Diskusija. Tētis ir kas vairāk par bioloģisko tēvu

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Atzīmējot Tēva dienu, 8. septembrī notika grāmatas «Gribu būt tētis» atvēršanas svētki. Tajos piedalījās arī tādi sabiedrībā zināmi tēti kā mūziķis Jānis Holšteins-Upmanis un uzņēmējs Gatis Kokins. Pateicoties moderatoram un 4 bērnu tēvam Ansim Bogustovam, grāmatas atklāšana noslēdzās ar interesantu diskusiju, kurā atnākušie viesi dalījās savās pārdomās par tēva lomu mūsdienās, kā arī saviem personīgajiem pieredzes stāstiem.

Atbildība un emocionālā iesaiste

Viens no kopsaucējiem, pie kuriem nonāca diskusijas dalībnieki – svarīgākās kvalitātes, kas nepieciešamas labam tētim, ir spēja uzņemties atbildību un emocionāli iesaistīties bērna dzīvē. Bērniem nav vajadzīgi «supertēti», kuri nekad nekļūdās un ar visu tiek galā. Tā vietā viņi vēlas mīlošu tēti, kurš cenšas būt klātesošs bērna dzīvē un rūpējas par savu ģimeni labākajā veidā, kā viņš prot un spēj.

Laime balstās bērnos

Pēc mūziķa un divu bērnu tēva Jāņa Holšteina Upmaņa domām, bērns ir loģisks attiecību turpinājums un nākamā attīstības pakāpe, kas vēl vairāk satuvina partnerus. «Pienāk brīdis, kad tu attopies, ka laimīgas vecumdienas nenodrošinās ieņemtie amati vai sapelnītā nauda, bet dalīšanās ar citiem cilvēkiem, kas ir tava ģimene. Protams, ir brīži, kad ir grūti, īpaši, ja bērniem ir maza vecuma starpība un viņi cīnās par vecāku uzmanību. Taču arī tajā visā ir kaut kas ārkārtīgi jauks. Bērni savā ziņā ir kā izmēģinājuma poligons, ļaujot vecākiem eksperimentēt un vērot, kā šī vai cita rīcība mainīs bērnu uzvedību. Tā ir ļoti interesanta pieredze.» Jānis atklāja, ka arī viņš reizēm nogurst no bērniem un domā par to, ka jāpaciešas vēl tikai 18 gadus. Tomēr par spīti visām grūtībām viņš ne brīdī nenožēlo, ka ir tētis.

Izglītoti vīrieši dzemdībās neģībst

Grāmatas medicīniskā redaktore, ginekoloģe un dzemdību speciāliste Vija Veisa atzina, ka vīrietis par tēti nekļūst vienā dienā. Tas ir process, kas sākas brīdī, kad cilvēki nolemj kļūt par vecākiem, un turpinās vēl labu laiku pēc bērniņa piedzimšanas. Lai kļūtu par tēti, ir vajadzīgs zināms sagatavošanās posms, kas var ilgt 9 mēnešus un pat vairāk. Arī dūla Ilze Kuduliņa savā praksē ir pamanījusi, ka tie tēti, kuri ir izglītotāki un labāk sagatavoti, gan dzemdībās, gan pēcdzemdību procesā jūtas daudz drošāk un var vairāk palīdzēt sievietei. Turklāt viņi parasti neģībst. Dūla izteica prieku, ka ir tapusi grāmata, kas palīdzēs dzemdību procesam sagatavot ne tikai mammas, bet arī tētus. Pēc Ilzes Kuduliņas domām, vīrieša klātbūtne dzemdībās ļauj kopā piedzīvot maģisku mirkli, kurā iespējams dalīties un kuru atcerēties visu turpmāko dzīvi.

Lai notiktu tautas ataudze, ar bioloģisko tēvu nepietiek.

Uzņēmējs un piecu bērnu tētis Gatis Kokins pauda pārliecību, ka būt par tēti nozīmē ne tikai fiziski radīt bērnu, bet arī piedalīties bērna dzīvē. Latvijai ir vajadzīgi nevis vīrieši, kurus bērni varētu saukt par saviem bioloģiskajiem tēviem, bet tēti, kuri piedalās bērnu audzināšanas procesā. «Diemžēl mūsu valstī ir ļoti daudz šķirto ģimeņu, kurās bērnus audzina tikai viens no vecākiem. Vientuļais vecāks var izaudzināt vienu, īpašas varonības apstākļos – divus bērnus, taču, ja mēs gribam trīs, četrus vai piecus bērnus, ir vajadzīga pilnvērtīga ģimene.»

Zināšanas palīdz kompensēt bērnībā neiepazīto ģimenes modeli

Viens no grāmatas «Gribu būt tētis» idejas autoriem, «Roche Latvija» direktors Rauls Vēliņš, lielo šķirto ģimeņu īpatsvaru uzskata par vienu no būtiskākajām Latvijas problēmām. Jaunajiem vīriešiem, kuri paši ir auguši bez tēva, ir grūti identificēties ar tēva lomu, jo viņi nezina, ko nozīmē rūpēties par bērniem. Tieši tāpēc ir ļoti būtiski izglītot topošos tētus un rādīt labus piemērus.

Izšķiroties ar partneri, mēs joprojām paliekam vecāki kopīgajiem bērniem

Latvijas vecāku organizācijas «Mammamuntetiem.lv» vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa atzina, ka portālam vēstules bieži raksta vīrieši, kurus sievietes līdz ar šķiršanos mēģina izslēgt no bērnu dzīves. «Pat ja esam šķirtas ģimenes, tētis ir ļoti svarīgs,» atzīst Inga. «Bērnam ir vajadzīgi abi vecāki, tāpēc tētis bērna audzināšanā ir jāiesaista tikpat daudz kā mamma. Bieži vien sievietes par maz uzticas vīriešiem. Viņām šķiet, ka tētis nemācēs, nevarēs, taču brīdī, kad viņas atļauj, piemēram, nolikt bērnu gulēt, izrādās, ka tētis tomēr visu var.» Mums nav jābūt «mātēm varonēm», ir pārliecināta Inga, un Tēva diena ir labs iemesls, lai godinātu tētus un pateiktu viņiem paldies.

Pētījums atklāj – vīrieši biežāk izrāda emocijas

Pirms neilga laika portāls «Mammamuntetiem.lv» veica pētījumu, lai uzzinātu, ko mūsdienu tēti dara citādāk nekā viņu tēti. Pētījums atklāja, ka jaunie tēti četras reizes biežāk samīļo savus bērnus, pasaka, ka viņi tos mīl. Viņi arī ir spējīgi atvainoties un atzīt savas kļūdas, ja ir kļūdījušies. Arvien vairāk ir to tētu, kuri nebaidās izrādīt savu maigumu un atļauj emocijas izpaust arī saviem bērniem. Diskusijas dalībnieki pauda cerību, ka šī tendence palīdzēs izaugt jaunai tētu paaudzei un nākotnē tēvu iesaiste bērnu dzīvēs kļūs tikpat liela kā mammām.

Grāmata «Gribu būt tētis» tiek izdota Roche Akadēmijas sociālās atbildības projekta «Izglābsim 100 bērnus» ietvaros. Sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību to bez maksas plānots izplatīt visa Latvijā, īpaši vīriešiem Latvijas reģionos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu