Sievietēm savs hobijs ir nepieciešams. 3 dāmu hobiju stāsti.

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Nereti psihoterapeiti uzsver, ka katrai no mums ir nepieciešama tikai sava nodarbe vai hobijs, ko piekopjam un par ko varam runāt ar partneri. Mūsdienu saspringtais dzīves ritms reizēm liek piemirst sev tik iemīļotās nodarbošanās - hobijus. Kā no tiem nenovērsties? Kā atrast laiku pašai sev? Trīs sievietes, kuras ikdienā aktīvi strādā uzņēmējdarbībā, sarunā ar «Egoisti» stāsta par saviem hobijiem un to nozīmi sievietes dzīvē.

 
Foto: no personīgā arhīva

Koučings – māksla atklāt iekšējo spēku

Vineta Spoģe, SIA «Sanofi-Aventis Latvia» Baltijas bezreceptūras produktu vadītāja.

Katram no mums dzīvē pienāk brīdis, kad atrodamies atbilžu meklēšanas procesā par dažādiem dzīves jautājumiem. Bieži vien cilvēks vēlas, lai kāds no malas palīdz viņam atklāt risinājumus, reizēm vienkārši vēlas tikt iedrošināts, tāpēc es savu hobiju esmu atradusi koučingā jeb mākslā atklāt iekšējo spēku.

Koučingam esmu pievērsusies aptuveni gadu, kad nejauši, draudzenes pamudināta, sāku apmeklēt koučinga nodarbības. Nu jau vairāk nekā pusgadu esmu kvalificēts koučs un palīdzu cilvēkiem risināt viņiem nozīmīgus dzīves jautājumus.

Manuprāt, esmu ļāvusies hobijam, kurš man ļauj justies ļoti gandarītai,

jo apziņa, ka vari palīdzēt citiem cilvēkiem, ir fantastiska. Koučings man sniedz daudz pozitīvās enerģijas, it īpaši, ja cilvēks, kas sākumā skatījies ar aizdomām, vēlāk ir pozitīvi pārsteigts par rezultātu. Man pat reizēm rodas sajūta, ka es varētu gāzt kalnus – ir tāds iekšējais spēks, kas tā vien mēģina izlauzties uz āru. Man jāsaka liels paldies manai ģimenei, kura ir liels atbalsts hobija īstenošanā, neskatoties uz to, ka reizēm tas aizņem daudz brīvā laika.

Uzskatu, ka koučings ir klienta apziņas atvēršana lēmumu pieņemšanai un risinājumu atrašanai. Koučs ir kā ceļabiedrs, kurš individuālo sesiju laikā uzklausa, iedrošina un palīdz nonākt līdz risinājumam, kas vislabāk atbilst klienta dzīves uztverei. Kouča uzdevums ir ar jautājumu palīdzību likt klientam padomāt dziļāk par saviem jautājumiem, apskatīt tos no visām pusēm, lai rezultātā viņš nonāktu pie atbildēm.

Ja man būtu jāraksturo galvenās kouča īpašības, tad tā noteikti ir prasme būt lieliskam klausītājam, kas nozīmē klausīties ar patiesu interesi. Manuprāt, koučs ir kā pludiņš un enkurs vienlaicīgi -

ja klients sāk grimt negatīvismā, jāpavelk uz augšu, bet, ja klients acīmredzami sāk «lidot» pārāk augstu, - jāatgriež realitātē.

Tiem, kas vēl atrodas sava hobija meklējumos, es novēlu atrast laiku ieklausīties sevī, jo tieši tā mēs varam nonākt pie brīnišķīgām atbildēm un risinājumiem.

 
Foto: no personīgā arhīva

Burāšana dzīves līdzsvaram

Baiba Eihenbauma, advokātu biroja «Kļaviņš Ellex» mārketinga un biznesa attīstības vadītāja.

Esmu pārliecināta, ka produktīvs un intensīvs darbs nav iespējams bez tikpat aktīvas atpūtas. Ja darba un privātajā dzīvē neiestājas zināms līdzsvars, jebkurš profesionālis sevi pakļauj izdegšanas riskam, savukārt inovatīvas un radošas idejas no šāda darbinieka sagaidīt kļūst aizvien grūtāk.

Tieši tāpēc esmu laimīga, ka man ir izdevies atrast savu vaļasprieku – sirds aicinājumu.

Tā ir burāšana, kas man palīdz pilnībā atslēgties no ikdienas darba un sadzīves kreņķiem.

Jāsaka, ar burāšanu esmu saistīta jau kopš mazotnes. Mani vecāki, kad man bija vēl tikai trīs mēneši, pirmo reizi mani paņēma līdzi uz jahtas, tā man iemantojot toreiz «jaunākās burātājas statusu» Lielupes jahtklubā. Pēc tam burātāju sabiedrībā atrados vairāk pastarpināti, bērnībā braucot līdzi tētim un vērojot, kā notiek darbi uz jahtas, bet nevarētu teikt, ka jau tajā laikā pati aizrāvos ar burāšanu un ar visu, kas ar to saistīts. Īstais «klikšķis» notika, kad man bija ap 20 un pilnīgi nejauši aizgāju līdzi savai kolēģei uz vienu burāšanas treniņu. Pēc tās reizes sapratu, ka no jahtas negribu kāpt nost, un tā tas turpinās joprojām.

Burāšana man ļauj gūt ārkārtīgi plašu emociju gammu. Šeit esmu ieguvusi daudzus patiesus draugus un izbaudījusi milzīgu sacensību garu un azartu, piedaloties regatēs un sacensībās. Tieši šis sacensību gars ir tas, kas mani ārkārtīgi saista un piepilda.

Burāšana ļauj arī fantastiski iepazīt citus un sevi, jo nākas atrasties dažādos apstākļos

–tā var būt mierīga, relaksējoša diena, kad tu vienkārši baudi dabas skaistumu, jūras mierīgumu. Bet tikpat labi vienā momentā tu vari atrasties skarbos laikapstākļos, cīnoties ar vēju, lietu vai kādām jahtas tehniskajām ķibelēm. Tie ir momenti, kad pilnīgi dabiski izsijājas visas dzīves prioritātes, novērtējot drošību un komandas spēku. Šādos brīžos tu arī saproti, ka jebkura ar darbu saistīta problēma ir salīdzinoši mazs sīkums, pārvarams izaicinājums.

Mans hobijs nav kļuvis par manu dzīvesveidu, bet neatņemamu dzīves sastāvdaļu gan. Jebkurš vaļasprieks, kurš nāk no sirds, ne tikai pozitīvi ietekmē cilvēka personību, bet tiem vienmēr arī atradīsies laiks!

 
Foto: no personīgā arhīva

Rotu izgatavošana meditācijai

Ieva Salmela, «Hesburger» attīstības direktore Baltijas valstīs

Katrai sievietei ir nepieciešams brīdis, kad varam pabūt pašas ar sevi. Ja kādai tā ir joga, citai gleznošana, tad man tā ir rotu veidošana. Rotu izgatavošanai pievērsos aptuveni pirms gada, kad mana draudzene no Anglijas atsūtīja divus žurnālus par dažādu rotu veidošanu. Tā kā man ļoti patīk nodarboties ar rokdarbiem, piemēram, taisīt apsveikuma kartītes uz Ziemassvētkiem vai tamborēt, arī rotu izgatavošana mani ātri sajūsmināja un aizrāva.

Žurnāli, no kuriem sākumā mācījos, ļāva man saprast galvenās vadlīnijas rotu izgatavošanai, taču kombinācijas, dažādas dizaina idejas domāju pati.

Manuprāt, ir svarīgi atrast interesantāku pieeju, kā visu salikt kopā tā, lai iegūtu vēlamo rezultātu.

Gada laikā esmu iemācījusies ātri pamanīt, kādas kombinācijas ir labākas, kādas pērlītes un krāsu toņi ir piemēroti, lai rotu nēsātājām būtu patiess prieks. Jāsaka, ka lielisks iedvesmas avots ne tikai rotu izgatavošanai, bet arī citām noderīgām un praktiskām idejām ir portāli Instagram un Pinterest. Arī tur es smeļos idejas un meklēju savu iedvesmu.

Veidojot rotas, domāju par konkrētiem cilvēkiem, kam tās tiks pasniegtas. Es ielieku tajās savu pozitīvo enerģiju, kuru vēlos nodot tālāk arī citiem, tāpēc katra rota tiek veidota individuāli. Es neveidoju rotas vienkārši taisīšanas pēc – ja manai mammai vai draudzenei tuvojas dzimšanas diena un zinu, kādi materiāli un krāsas viņām patīk un piestāv, es izveidoju rotas atbilstoši viņu stilam. Tie var būt auskariņi, rokassprādzes, pat atslēgu piekariņi. Šis nav biznesa veids un nekad nebūs, tā būs lieliska dāvana man tuvām sievietēm svētkos.

Uzskatu, ka

rotu izgatavošana ir sava veida meditācija, jo tas ir mirklis, kad varu atslēgties no apkārtējās pasaules.

Tajā brīdī, kad veru pērles, es domāju tikai par to un neko citu. Lai gan reizēm ir grūti atrast laiku savam hobijam, tiklīdz uzrodas kāds brīvs brīdis un ir iedvesma, es ņemu rokās pērlītes, stiepli un sāku veidot. Rotu izgatavošana ir dubultprieks, jo vienlaicīgi var apvienot divus manus hobijus – rotu veidošanu un fotografēšanu. Es fotografēju izgatavotās rotas un uzņemtās fotogrāfijas publicēju Instagram lapā, lai arī citi var redzēt manu veikumu, un man pašai paliek skaistas atmiņas par paveikto.

Katrai no mums ir kas īpašs un tikai savs, tāpēc novēlu ikvienai sievietei nebaidīties no jaunā, atrast drosmi mācīties un mēģināt atrast sev piemērotu atslodzes, meditācijas veidu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu