Labākie padomi, kā bērniņam palīdzēt iejusties dārziņā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bērna sagatavošana bērnudārza gaitām noteikti nav uz bērnudārza audzinātāju, bet gan uz vecāku pleciem. Šie padomi ļaus bērniņam sekmīgāk adaptēties bērnudārza vidē.

Lasi bieži priekšā

Pasakas, stāsti - tas var būt jebkas. Tas ir pats, pats sākums lasīšanai, turklāt, klausoties pasakas, bērnam palielinās vārdu krājums, bērns iemācās klausīties un līdz ar to arī mācās.

Neaizmirsti mūziku

Mūzika un ritma izjūtas attīstīšana iekļausies ikvienā rotaļā, kas stiprinās bērna vārdu krājumu, veicinās sociālās prasmes un kas zina - arī muzikālo prasmju attīstību. Par mūzikas instrumentiem var noderēt jebkādi mājās sastopami priekšmeti, tāpat nevajag par zemu novērtēt fona mūziku un dažādus bērnu CD ar ritmiskām dziesmiņām.

Veicini bērnā atbildības sajūtu

Lai bērniņš izaugot spētu patstāvīgi sakārtot savu istabu, noliekot vietā rotaļlietas, tas būtu jāsāk darīt jau pavisam mazā vecumā, kad pēc rotaļām mamma ar bērnu kopā sakārto rotaļlietas, pēc ēšanas noslauka galdu un novāc traukus. Ja bērns jau mājās būs apguvis šādas prasmes, arī bērnudārzā viņš varēs demonstrēt savas prasmes un palīdzēt ikdienas kārtības uzturēšanā.

Izbaudiet kopā bērnību

Mūsdienu noteikumi paredz bērniem pieaugt ātrāk, bet atceries - jo vairāk izbaudīsiet bērnību, jo bērniņš sekmīgāk adaptēsies bērnudārzā pie citiem bērniem: smiekli, spēles, burbuļu pūšana, dārza darbi, darbošanās rotaļu laukumā, stāsti par dienas notikumiem. Bērnudārzs ir laiks, kad bērni var būt bērni, tur veidojas draudzība, tiek nostiprinātas sociālās prasmes un veicināti smiekli.

Apgūstiet ģērbšanos

Rāvējslēdzēji, kurpju šņores, pogas. Iedomājies, ar kādu pārbaudījumu katru dienu jātiek galā audzinātājām. Tieši šā iemesla dēļ, lai bērns justos patstāvīgāks, ieteicams jau mājās sākt apgūt ģērbšanās prasmes, aiztaisīt rāvējslēdzēju un pogas. Jo mazāk laika tiks veltīts šīm nodarbēm, jo vairāk laika paliks rotaļām!

Sāc sarunas

Sarunas - tās ir tās, kas ikdienas steigā mums tā aizmirstas. Iesakām: laikā, kad braucat mājās no bērnudārza vai gaidāt rindā, nevis piedāvā uzspēlēt telefonā spēlītes, bet pavadiet laiku reālās sarunās! Tas ir tik brīnišķīgs laiks sarunām, turklāt drīz vien redzēsi arī rezultātu: bērnam palielināsies vārdu krājums, viņš vēlēsies uzzināt vēl un vēl!

Iesaisties bērnudārza ikdienā

Lai gan vecākiem var šķist, ka bērnudārzs un mājas vide ir divas dažādas pasaules, patiesībā audzinātājas ar lielāko prieku gribētu redzēt, kā tu iesaisties ikdienas aktivitātēs, piemēram, kā brīvprātīgā, atvieglojot audzinātāju ikdienas darbiņus, piemēram, sagādājot nepieciešamos mācību materiālus vai asistējot pasākumos. Audzinātājas to patiešām novērtēs!

Pavadiet laiku kopā

Galu galā - kas vēl var aizstāt kopīgi pavadīto laiku un sarunas?

Lai skaists un sekmīgs adaptācijas periods bērnudārzā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu