Spēles bērniem ziemā - jautrākai laika pavadīšanai ārā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Visi vecāki mēdz aizdomāties, kā tad lai bērnu izklaidē svaigā gaisā ziemā. Parasta pastaiga ārā var izvērsties aizraujoša, jo sniegs dāvā gan vecākiem, gan bērniem unikālu iespēju baudīt dažādus ziemas priekus. Un, neskaitot jau tradicionālās izklaides, ir vēl daudz interesantu lietu, ko vecāki kopā ar bērniem var darīt, ne tikai lai izkustētos, bet arī lai radoši attīstītos. Ziemā rotaļas pat audzina raksturu!

Attīstošās rotaļas ziemā

Jebkurā tradicionālā lietā var ielikt arī kreativitāti. Ja pastaigas laikā blakus ir vairāki bērni, var piedāvāt viņiem sarīkot nelielu kariņu ar pikošanos, kur bērni var sadalīties divās komandās un katras komandas punktus vecāki saskaita. Var organizēt arī kārtīgas ziemas kaujas mini-olimpiādes izskatā. Te pikas var mest gan tālumā, vērojot, kuram vistālāk izdosies aizmest, gan var arī mēģināt trāpīt noteiktā mērķī. Var lēkt pāri sniega barjerām, kas ir aizraujoši. Un var arī «bojāto inventāru» viegli atjaunot.

Var doties bagātību medībās, un tām, protams, jābūt noslēptām sniegā, noteiktā teritorijā.

Ideāli, ja aprakt var nevis vienu lietu, bet vairākas, lai katram izdotos kaut ko atrast.

Var ne tikai laisties vienkārši lejā pa kalnu ar ragavām, bet arī gar šļūkšanas celiņa malām izvietot sniega barjeras, kurām ar roku jātrāpa šļūkšanas laikā. Uz sacensībām var veidot sniegavīru, un var izveidot arī skriešanas šķēršļu joslu, kuras galā bērnus gaida kāds kārums vai mandarīni.

Attīstiet bērnu radošo iztēli, piedāvājiet viņam iejusties arī skulptora lomā, jo sniegs ir brīnišķīgs materiāls, kas palīdzēs īstenot visdrosmīgākās radošās idejas, turklāt ziema parasti to piedāvā bagātīgā daudzumā. Var kopīgi vērot arī putnu un citu dzīvnieku pēdas sniegā, var mēģināt ar zariņu pabeigt redzamo «zīmējumu». Galvenais ir gūt baudījumu un prieku no kopīgas izklaides gan lielajiem, gan mazajiem!

Veidojiet labirintus, iesaistieties sniega kaujā, ķeriet viens otru, laidieties no kalna kopā! Piedāvājam arī gūt iedvesmu rotaļām tepat!

Spēle: soli pa solim

Sākumā bērnam var pastāstīt, ka mežā vilki pārvietojas baros, kopā, tomēr cits aiz cita. Pēc tam piedāvājiet bērnam jautri izskrieties ar nosacījumu - viens otru ķer, cītīgi lecot pirmā skrējēja pēdās. Pēc tam kopīgi varat pētīt, kādas pēdas esat izveidojuši.

Spēle: šaujam mērķī

Ja sniegs ir mitrs, no tā var izveidot daudz sniega piku un var sarīkot kārtīgu izšaudīšanos. Kā tieši? Nu - bērnam ir daudz jākustas, bet te skriet nevajadzēs, šī būs iespēja attīstīt bērna spēju koncentrēties un koordinēt kustības vienlaikus. Sākumā vajadzētu no sniega uzbūvēt kādu mērķi, pēc tam jāsagatavo kaujas arsenāls. Kad ir pietiekoši daudz sniega piku, izvēlamies vietu, kur nostāties, un šaujam! Metam mērķī, kamēr tas sabrūk, redzēsiet, būs jautri!

Spēle: darbs ar lāpstu

Ja vasarā ar lāpstiņām rakājāties pa smiltīm, ziemā noderēs sniegs! Noderēs tieši smilškastei paredzētās lāpstiņas, un pirms pastaigas kopā varat ar lāpstiņām patīrīt kādu taciņu pie mājas, kāpņu telpas vai rotaļu laukumā. Ja bērnam šī nodarbe patīk, var iegādāties jau lielāku bērnu lāpstiņu un lielās kupenās uz sacensībām rakt bedres. Tādās bedrēs un tuneļos bērns var noslēpties, viņam patiks! Bet, ja mamma aizraksies pie bērna pa otru tuneļa pusi, viņam būs vēl lielāks prieks un pārsteigums!

Spēle: apsedzam kokus

Te arī noderēs lāpsta un sausāks sniedziņš. Pastāsti bērnam, ka ziemā Ziemassvētku vecītis ļoti priecājas, ja visapkārt ir tīrs, balts sniedziņš. Viņš rūpīgi aptin katru kociņu ar sniega segu, lai tas nesaltu. Piedāvā bērnam un viņa draugiem apbērt visus sētas kociņus ar sniega mētelīšiem. Var apbērt arī zālīti, kas izlīdusi ārā no sniega. To pašu var darīt ar krūmiņiem.

Spēle: stafete divām komandām

Spēlei vajadzēs divas komandas ar vienādu dalībnieku skaitu katrā komandā. Paķer līdzi arī kādus saldumus tā, lai sanāk katram bērnam, galu galā - uzvarētājus būs jāapbalvo un arī pārējiem vajadzēs mierinājuma balvas. Komandas nostājas līnijā - cits aiz cita, katram dalībniekam viena sniega pika. Pēc starta došanas pirmais, kam rokās sniega pika, to met, bet otrais ķer un met nākamajam. Tā - līdz stafete galā. Sniega piku var arī atmuguriski rokās padot nākamajam. Tāpat arī caur kājām var dot sniega pikas ar noteikumu, ka tās līdz pēdējam dalībniekam nedrīkst izjukt.

Protams, paši vecāki arī var atcerēties ziemas rotaļas no bērnības un piedāvāt tās uzspēlēt bērniem.

Lai šis gadalaiks jums un jūsu bērniem ir patiesi jauks, jautru nodarbju pilns!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu