atvieglot sev lēmuma pieņemšanu!

Kāds ir mērķis?

Lēmuma pieņemšana prasa laiku un mēdz radīt stresu, reizēm novedot pie «lēmumpieņemšanas noguruma». Šis satraukums patērē enerģiju, kas būtu nepieciešama lēmuma pieņemšanai, tāpēc vēlāk nogurumā un apjukumā izvēlamies ne to veiksmīgāko variantu. Panākumu atslēga slēpjas prasmē ikvienas problēmu risināšanā un lēmuma pieņemšanā ieguldīt pareizo enerģijas apjomu – ne par maz, ne par daudz. Ir viegli iestigt «analīzes paralīzē», cerot, ka ideālā atbilde uzpeldēs pati, tā vietā, lai vienkārši izvēlētos kaut vai mazāko no ļaunumiem vai soli uz priekšu.

Teorija pret praksi

Daudzi no mums ir maksimālisti un cenšas ik reizi pieņemt labāko lēmumu, taču bieži vien daudz vērtīgāk ir būt par samiernieku. Pirmkārt, izdomā, kāds būtu gana labs iznākums. Pēc tam izvēlies pirmo iespēju, kas derētu tā sasniegšanai. Iedomājies, piemēram, ka tev ir jārezervē vieta pasākuma rīkošanai – tev ir nepieciešama telpa ar konkrētu ietilpību, aprīkojumu, par konkrētu cenu. Maksimālists pavadīs daudzas dienas, cenšoties atrast ideālo vietu, savukārt samiernieks izvēlēsies pirmo vietu, kas atbildīs visām iepriekšminētajām prasībām.

Nevajag domāt, ka lieli lēmumi vienmēr jāpieņem, ilgstoši un rūpīgi plānojot un analizējot.

Ļoti lielu lēmumu pieņemšana, piemēram, vai vajadzētu pārvākties uz citu valsti pie sava jaunā mīļotā, ir tik sarežģīta, ka labāk ir vienkārši uzticēties savai iekšējai sajūtai.

Izmēģini

  • Izmanto monētas mešanas metodi. Tas gan nenozīmē, ka tagad tev jāpaļaujas tikai uz veiksmi. Kad sastopies ar dilemmu, izmet monētu, bet neskaties. Pajautā sev, uz kādu rezultātu tu klusībā ceri. Lūk, arī tava atbilde!

  • Pajautā kādam padomu. Mēs domājam, ka esam unikāli, taču daudzos kontekstos tā nebūt nav.

    Bieži vien labu lēmumu pieņemt ir iespējams, balstoties uz kāda cita pieredzi.
  • Izmanto ceļošanas laikā tehniku, proti, iedomājies, ka esi nākotnē. Vai šim lēmumam tavā dzīvē būs nozīme arī pēc gada? Ja ne, tad tam droši vari veltīt mazāk laika un nervu. Ja tam nebūs nozīmes jau pēc mēneša vai pat nedēļas, tad vispār nav vērts satraukties – vienkārši ļaujies un pieņem lēmumu, balstoties emocijās. Kļūdīsies – būsi vismaz viedāka!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu