Kā nepārdegt svētkos un iepazīt savas bremzes?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Ja vēlies šos svētkus pavadīt labās noskaņās, tad rūpējies, lai svētki tev patiktu un sagādātu prieku. Tas palīdzēs mācīties saprast, kas tad tevi iepriecina, un būs labs vingrinājums biezākas ādas audzēšanā. Cenšoties izpatikt visiem, pastāv ļoti liels risks, ka būs daudz neapmierināto. Savukārt rūpējoties, lai svētki sagādā prieku tev, pat vislielākās neizdošanās gadījumā ir garantija, ka būs vismaz viens apmierināts cilvēks – tu pati! Galu galā – jo priecīgāka namamāte, jo lielāka iespēja, kas šis prieks aplipinās arī viņas mīļos.

Kopīgi svētki ir lielisks veids, kā trenēt sevī spēju lūgt un pieņemt palīdzību, jo tad paliks vairāk laika un spēka maģiskās nakts baudīšanai, savas laimes sajūtas meklēšanai! It kā šķiet vienkārši – būt laimīgam, jo bieži laimi saistām ar panākumiem. Taču ko darīt, ja mums ir spoža izglītība un karjera, mīloša ģimene un uzticams draugu loks, bet laimes sajūtas joprojām nav? Visbiežāk atbilde slēpjas mūsu pašu galvās!

Kā cīnīties ar savām bremzēm un kļūt laimīgākai?

«Reizēm bubuļi, kas bērnībā slēpās zem mūsu gultas, pieaugot pārtop par bremzēm. Tāpēc bieži mēs pašas sev neļaujam būt laimīgām. Ir svarīgi šīs «bremzes» iepazīt, jo tikai tad mēs varēsim no tām atbrīvoties un kļūt laimīgākas,» skaidro eksperte par baiļu pārvarēšanu un veiksmīgu attiecību veidošanu biznesā un privātajā dzīvē Laura Dennlere, kura uzstājās arī nule aizvadītajā konferencē «Sieviete biznesā 2016».

Iepazīsti savas bremzes!

1. bremze: Ko par to domās citi, ja man neizdosies?

Cilvēkos aizvien mīt spēcīgs bara instinkts, kurš vēsta, ka vieni paši neizdzīvosim, tāpēc bailes, ko par mani teiks, vai sapratīs, vai neizstums, ir ļoti spēcīgas. Domājam, ka ļoti daudzas ir piedzīvojušas situācijas, kad, sastopoties ar neveiksmi, mums kāds līdzās saka: «Es taču teicu! Kāpēc tu mani neklausīji! Es jau zināju, ka tu to nevari!» Tāpēc jau laikus cenšamies no izvairīties no neveiksmēm, vienkārši neko nedarot vai izpatīkot.

«Protams, tuvinieki, draugi vai kolēģi, vēlas mūs pasargāt, taču viņi cenšas to darīt atbilstoši savas laimes izpratnei, kas, iespējams, nekādi neder mums,» saka Dennlere.

Tāpēc, pirms ņemat vērā šādu «pasargātāju» padomus, der paraudzīties, cik laimīgi dzīvo viņi paši. «Jāatceras, ka citu domām par to, ko mēs varam vai nevaram izdarīt, ir lielāka saistība ar to, ko paši kritizētāji uzskata, ko viņi spētu vai nespētu, ja būtu mūsu vietā,» uzsver Dennlere.

2. bremze: Ja nu es izvēlēšos nepareizi?

Pēc ekspertes paustā, sievietes nereti tā arī nejūtas laimīgas, jo baidās izvēlēties. Proti, pastāv bailes, ka, izvēloties ko vienu, viņa palaidīs garām citas iespējas, kuras varētu būt vērtīgākas vai labākas.

«Bailēs izvēlēties nepareizi sieviete skrien pēc diviem zaķiem vai vēl biežāk, nespējot izvēlēties, stāv, šaubās un neķer nevienu. Jo ilgāk viņa šaubās, jo sliktāk viņa jūtas un jo tālāk viņa ir no savas laimes,» uzskata Dennlere.

Katra kļūda ir vērtīga informācija, jo tikai tā var mācīties un saprast, ko mēs īsti gribam vai negribam darīt. Kļūdoties mēs varam izzināt sevi un uzzināt, kas padara mūs laimīgus.

3. bremze: Es parūpēšos par viņiem, un viņi parūpēsies par mani

Bieži vien bailēs, ka citiem viņas laime varētu nepatikt vai traucēt vai citi to varētu nesaprast, sievietes izlemj, ka sākumā jāparūpējas par visiem pārējiem, cerībā, ka kāds tad parūpēsies par viņas laimi vai vismaz atļaus viņai būt laimīgai.

«Tomēr bieži notiek pretējais, jo citi jau ir pieraduši, ka par viņiem rūpējas, bet ar savām vajadzībām sieviete tiek galā pati. Pārgurušai rūpēs par visiem citiem, sievietei neatliek ne enerģijas, ne laika, ko veltīt sev un savām vēlmēm. Tad sieviete jūtas tā, ka viņai neviens nepalīdz un neatbalsta, un, ja saka kaut ko pietiekami skaļi un otram saprotami, tad bieži vien tikai brīdī, kad vadzis lūst, un tas nāk atlūguma vai šķiršanās prasības formā,» skaidro Dennlere.

Pēc Dennleres teiktā, jo labāk sieviete rūpējas par sevi un savām vajadzībām, jo brīvāk viņa spēj lūgt un pieņemt palīdzību, jo lielākas ir viņas izredzes būt veiksmīgai un laimīgai.

Kā cīnīties ar bremzēm, kuras traucē?

# Izproti savas bailes

Ir bailes, kuras ir racionālas un saistītas ar mūsu fiziskā ķermeņa pasargāšanu, taču ir bailes, kas saistās ar noteiktām dzīves situācijām, piemēram, sava viedokļa paušanu sapulcē, kardinālām karjeras vai attiecību izmaiņām. Faktiski šīs var dēvēt par bailēm no izaugsmes - tās ir ļoti vērtīgas, ja tām iziet cauri. Proti, ja savas dzīves krustcelēs jūtam bailes, tad tās var kalpot kā signāls, ka esam uz pareizā ceļa.

Lai izprastu, vai runa ir par izaugsmes bailēm, Dennlere iesaka sev pajautāt: «Ja es to darīšu un man neizdosies, vai tāpēc nomirs kāds mazs bērns, vai kāds fiziski ies bojā?» Un nākamais jautājums – neskatoties uz to, ka man ir bail, lai es uzdrošinātos, kas man ir nepieciešams no tā, kas šajā situācijā ir reāli iespējams?

«Ir vērtīgi iemācīties atšķirt reālu fizisku bīstamību no subjektīvām bailēm. Ja uz iepriekš minēto jautājumu atbildam noraidoši, tad tās ir subjektīvas bailes un mums daudz izdevīgāk ir būt drosmīgām un jātver sava iespēja. Ja tu patlaban neesi laimīga, tātad laime ir ārpus tavas komforta zonas. Tāpēc, lai pie šīs laimes piekļūtu, nāksies darīt to, no kā ir bail, un tam vajadzēs drosmi. Drosme ir nevis tad, kad nav bail, bet kad spējam rīkoties, neskatoties uz to, ka ir bail,» piebilst Dennlere.

Der atcerēties – ar komforta zonu ir tāpat kā ar špagatu. Netrenēts cilvēks uzreiz tajā iesēsties nevar. Komforta zona ir jāpaplašina soli pa solim, taču neatlaidīgi.

# Audzē biezāku ādu un nomierini savas domas

Kamēr ezers ir saduļķots, tikmēr nevaram ieraudzīt dārgumus tā dzelmē. Līdzīgi ir arī ar domām – kamēr tās baiļu un šaubu dēļ ir satrauktas un nemierīgas, tikmēr mēs sevi nedzirdam un ir ļoti grūti uzzināt, ko mēs patiesībā gribam un kas mūs dara laimīgas.

Pēc Dennleres sacītā, lai mēs spētu būt laimīgas, ir jāiegūst bieza āda, tas nozīmē, ka ir jāizstrādā pašai piemēroti mehānismi, kas pasargā no ārējās negatīvās ietekmes un pat uzbrukumiem.

«Ja sieviete vēlas būt laimīga, ir jārēķinās, ka būs cilvēki, kuriem tas traucēs un būs nepatīkami. Vieniem tas atgādinās par viņu pašu nelaimīgumu un padziļinās šo sajūtu, bet citiem pat nebūs saprotams, kā kaut kas tāds var darīt tevi laimīgu. Ir jāmācās šādas situācijas atpazīt un distancēties no citu cilvēku uzskatiem, kas nav adekvāti tavai dzīvei un izvēlei,» skaidro Dennlere.

# Apgūsti efektīvu komunikāciju ar sevi un citiem

Lielākā problēma sievietes ceļā uz laimi ir neprasmīga komunikācija ar sevi un citiem. Piemēram, bieži vien ārēji sieviete demonstrē, ka viss ir kārtībā un viņa pati tiek ar visu galā, bet iekšēji viņa ir pārgurusi un nelaimīga, turklāt gaida, ka citi to pamanīs un pratīsies palīdzēt vai vismaz reaģēs pēc viņas pirmā lūguma pēc palīdzas. Bieži vien citi to nepamana paši savas aizņemtības un slodzes dēļ. Tas nozīmē, lai sieviete būtu laimīga, viņai ir svarīgi apgūt prasmi veiksmīgi komunicēt pašai ar sevi un citiem, jo savas vēlmes un vajadzības vispirms ir jāizprot pašai un un tad jāmāk tās citiem pateikt skaidri, laicīgi un ar rezultātu.

Uguns Skolas dibinātāja Laura Dennlere ar spilgtu lekciju «Esi savu izvēļu noteicēja! JĀ un NĒ ietekme» uzstājās Latvijas lielākajā biznesa sieviešu konferencē «Sieviete biznesā 2016», kas norisinājās 16.jūnijā Jūrmalā, viesnīcā «Baltic Beach Hotel & SPA».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu