12 VS Dalailamas mācību atziņas par mīlestību, dusmām un laiku sievietēm!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpinās Nobela miera prēmijas laureāta un budistu garīgā līdera Viņa Svētības Dalailamas XIV vadītās mācības Rīgā. Piedāvājam divpadsmit Dalailamas atziņas, kuras ievērojot mēs spētu darīt pasauli labāku un sabiedrībā vairotu mieru un līdztiesību. Tāpat tu vari turpināt vērot garīgā skolotāja mācības Rīgā tiešraidē!

 
Foto: Kaspars Meinerts

Savā dzīves pieturā esi labs pret citiem un radi

Es mēdzu pieņemt, ka cilvēks dzīvo apmēram simts gadus. Salīdzinot ar planētas dzīves ilgumu, tas ir pavisam neilgi. Šis īsais laikposms jānodzīvo, nenodarot sāpes un ciešanas. Labāk veltīt sevi nevis destruktīvai darbībai, bet gan radīšanai. Vismaz jācenšas nedarīt citiem ļaunu, nesagādāt viņiem grūtības. Tas piešķirs jēgu mūsu īslaicīgajai esamībai uz šīs planētas, līdzīgi pieturai liela ceļojuma laikā. Ja ceļojot aizbraucat uz jaunu vietu un sākat sēt nesaskaņas, tas nav saprātīgi. Savukārt,

ja savā īslaicīgajā uzturēšanās laikā padarīsiet laimīgus citus, tad rīkosieties gudri.

Aizbraucot jūs sajutīsiet prieku! Un pretēji, ja radīsiet vietējiem problēmas, pat ja paši nekādas grūtības neizjūtat, jūs agrāk vai vēlāk aizdomāsieties, vai no jūsu apmeklējuma bija kāds labums?

 
Foto: Kaspars Meinerts

Kad nepiepildās mūsu vēlmes...

Visvairāk mūs kaitina tas, ka mūsu vēlmes nepiepildās. bet šīs kaitinošās sajūtas nekādi nepalīdzēs vēlmju piepildīšanā. Ne mēs pildām vēlmes, ne spējam atgriezt prieku! Šis nesakārtotais prāta stāvoklis, no kura izaug dusmu asni, ir visbīstamākais! Nedrīkst pieļaut, ka pazaudējam priecīgo noskaņojumu. Vai pārdzīvojam ciešanas tieši tagad, vai atceramies pārdzīvoto pagātnē, tas nav iemesls būt nelaimīgiem.

Garīgums ir saistīts ar mūsu motivāciju, savukārt laicīgās aktivitātes ietver darbu pasaulē.

Tā kā motivācija caurauž jebkuru darbību, ir svarīgi, lai tā būtu pozitīva. Lai arī kādā jomā mēs būtu nodarbināti - politikā, izglītībā, medicīnā, tieslietās, zinātnē, biznesā vai rūpniecībā -, mūsu motivācijas daba nosaka mūsu darbības raksturu.

 
Foto: Kaspars Meinerts

Mūsu ķermenis ir radīts, lai mīlētu, nevis sistu

Cilvēka dabai tuvāks ir maigums. Mūsu ķermenis ir vairāk piemērots apskāvieniem nekā fiziskām sāpēm.

Paskatieties uz savām rokām, ja tās būtu radītas, lai sistu, tad tās būtu tikpat cietas kā dzīvnieku nagi.

Pēc medicīnas zinātnes datiem, pirmajām pāris nedēļām pēc piedzimšanas ir būtiska loma bērna attīstībā, jo smadzenes attīstās ļoti strauji. Šajā laikā viens no svarīgākajiem faktoriem veselīgai smadzeņu attīstībai, izrādās, ir fiziskais kontakts - ar māti vai kādu citu cilvēku. Redziet, pat ķermeņa attīstībai ir nepieciešama citu cilvēku mīlestība. Visi šie piemēri liecina, ka mums ir nepieciešama mīlestība...

 
Foto: Kaspars Meinerts

No nāves neaizmuks pat ātrākais skrējējs

No nāves nav iespējams izvairīties. Tas ir tāpat kā mēģināt izrauties no 4 lielo kalnu apļa, kuri slejas mākoņos. Šie 4 kalni ir piedzimšana, vecums, slimība un nāve. Vecums iznīcina jaunību, slimība iznīcina veselību, dzīves spēku kritums iznīcina vērtīgas īpašības, bet nāve iznīcina dzīvību. Pat ja esat lielisks skrējējs, jūs neuzveiksiet sacensībās nāvi.

Nāvi nav iespējams apturēt nedz ar bagātībām, ne brīnumainiem spēkiem, ne mantru lasīšanu vai zālēm. Tāpēc viedais gatavojas nāvei!
 
Foto: Kaspars Meinerts

Cilvēkam ir nepieciešama pašanalīze, lai kultivētu mīlestību

Lai saprastu, kā izpaužas mūsu domas un emocijas, ir nepieciešama pašanalīze. Daudzu domu un emociju rašanās mums ir pilnīgi dabiska. Kāpēc tā notiek - tas ir filosofisks jautājums. Saskaņā ar budisma filosofiju daudzas no šīm domām un emocijām rodas, pateicoties pagātnē izveidotajiem ieradumiem un karmai, kura formē katra indivīda domāšanas un jūtu veidu.

Lai kādi būtu iemesli, fakts paliek fakts - mūsos izpaužas dažādas domas un emocijas, un, ja tās netiek analizētas un savaldītas, tas noved pie nepieredzētām problēmām, krīzes, ciešanām un mokām. Lūk, kādēļ apzināti ir jāievēro disciplīna.

Ja vēlamies vājināt negatīvās emocijas (dusmas, naids), mums vajag pašiem kultivēt to pretstatus - mīlestību un līdzcietību.

Cilvēcisko jūtu un domu daba ir tāda, ka, jo biežāk mēs tās izpaužam, jo lielāku attīstību tās sasniedz un jo stiprākas kļūst. Būt labestīgam - tam ir jābūt kā ieradumam!

 
Foto: Kaspars Meinerts

Nauda nav laimes avots...

Pastāv daudzi apstākļi, kas mūs padara netaisnīgus, ambiciozus un agresīvus. Viss, kas ir mums apkārt, grūž mūs šajā virzienā, bieži vien tas saistīts ar komerciālas dabas interesēm: «Man ir jāiegūst šis priekšmets, citādi mana dzīve būs nožēlojama.»

Mums šķiet, ka pasaule balstās uz konkurenci, ka tā sadalīta «uzvarētājos» un «zaudētājos»,

taču tas ir izkropļots attēlojums - izkropļots ar nodomu. Var teikt, ka mums ir «izskalotas smadzenes»: mums liek domāt, ka nauda ir laimes avots, bet īstenībā laimes avots ir mierīgs prāta stāvoklis.

 
Foto: Kaspars Meinerts

Šis ir laiks sievietēm!

Sievietes savu bioloģisko īpašību dēļ ir jūtīgākas pret citu cilvēku sāpēm. Vīrieši ir stiprāki, bet sievietes līdzjūtīgākas. Sievietēm piemīt milzīgs spēks. Tagad, 21.gs., mums tiešām ir jāliek uzsvars uz līdzjūtības svarīgumu.

Un šajā jautājumā, domāju, sievietes var spēlēt svarīgāku un aktīvāku lomu...
 
Foto: Kaspars Meinerts

Kā mīlēt?

Mūsu mērķis - attīstīt savā sirdī tādu mīlestību, kādu uzticīga māte izjūt pret savu bērnu, un pēc tam censties tajā ietvert arvien vairāk cilvēku un dzīvu būtņu. Tā ir sirsnīga, spēcīga mīlestība.

Tā ved mūs pie patiesas cilvēktiesību izpratnes, kas balstās nevis uz tiesisku terminoloģiju, bet uz dziļām, sirsnīgām jūtām.
 
Foto: Kaspars Meinerts

Draugi neskaita tavu naudu un nemēra varu

Īstam draugam jābūt sirdsdraugam. Es vienmēr saku, ka draugi, kuri parādās brīdī, kad esi bagāts un apveltīts ar varu, - tie nav īsti draugi, bet gan naudas un varas draugi. Tiklīdz pazudīs nauda un vara, šie draugi no jums atteiksies. Viņi teiks: «Uz redzēšanos!» Šādus draugus nevar nosaukt par uzticamiem. Patiesi, uzticami draugi vienmēr dalīs jūsu bēdas, jūsu smago nastu, vienmēr atnāks jums palīgā, neatkarīgi no tā, vai esat veiksmīgs un laimīgs vai ne. Dusmas ir slikts palīgs šādu draugu meklēšanā, tāpat arī izglītība un intelekts vien tajā nepalīdzēs.

Viss, kas tam ir vajadzīgs, - tā ir laba sirds!
 
Foto: Kaspars Meinerts

Dusmas - aklā enerģija

Dusmas mūsu uztverē ir kas līdzīgs vairogam vai aizstāvim, bet patiesībā tā ir tikai ilūzija. Tas ir ārkārtīgi mānīgs prāta stāvoklis. Vajag apzināties, ka dusmas nekad nepalīdzēs mums atrisināt problēmu. Tās izjauc mieru un aptumšo prātu, atņemot mums spēju saprātīgi domāt. Dusmas un pieķeršanās ir emocijas, kas izkropļo realitātes uztveri. Atliek tik vien saskaisties, un mēs jau jūtamies stipri un drosmīgi. Taču šis spēks ir akls.

Dusmu enerģija var izrādīties ne tik radoša kā šķiet, tā var būt vienkārši graujoša: nav nekādas skaidrības, kā viss pavērsies.

Galējas dusmu izpausmes jums var pat maksāt dzīvību, un tas ir ļoti muļķīgi. Dusmas - tā ir akla enerģijas.

 
Foto: Kaspars Meinerts

Nevajag ticēt mācībai tikai aiz cieņas

Budisms ir vienīgā no reliģiskajām praksēm, kura aicina pārbaudīt, pirms pieņem jebkādu mācību, – to kārtīgi pārbaudīt praksē. Nevajag ticēt mācībai tikai aiz cieņas. Tā ir jāpēta, jāanlizē un jāpārbauda. Vai tā noder mums pašiem? Ja caur mūsu pieredzi tas tā ir, tikai tad ir jāpieņem mācība. Ja tev nav pierādījumu – tad nepieņem. Tu nevari iet pret loģiku. Ja arī ej pret kalnu –

tu pieredzi tā ēnu, bet šim kalnam ir jābūt redzamam!

Ja zinātnieks pierāda kādu teoriju – tā ir vēl jānovēro un jāanalizē arī citiem cilvēkiem, jo tikai tad tas top par faktu. Tāpat ir jādara cilvēkiem ar jebkādām jaunām zināšanām.

 
Foto: Kaspars Meinerts

Neizmērojamā mīlestība

Pastāv neizmērojama bezrobežu mīlestība. Tā ir tāda, kurā nav aizspriedumu. Tā ir mīlestība ne tikai pret saviem draugiem, bet arī pret savu ienaidnieku. Arī viņi ir dzīvas būtnes. Arī viņiem ir tiesības uz atbrīvošanos no ciešanām. Mums vajadzētu arī viņus ieskaut savā gādības lokā.

Tāda ir patiesa mīlestība, kura balstās uz adekvātu realitātes uztveri.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu