Vai nomestie kg uzlabos attiecības jeb kādu mērķi uzstādīt savai laimei?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Laikam nav nevienas izplatītākas vēlmes kā vēlme būt laimīgam. Mēs visi to gribam, visi pēc tā tiecamies. Jaunajā gadā vēlam viens otram laimi, bet paši sev savukārt uzstādām dažādus mērķus, apņemšanās un solījumus. Mērķi ir svarīgi, bez mērķa grūti kaut ko sasniegt, tie dod jēgu, virzību mūsu ikdienai.

Taču pēdējos gadus pamanu, ka, dzirdot kādu ar lielu entuziasmu ziņojam par saviem jaunā gada mērķiem, es pati diez cik lielu entuziasmu neizjūtu, dažkārt pat gribas pasmaidīt. Un ne jau tāpēc, ka lielais vairums Jaungada apņemšanos neizdzīvo līdz martam, nē, arī viens mēnesis vai viena diena ceļā uz mērķa sasniegšanu ir ieguvums. Vienkārši esmu pamanījusi, ka ļoti bieži cilvēki izvirza vienu mērķi, lai gan patiesībā cer panākt kaut ko citu. Piemēram,

apņemas nomest 6 kg, klusībā cerot, ka tas uzlabos attiecības.

Dabūt paaugstinājumu vai labāk atalgotu darbu, lai justos iederīgāk starp saviem draugiem vai paziņām. Noskriet maratonu, jo tikai tā varu noticēt, ka man ir gribasspēks. Iegūt otru augstāko izglītību, lai nejustos tik nekompetents. Uzstādot šādus mērķus, var nomest lieko svaru, var gūt panākumus karjerā, sportā un iegūt kāroto izglītību.

Taču nekas no tā nepalīdzēs sajusties apmierinātākam ar attiecībām, justies akceptētam starp draugiem, noticēt, ka esmu spēcīgs vai kompetents. Kādēļ? Tādēļ, ka viena universāla vajadzība, kas ir visu šo dziļāko mērķu pamatā, ir vajadzība justies pieņemtam – apzināties, ka esmu gana labs un citi mani akceptē tādu, kāds esmu, neatkarīgi no tā, vai esmu fiziski labākajā formā un noskaņojumā, vai arī esmu tikko piedzīvojis neveiksmi vai pieļāvis kļūdu.

Foto: depositphotos.com

Kad cilvēkiem uzdod jautājumu nevis par to, kas tavuprāt tevi padarīs laimīgu, bet lūdz atcerēties, kad esi juties/-usies patiesi laimīgs/-a, tad bieži vien atbildes skan – «kad biju kopā ar draugiem», «kad darīju lietas, ko izbaudu», «kad sajutos brīvs, jo biju starp savējiem».

Citiem vārdiem – lielākoties laimīgi jūtamies tad, kad jūtamies pieņemti.

Un patiesībā vairums no mums to pat intuitīvi apzinās, taču lielākoties neprotam atrast īstās uzvedības stratēģijas, kas patiešām ļautu šo vajadzību apmierināt, pat gluži otrādi.

Piemēram, es varu būt pārliecināta, ka citiem patīku, jo visu izdaru nevainojami. VISU! Nu un, protams, tas nozīmē - ja gribu citiem patikt, man viss ir jāizdara nevainojami. Piemēram, mājai ir jābūt ideāli tīrai un kārtīgai - vienmēr. Un tā arī ir – es tīru un spodrinu. Varbūt bieži jūtos nogurusi, toties draugi un vīrs atzīst, ka esmu lieliska saimniece, un apbrīno manu prasmi tik daudz ko paveikt nevainojami. Vai es jūtos laimīga? Grūti saprast, jo īsti nav laika, lai apstātos un saprastu, kā jūtos. Tik daudz kas jāizdara, un nedrīkst kļūdīties! Vai es jūtos pieņemta? Galīgi nē, jo esmu pārliecināta: ja apstāšos un kaut ko neizdarīšu tik nevainojami, tad citiem vairs nepatikšu, viņi pat varbūt novērsīsies no manis. Paradoksāli, bet, jo vairāk es cenšos iegūt «pieņemšanas sajūtu», jo tālāka tā kļūst. Gluži vienkārši, ja mums ir nācies kaut ko darīt, kaut kādā veidā nopelnīt citu cilvēku mīlestību un pieņemšanu, mēs nespējam noticēt, ka mūs mīlēs un pieņems arī tad, ja to nedarīsim.

Bet tieši to mēs patiesībā visvairāk kārojam – sajust, ka mūs pieņem tieši tādus, kādi esam.

Padomā par kādu cilvēku, kuru tu mīli. Vai, ja šis cilvēks kļūdās, piedzīvo neveiksmi, ir dusmīgs vai bēdīgs, tu viņu mīli mazāk? Parasti atbilde ir – protams, nē. Tomēr liekas ļoti bailīgi šo patiesību attiecināt pašam uz sevi. Taču, ja vēlies gan izaicinošu mērķi, gan arī paaugstināt pašvērtējumu un sajusties pieņemts, tad pamēģini šajā gadā iet tieši šo riskanto ceļu!

Pārbaudi, kas notiek, ja kādu reizi izdari citādāk, nekā esi ieradis.

Kā citi reaģē, ja neesi visu sestdienu veltījusi beršanai un spodrināšanai? Kā tu pati tad jūties?

Kāds mērķis var palīdzēt sajusties laimīgam? Ļoti bieži tāds, kur nākas darīt tieši pretējo tam, ko esam nodomājuši. Tikai tādā veidā varam iegūt apstiprinājumu, ka nudien mani mīl un pieņem tādu, kāds esmu.

Ja vēlies šogad ieguldīt pūles sava pašvērtējuma stiprināšanā, uzzini vairāk par šo tēmu:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu