Sāciet ar galveno! Kā runāt ar vīrieti (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Kāpēc vīrietis izvairās no sarunas? Tāpēc, ka ir pieredze! Pieredze pasaka priekšā to, ka šāda saruna ne ar ko labu nebeigsies. Vīrieši zina, kā sieviete būvēs šo sarunu, un cenšas no tās izvairīties – tāds ir pašsaglabāšanās instinkts. Protams, tā nav pati gudrākā taktika (tā maigi izsakoties), taču, ja reiz tik daudzi vīrieši to izmanto, tātad tam ir kāda jēga.

Sievietes uzdevums ir iemācīties sarunāties citādi. Tad negatīvā pieredze pamazām papildināsies ar pozitīvo, un vīrietis ar laiku beigs izvairīties no sarežģītām sarunām. Sāksim!

1. Izvēlieties laiku.
Cilvēki paraduši runāt ne tad, kad otrs var un grib viņus dzirdēt, bet gan tad, kad viņi vēlas parunāties. Vīriešu treniņos šī situācija tiek aprakstīta ļoti krāšņi: «Atnāku mājās no darba, noguris tā, ka krītu no kājām, pat ēst negribas – uzreiz gulēt, bet viņa man: dārgais, mums jāparunā!»
Tā nav pareizi. Pareizāk un pašai izdevīgāk būtu izvēlēties laiku, kad vīrietis ir atpūties, izgulējies un kad viņam nekur nav jāsteidzas, kad viņš var uzklausīt un apdomāt sacīto. Sestdienas vakars, svētdienas rīts ļoti bieži ir labākais laiks šādai sarunai.

Protams, katram cilvēkam viss ir individuāli, kādam īstais laiks ir pirmdienas naktī, taču tas nemaina lietas būtību –

par sarežģītām tēmām ar vīrieti jārunā tad, kad viņam IR laiks un spēks sarunai

2. Sāciet ar galveno.
Cilvēki (īpaši sievietes) ieraduši uzsākt sarunu it kā attālināti, ar spilgtām detaļām, garām atkāpēm. Savukārt vīrieti (īpaši tad, ja tēma sarežģīta) tas tracina. Galvenokārt tāpēc, ka viņš nesaprot, kura informācija šajā stāstā ir svarīga un kura – mazsvarīga, un viņš nesaprot, uz ko sieviete «velk». Smadzenes aktīvi sāk ģenerēt hipotēzes, galva sāk kūpēt un pēc brīža «uzsprāgst». Vīrietis «bez galvas», kā jūs noteikti saprotat, fiziski nav nekāds sarunu biedrs.

Ko darīt? Pašu galveno pasakiet pirmo. Jūs vēlaties parunāt par viņa attieksmi pret jūsu māti? Tad tā arī pasakiet: «Dārgais, es vēlos parunāt par tavu attieksmi pret manu māti.» Vēlaties uzzināt, no kurienes tas garais mats uz viņa žaketes atloka? Tā arī jautājiet: «Es vēlos uzzināt, kas tas par garu matu uz tava žaketes atloka!»

Nevajag tikai tāpēc, lai saņemtos drosmi, iešūpoties un staipīt gumiju. Uzreiz ķerieties pie lietas!

3. Skaidri formulējiet tēzes.
Ļoti bieži vispār nav skaidrs, ko sieviete grib. Sākumā viņa stāsta par savu draudzeni, kurai vīrs nopircis kažoku. Pēc tam – par savas kolēģes lielisko atvaļinājumu siltajās zemēs. Pēc tam pārlec uz pārmetumiem par to, ka trūkst vīra uzmanības. Pēc tam prātuļo par to, ka viņai nav ko mugurā vilkt. Kopumā vīrietis vispār nespēj saprast, ko viņa grib panākt.
Vēl vairāk – uz tiešiem jautājumiem viņa neatbild. Bet, ja arī atbild, tad pārsvarā tikai ar pārmetumiem «tu mani nemīli» un asarām.

Vēl piedevām sievietes mēdz briesmīgi interpretēt faktus –

ziedus vīrietis viņai nedāvina «vispār nekad», bet tos, ko dāvina, tie neskaitās. Tas vīrieti «galīgi piebeidz».

Kāpēc sievietes tā dara? Nekādu ļaunu nolūku taču nav – viņas sāk sarunu ne jau tāpēc, lai kaut ko nolemtu, bet gan tāpēc, lai izteiktos. (Ir tāds humora raidījums «Уральские пельмени», un tur reiz bija tāds joks: «Es nopirku kleitu ne jau tāpēc, lai to valkātu, bet tāpēc, lai nopirktu!»)

Faktiski sieviete domā sarunas procesā.

Un tieši tāpēc viņai sarunas nobeigums var būt arī nesaistīts ar sarunas sākumu. Vienkārši dialoga gaitā domu gājiens pamainījās.

Tā ir arī vīriešiem, taču mēs acīmredzot sliktāk pārvaldām sarunu valodu, un tāpēc cenšamies visu sākumā apdomāt, piemeklēt pareizos vārdus, noformulēt domu un tad runāt.

Mēdz būt visai amizanti gadījumi, kad sieviete tikai no rīta saprot, ko vēlējās no šīs sarunas. Skaidrs, ka vīrietis to sapratīs tikai vēlāk un, protams, tas viņu tracina.

Ļoti bieži sievietes aprobežojas tikai ar fakta konstatāciju. «Tu daudz strādā», «mēs nekur kopā neejam», «tu mani necieni kā personību» utt. Dažkārt no šis fakta konstatācijas ir skaidrs, ko sieviete vēlas, taču visbiežāk nākas uzminēt.

Skaidrs, ka ne visiem uzreiz izdodas uzminēt, un tad šādas sarunas tracina. Nav daudz cilvēku, kuriem patīk justies kā idiotiem.

Par laimi, to visu var labot

Apsēdieties un izdariet nelielu darbiņu. Uzrakstiet savas tēzes, tā, it kā gatavotos lekcijai. Skaidri formulējiet prioritātes, formulējiet svarīgākos punktus, salieciet akcentus un uzrakstiet savu lēmumu.

Kad doma būs formulēta konkrēti un skaidri, to būs daudz vieglāk pateikt sarunā, vīrietis to sadzirdēs un sarunai būs rezultāts.

Noslēgums
Pat tad, ja jūsu vīrietis no sarunas izvairās, ir iespēja nogludināt ceļu un tomēr sākt apspriest sarežģītos jūsu attiecību jautājumus. Mācieties sarunāties ar vīrieti, un viņš pieradīs ar jums runāt par visām svarīgajām lietām.
Piezīme vīriešiem:
Vispār jau, vīri, arī mēs varam izrādīt vairāk pacietības un cieņas un uzklausīt savu mīļoto sievieti. Pat tad, ja viņa neievēro šo «instrukciju». Runā, ka tad, kad cilvēki viens otru mīl, viņi vienmēr paiet viens otram solīti pretī.

Autors - Pāvels Zigmantovičs
Tulkoja Ginta FS

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu