Pieredze. No pēcdzemdību depresijas cieš arī jaunie tēti

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

10.oktobris ir vispasaules garīgās veselības diena, tāpēc vakar Biedrības «Debesmanna» aicināja uz kampaņu «Tutepatās» , kuras mērķis ir atbalstīt Latvijas sievietes, vīriešus un to ģimenes, kas saskārušies ar pēcdzemdību depresiju aicinot visus - apstāties, ieskatīties, saredzēt, atbalstīt!

Visā pasaulē no pēcdzemdību depresijas cieš 15% jaunās mammas un 10% jaunie tēvi, tieši tāpēc Biedrības Debesmanna ar savu kampaņu «Tutepatās» vēlējās aktualizēt šo svarīgo jautājumu, kas skar daudzas jaunās ģimenes. Vakar Latvijas Radio 1 raidījumā «Ģimenes studija» tiešajā ēterā un live tiešraidē raidījuma vadītājās Agnese Drunka un Mairita Znotiņa diskutēja ar cilvēkiem, kuri piedzīvojuši pēcdzemdību depresiju un kas bija gatavi par šo smago tematu, kā depresija, runāt skaļi. Diskusijā piedalījās: rakstniece Dace Rukšāne, radio balss Valdis Melderis, psiholoģe Diāna Zande un aktrise Madara Melne Tomsone.

Ieraksts pieejams Latvijas Radio 1

Iveta Parravani par kampaņas «Tutepatās» ideju: «..Visbiežāk, ja ģimenē ienāk mazulis, tad tiek sagaidīts, ka iestāsies mūžīgā laime, nebeidzams prieks un bezgalīga mīlestība. Bet patiesībā ne vienmēr tas tā notiek. Par vecākiem nepiedzimst, par tiem kļūst un šajā procesā ir gan prieki, gan asaras. Vecāku ikdiena ir pilna ne tikai ar prieku un laimi, bet arī ar izaicinājumiem un grūtībām, nereti grūtums ieilgst un kāds no vecākiem saskaras ar emocionāliem traucējumiem. Apkārtējie bieži ieņem pozu – ja jau reiz izvēlējāties kļūt par vecākiem, tad nesūkstāties un tiekat galā ar visu paši. Reizēm viss, ko jaunajai māmiņai un tētim vajag ir vienkārši atbalsts no tuvākajiem.

Ne nosodījumi, ne gudras pamācības, bet vienkārša līdzās būšana.

Būsim viens otram blakus. Ieklausīsimies un atbalstīsim viens otru!..»

Diāna Zande, psiholoģe: «..Mums nav jāsagatavojas tam, kas šis brīdis, kad ģimenē ienāk bērns, būs priecīgs. Mums jābūt gataviem realitātei, ka mammas loma ietver gan, gan, tas ir - gan prieks, gan sāpes. Tu ļoti daudz ko zaudēsi kļūstot par mammu. Un bieži vien mammas saka, ka man neviens neteica ka tā būs. Teica, bet sabiedrība saka, ka topošiem vecākiem ir jādomā tikai gaišas domas, tā it kā pārējā dzīve viņus neskartu.

Es gribu teikt - topošie vecāki ir dzīvi cilvēki un domas ir tikai domas.

Tu drīksti domāt visdažādākās domas, bet ja kādas no tām tev rada raizes, tu kļūsti nomākts to dēļ un tas sāk ietekmēt tavu dzīvi - tas nozīmē, ka tev jāmeklē atbalsts un palīdzība pie sertificētiem psihologiem!»

Kampaņu atbalstīja un uz «Tutepatās» skatuves kāpa grupa Astronout.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu