Laimi spēj producēt arī tu pati (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izrādās, ka to, cik jūtamies un esam laimīgi, lielā mērā nosaka bioķīmija jeb hormoni endorfīni – mūsu laimes izjūtas nesēji. Cilvēka organisms tos spēj producēt pats, un, kad hormoni nonāk līdz sajūtu receptoriem, gūstam to, ko saucam par laimes izjūtu.

Anita Trumpika, psiholoģe:

Jā, laime ir relatīvs jēdziens. Pētījumi rāda, ka laime nepakļaujas morāles un ētikas normām, naudai, varai utt. Tie ir mīti, ka laimīgi ir visi tie, kas dzīvo drošībā, bagātībā, kas ir kārtīgi, labi izglītoti, kulturāli utt. Laimīgi spēj būt cilvēki Āzijā, Dienvidamerikā, Rietumeiropā un visur citur neatkarīgi no tautības vai zemes, kurā dzīvo. Izrādās, ka to, cik jūtamies un esam laimīgi, lielā mērā nosaka bioķīmija jeb hormoni endorfīni – mūsu laimes izjūtas nesēji. Cilvēka organisms tos spēj producēt pats, un, kad hormoni nonāk līdz sajūtu receptoriem, gūstam to, ko saucam par laimes izjūtu. Tieši to visuzskatāmāk izbauda iemīlējušies cilvēki. Bet šīs jūtas, reiz piedzīvotas, tādas taču nesaglabājas līdz nāves stundai.

Mums ir sevī jākultivē laimes izjūta, un laimes hormoni sāks paši rosīties! Izpētīts, ka uz smadzenēm endorfīniem ir līdzīga iedarbība kā narkotiskām vielām, tikai tie ir mūsu pašu, dabiskas izcelsmes hormoni. Katram ir iespēja palielināt savu un citu cilvēku laimes izjūtu ar konkrētu rīcību, ar savām domām. Daudz biežāk laimi izjūt tie, kuri dzīvo, domājot pozitīvi. Laimīgi ir daudzi ticīgi cilvēki, jo viņi tic Dieva mīlestībai, labvēlībai un gādībai. Un tas rada pozitīvu attieksmi pret visu sev apkārt. Tas ļauj pieņemt lietas, notikumus tādus, kādi tie ir.

Ļoti svarīgi, ka vīrietis, sieviete, bērns, vecāks cilvēks dzīvo un strādā labvēlīgā, viņu atbalstošā vidē. Tad endorfīnu tiek izstrādāts vairāk un to iedarbības nestā laimes izjūta ir vēl ilgstošāka! Kādēļ sevi par laimīgiem uzskata nevis galvaspilsētas, bet neliela ciema iedzīvotāji, kuriem nav ne aktīvas kultūras dzīves, ne lielu algu un biznesa iespēju? Varbūt tikai tādēļ, ka šajā teritorijā starp cilvēkiem valda labvēlīga, atbalstoša gaisotne un spēja nesarežģīt lietas. Dzīvojot saskaņā ar dabas ritmiem, ir līdzīgi kā ar ticību – tu esi kontaktā ar realitāti. Ir mazāk iluzoras tiekšanās pēc lieliem bankas kontiem vai atzīšanas par katru cenu. Tā nav vis pieticība, bet gan apmierinātība ar to, kas tu esi un kas tev pieder.

Kā sevī palielināt laimes vielu endorfīnu daudzumu? Lūk, daži likumi. Pirmais: nelietot alkoholu un citas atkarību izraisošas vielas, jo tās bremzē laimes hormonu veidošanos. Otrais: darīt to, kas patiešām sagādā prieku. Nosacījums attiecas kā uz darbu, tā atpūtu, hobijiem, sporta nodarbībām (kas ļoti svarīgas ķermenim!). Piemēram, ja patīk pastaigas dabā, tad eju un katru dienu stundu staigāju, gūstot no tā prieku un uzkrājot laimes hormonus. Pēc tam ir daudz vieglāk risināt lielākas un mazākas problēmas, ar kurām savā ikdienā sastopamies. Trešais: citi cilvēki. Jo mēs esam sabiedriskas būtnes un mums vajadzīga sadarbība ar citiem. Sabiedrībā dzīvot kopā ar cilvēkiem, nevis savā attieksmē būt pret viņiem. Ceturtais: mīlestība. Kā pret partneri, bērniem, tā daudz ko citu. Dievu, dabu, darbu utt. Viens ir to visu zināt un saprast, otrs – reāli likt lietā. Varbūt sākt ar pozitīvām domām? Ko pasūtam, to saņemam. Ja attieksme, piemēram, tāda: visur citur viss ir labāks, bet te Liepājā nekā nav un neko nav vērts darīt –, tad tā arī būs. Ja lielākā daļa tā domā, tad domas rod reālu piepildījumu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu