Kā cēlies slavenais Annas Kareņinas tēls?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mīlas trijstūris, kaisle un sekss, spēja pieņemt lēmumu, apmātība, vilšanās - tās ir tikai dažas nianses, kas spētu raksturot nu jau 140 gadus veco romānu, kas ekranizēts un teatralizēts neskaitāmas reizes. Laikam tieši tāpēc Ļeva Tolstoja romāns ir nebeidzami populārs un Annas liktenis interesējis jau kuro paaudzi. Bet kas īsti bija Anna Kareņina?

Kā raksta izdevums «Leģendas», Annas Kareņinas tips rakstnieka iztēlē, protams, neradās no zila gaisa. Literatūrpētnieki atraduši vismaz trīs sievietes, kuru izskats un liktenis bija atstājuši spilgtu iespaidu uz Tolstoju. Noskaidrots, ka Annas Kareņinas tēlā savijusies vismaz trīs prototipu sinerģija:

Aleksandra Puškina meitas Marijas Hartungas āriene, Marijas Suhotinas raksturs un liktenis un Annas Pirogovas traģiskā nāve.

«Populārs ir stāsts par to, kā Tolstojs kādās viesībās iepazinās ar Puškina eksotiski skaisto vecāko meitu Mariju Hartungu, no kuras nevarēja novērst acis. Savu Annu Kareņinu viņš apveltīja ar daudzām Marijas pazīmēm:

tumšiem matiem ar nepaklausīgām sprodziņām, ko rotāja violetu atraitnīšu vija,

inteliģentiem vaibstiem un pilnīgā, bet stingrā auguma negaidītu vieglumu kustībās. [..]

Rakstnieks bija diezgan cieši saistīts ar kādas citas sievietes likteni. Jaunībā, kā liecina Tolstoja dienasgrāmata, viņš bija aizrāvies ar Mariju Djakovu, kura vēlāk apprecēja Maskavas galma kantora viceprezidentu Sergeju Suhotinu, ar ko Tolstojs bija draugos. Taču tad Marija Suhotina pameta vīru un aizgāja pie caram pietuvināta spoža aristokrāta Ladiženska. 1868. gadā, pāris gadu pirms romāna ieceres, Suhotins oficiāli izšķīrās, kas tolaik bija gandrīz neiespējami un izraisīja lielu sensāciju augstākajā sabiedrībā. [..]

Foto: Publicitātes foto

Sākotnēji autors bija iecerējis Annu Kareņinu saukt par Tatjanu, un viņam bija doma likt tai šķirties no dzīves, noslīcinoties Ņevā. Taču Tolstojam kaimiņos notika traģēdija, kas šo ieceri mainīja. Par pamatu Annas Kareņinas traģiskajai nāvei zem vilciena kļuva kaimiņa Aleksandra Bibikova civilsievas Annas Pirogovas bojāeja. [..] Anna bija ļoti greizsirdīga, sevišķi uz guvernantēm, un reiz dusmu lēkmē pameta mājas un pazuda uz trim dienām. Pēc tam Bibikovs saņēma viņas vēstuli no stacijas, taču nelasīja to un ar izsūtāmo aizsūtīja atpakaļ. Tad ari Anna metās zem vilciena. Sofija Tolstoja dienasgrāmatā rakstīja, ka rakstnieks redzējis vilciena sagriezto Pirogovas līķi uz kazarmu marmora galda, un šis skats viņu pamatīgi satriecis. Turklāt izrādījās, ka Annas greizsirdībai bija pamats, jo Bibikovs drīz vien apprecējās ar savu bērnu guvernanti,» raksta izdevums «Leģendas».

Vairāk par interesanto Annas Kareņinas tēlu un aktrisēm, kas attēlojušas šo Tolstoja radīto likteni, lasi šā mēneša izdevumā «Leģendas»!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu