Jurģis Liepnieks: Laulība ir kā vecmodīga stila lieta, no kuras nav nekādas jēgas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«STV Pirmā!» sievišķīgākajā pašmāju šovā «Starp mums runājot» tiks apspriesta laulību tēma, diskutējot par to, vai nepieciešams precēties un kādas ir oficiāli reģistrētu attiecību priekšrocības. Līdzās māksliniecei Elitai Patmalniecei, personības izaugsmes trenerei Annai Krimelei, kā arī juristam un basketbola mecenātam Edgaram Jaunupam sarunu šovā piedalīsies arī politikas vērotājs un publicists Jurģis Liepnieks. Viņš, kā jau ierasts, izteikumos būs īpaši atklāts un neslēps, ka laulības institūts, viņaprāt, ir novecojis.

Šo pārliecību publicists pamatos ar vēsturiskiem faktiem - laulības institūts ticis izgudrots tālā pagātnē un pavisam citiem mērķiem. Pārsvarā ekonomiskiem, jo cilvēks tajā laikā viens nav spējis izdzīvot un sevi uzturēt. Tieši tāpēc nereti zem viena jumta dzīvojušas pat trīs un vairāk ģimenes.

Savukārt mūsdienās plaši kultivētā ideja, ka laulības tiek slēgtas tikai un vienīgi mīlestības dēļ, ir salīdzinoši jauna. Liepnieks vērš uzmanību, ka latviešu valodā vārdu «mīlestība» izgudrojis Rainis. «Lai arī vēl pirms tam parādījušas pirmās iezīmes un nojauta, ka laulībām varētu būt kāds sakars ar jūtu pasauli, taču to, kas ir klitors, Rainis nezināja,» skaļi savu viedokli pauž Jurģis Liepnieks.

Laulību institūts esot radīts laikos, kad kardināli citāda bijusi arī izpratne par mīlestību un seksu. «Par seksuālajām attiecībām laulībā nerunāja – tā vietā «sieva pildīja sievas pienākumus». Turklāt neviens nejautāja, vai viņai tie patika un vai viņa vispār to vēlējās. «Laulības institūtu, kas radīts koka ratu laikmetā, šobrīd mēģinām iestiept mūsdienu elektronikas un dinamikas laikā. Tāpēc ir skaidrs, ka dažas lietas vienkārši nelīmējas,» skarbs ir J. Liepnieks. Vēlāk piebilstot, ka laulība, viņaprāt, ir vecmodīga stila lieta. Līdzīgi kā, piemēram, jūgendstils, no kura mūsdienās nav nekādas jēgas.

Tāpat raidījumā Jurģis vērsīs uzmanību uz faktu, ka 50% laulību Latvijā un visā Rietumu pasaulē tiek šķirtas. Turpretim «vecajos laikos» laulības pamatā bija pārliecība:"ja tā tiek slēgta, tad uz visu mūžu. Mūsdienās realitāte ir pavisam cita, jo mīlestība var pāriet, bet tās vietā nākt cita. Turklāt visam pāri ir apziņa, ka arī ārpus laulības iespējams darīt to pašu, ko oficiāli reģistrētās attiecībās, – nodarboties ar seksu, audzināt bērnus, uzturēt ģimeni, tā graujot vēsturiski būvētos laulības institūta pamatus. Visu raidījumu skaties jau rīt plkst. 21.00 «STV Pirmā!».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu