Vīrieša un tēva pašapziņas stiprināšanā svarīga loma ir sievietei

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

«Lai bērna aprūpē un audzināšanā pilnvērtīgi iesaistītos arī vīrietis, viņam kā tētim ir nepieciešama laba pašapziņa. Tās veidošanā nozīmīga loma ir ne tikai sabiedrībai, bet arī sievietei,» pauž Mg. psych., psihoterapeite Inese Putniece.

«Gaidot mazuli, jaunajā ģimenē uz laiku par centrālo personu kļūst mamma – visi seko līdzi viņas pašsajūtai, bailēm, arī untumiem. Un nevilšus piemirstas, ka arī vīrietis var piedzīvot līdzīgas emocijas, tai skaitā bailes.

Vīrietim, kurš pirmo reizi ir kļuvis par tēti, var būt bail par to, vai viņam kā tētim viss izdosies.

Šādā situācijā lielāko lomu ieņem tieši sieviete, kura vīrieti var iedrošināt, atbalstīt, līdz ar to vajadzētu mazāk kritizēt,» skaidro psihoterapeite.

«Ja ar pirmo reizi kaut kas nesanāk, vīrietis var ierauties sevī un vispār vairs neiesaistīties mazuļa audzināšanā. Tādā brīdī bērna māmiņa vai kāds cits ģimenes loceklis tēti varētu iedrošināt un uzmundrināt,» stāsta Mg. psych., psihoterapeite Inese Putniece.

«Mammamuntetiem.lv» nesen veiktajā aptaujā tēti atklāja, ka sajūt sabiedrības nostāju – māte bērna dzīvē ir būtiskāka nekā tēvs. Teju 50% aptaujāto atzina, ka sabiedrība

mātes ieguldījumu bērna dzīvē uzskata par nozīmīgāku nekā tēva.

«Lai arī mammas ļoti vēlas veicināt tēta iesaistīšanos bērna audzināšanā, tieši viņas neapzināti vīrietim to liedz. Iespējams, tieši šīs sabiedrības stereotipiskās nostājas dēļ. Rezultātā

sieviete pati īsti neuzticas un netic, ka viņas vīrietis spēj viens lieliski aprūpēt savu bērnu

arī tad, kad viņš ir vēl zīdainis,» stāsta vecāku organizācijas «Mammamuntetiem.lv» vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Organizētās aktivitātes, gaidot Tēva dienu:

- Tēva dienas festivāls. 5. septembrī plkst. 12.00 Vērmanes dārzā Rīgā. Svētki tiks atklāti ar visu dalībnieku kopbildi, uzņemtu no putna lidojuma. Pasākums noslēgsies ar brīvdabas izrādi – Dirty Deal Teatro iestudējumu «Kā saule gadījās...» – plkst. 16.30;

- Vislatvijas Tēva dienas afiša, kurā ikviena organizācija var iekļaut savu pasākumu, kas rīkots par godu Tēva dienai. Afiša būs lasāma «www.tevadiena.lv».

- Ideju konkurss bērnudārziem sadarbībā ar «Laimas» šokolādes muzeju. Aicinām iesūtīt idejas vai pieredzi par to, kā svinēt vai tiek svinēta Tēva diena kādā no pirmsskolas iestādēm.

- Ģimeņu konkurss «Stāsti par tētiem» sadarbībā ar mobilo sakaru operatoru «Amigo». Lūdzam pastāstīt par tēti vai tētu un bērnu kopīgajām tradīcijām, kopīgajiem hobijiem utt.

Visu jaunāko informāciju par aktivitātēm iespējams uzzināt šeit: www.tevadiena.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu