Līdz karaliskajām kāzām atlikušas 2 nedēļas: viss, kas tev jāzina par šo dienu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Princis Harijs un Megana Mārkla savu lielo dienu piedzīvos jau pēc divām nedēļām. Kamēr tauta skaita dienas līdz 19. maija greznajai ceremonijai, uzzini, kas tev būtu jāzina par šīm kāzām.

 
Foto: AP/Scanpix

Datums un ceremonijas vieta

Harijs un Megana precēsies 2018. gada 19. maijā, vēstīts Kensingtonas pils oficiālajā paziņojumā. Ceremonija norisināsies Svētā Džordža kapelā Vindzoras pilī. Šajā vietā 1984. gadā tika kristīts princis Harijs!

Izrādās, šīs ir pirmās karaliskās kāzas, kuras notiks nedēļas nogalē - sestdienā!

Pēc karaliskās etiķetes noteikumiem kāzas parasti tiek rīkotas darbdienās. Princis Viljams un Keita Midltone jāvārdu teica piektdienā - 29. aprīlī (2011.g.). Princese Diāna un princis Čārlzs apprecējās 29. jūlijā, trešdienā (1981.g.). Tāpat karaliene Elizabete un princis Filips savu lielo dienu piedzīvoja otrdienā - 20. novembrī (1947.g.)

 
Foto: AP

Kāzu kleita

Lai gan ir izteikti tikai minējumi par Meganas kāzu kleitu, zināms, ka pirmo reizi līgava to pielaikojusi jau ir janvārī. Karaliskās līgavas kleita vienmēr ir bijis liels noslēpums, kas atklājas tikai kāzu dienā. Gaidīsim!

 
Foto: AP

Līgavaiņa tērps

Kamēr topošās līgavas Meganas Mārklas kāzu kleita ir šā laika lielākā intriga, mēs aptuveni varam minēt, kā savā kāzu dienā izskatīsies princis Harijs.

Harijs tomēr armijā ir dienējis teju desmit gadus, kuros divas reizes bijis kara zonā - Afganistānā. Tāpēc militārā uniforma varētu būt viņam īpaši tuva sirdij. Tas varētu būt labs iemesls, kāpēc svētku uzvalka vietā viņš izvēlētos militāru formu. Elegantajai, tumši zilajai uniformai ir zelta uzpleči ar dekoratīviem pinumiem.

Vīrieši uniformās ir seksīgi jeb kādā frakā Harijs tērpsies savā kāzu dienā?

Arī Harija brālis princis Viljams savās kāzās tērpās uniformā.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Laulību ceremonijas arhibīskaps

Kenterberijas arhibīskaps Džastins Velbijs vadīs arī prinča Harija un Meganas kāzu ceremoniju Svētā Džordža kapelā Vindzoras pilī.

 
Foto: AFP/AP/Reuters

Pāris dosies pie tautas

Jaunlaulātie pēc kāzu ceremonijas dosies braucienā ar greznu karieti cauri Vindzoras pilsētai, ļaujot arī tautai izbaudīt karaliskās ģimenes lielās dienas atmosfēru.

 
Foto: Reuters/AP/Scanpix

Kariete

Kad abi būs tapuši par vīru un sievu, pāris izvēlējies braukt slavenajā Ascot Landau atvērtā tipa karietē. Šajā pašā karietē māsas Keitas Midltones kāzās brauca Pipa Midltone kopā ar ziedu meitenēm. Toreiz arī Harijs uz ceremoniju devās līdzīgā karietē.

Šīs karietes karaliskā ģimene izmanto kronācijās, valsts mēroga vizītēs un, protams, kāzās.

Ja šajā dienā līs lietus, tad pāris braucienā dosies Scottish State Coach karietē, kas ir ar jumtu un stiklota. Šajā karietē karaliene devās izbraucienā savā 90. dzimšanas dienā.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Pirmā svinību vieta

Pirmā svinību vieta, pēc laulību oficiālās ceremonijas Svētā Džordža kapelā Vindzoras pilī, būs Svētā Džordža zāle, kur gaidāmas svinību pusdienas.

Tā ir vislielākā telpa visā pilī - 55 metrus gara un 9 metrus plata. Vindzoras pils ir viduslaiku pils un britu monarhijas rezidence gotikas stilā.

Šīs pusdienas vadīs pati karaliene Elizabete II, un ierasto vakariņu 160 viesu vietā ielūgti ir 600 viesi.
 
Foto: AFP/AP/Reuters

Otrā svinību vieta

Otrā svinību jeb drīzāk jau vakara ballītes vieta ir skaistais, sārti baltais Frogmoras savrupnams, kur tapa arī Harija un Meganas saderināšanās fotosesijas bildes. Te aicinātos 200 viesus, kas ir tuvākie draugi un radinieki, uzņems Harija tēvs - princis Čārlzs.

 
Foto: Reuters/ Scanpix/ violetcakeslondon/ Instagram

Kāzu torte

Princis Harijs un Megana Mārkla atklāja, kas būs viņu kāzu tortes konditors un kāda būs īpašās kūkas garša. Šefpavāres lomā Klēra Ptaka no «London's Violet Cakes», bet kūkas īpašo garšu veidos citroni un plūškoks, kurus papildinās «spilgti pavasara aromāti», bija teikts Kensingtonas pils oficiālajā paziņojumā. Kāzu torte tiks dekorēta ar krēma glazūru un svaigiem ziediem, ziņo harpersbazaar.com.

Foto: AP

Bet kas tad īsti ir plūškoks, īpašā Harija un Meganas kāzu tortes sastāvdaļa, kas tiks celta svinīgajā galdā jau 19. maijā? Plūškoks nav gluži tradicionāla karalisko kāzu mielastu sastāvdaļa, bet tam ir daudzi un dažādi lietojumi. Krēmkrāsas ziedi ir ēdami, tos var ievākt maijā un jūnijā, arī ogas, kas izaug vēlāk vasarā, ir ēdamas. Tomēr augs pats par sevi ir nedaudz indīgs. Plūškoka ziedu un ogu garša svaigā veidā var būt nepatīkama, bet, tos pagatavojot, indīgās vielas pazūd un garša kļūst ļoti patīkama.

Tradicionāli britu kāzās viesi tiek cienāti ar augļu kūkām. Prinča Viljama un Keitas Midltones kāzās 2011. gadā tika pasniegta šāda kūka (bet viņiem bija arī otra – šokolādes biskvīta kūka). Arī prinča Čārlza un princeses Diānas kāzās 1981. gadā bija augļu kūka.

Prinča Viljama un Keitas Midltones kāzu torte
Prinča Viljama un Keitas Midltones kāzu torte Foto: WPA Rota/ Scanpix
 
Foto: Reuters/AFP/EPA

Kāzu fotogrāfs

Megana un princis Harijs izvēlējušies par savu kāzu fotogrāfu Aleksi Lubomirskiju. Šim fotomāksliniekam abi uzticēja arī savu saderināšanās fotosesiju.

 
Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Kāzu dāvana

Princis Harijs un Megana Mārkla kāzu viesiem lūdz dāvanas vietā ziedot līdzekļus vienai no septiņām labdarības organizācijām. Karaliene, visticamāk, šo lūgumu neņems vērā. Tiek paredzēts, ka karaliene Elizabete II izvēlēsies patiešām iespaidīgu dāvanu, ko diez vai Harijs un Megana atteiksies pieņemt!

Karaliene Elizabete II izlēmusi savam jaunākajam mazdēlam Harijam un viņa topošajai sievai kāzu dienā dāvāt iespaidīgu īpašumu - Sandringemas muižai piederošo Jorkas vasaras māju, raksta «Mirror» un «9 News». Lai gan ziņas vēl nav 100% apstiprinātas, šīs prognozes varētu būt tuvas patiesībai, zinot, ka karaliene vienmēr labprāt dāvā īpašumus. Kā apstiprina karaliskās ģimenes biogrāfs Dunkans Larkombe «Cosmopolitan», Jorkas savrupnams varētu būt visticamākā karalienes izvēle jaunajam pārim.

Šī vasaras māja atrodas 177 km attālumā no Kensingtonas pils, kur šobrīd dzīvo Harijs Un Megana. Tā ir britu karaliskās ģimenes īpašums kopš 1862. gada. To sākotnēji izmantoja Velsas princis (vēlāk pazīstams kā karalis Edvards VII). Kopējais īpašums ir 8000 hektāru liels, tostarp 240 hektāru publiskā parka un 24 hektāru privātā dārza ap māju.

Kembdridžas hercogu pāris Keita un Viljams no karalienes saņēma lauku savrupnamu Anmer Hall Anmeras ciematā, Norfolkā.

 
Foto: AFP/AP/Reuters

Vedējtēvs

Karaliskās ģimenes kvēlāko fanu vēlēšanās ir piepildījusies, princis Harijs savās kāzās 19. maijā vedējtēva lomu vēlas uzticēt brālim, princim Viljamam. Lūgums princim Viljamam izteikts viltīgi - to publiskojot Kensingtonas pils tvitera kontā, kas principā iznīcina iespēju Viljamam no šā goda atteikties. Tā ka 19. maijā fani varēs priecāties - abi brāļi visu dienu būs līdzās plecu pie pleca.

 
Foto: AP/AFP

Harija un Meganas kāzas var izmaksāt...

Kāzu svinību eksperti un organizētāji aprēķinājuši, ka 19. maija prinča Harija un Meganas Mārklas kāzu diena izmaksās ap 37 miljoniem eiro. Tiek prognozēts, ka šīs būs vienas no dārgākajām kāzām vēsturē. Jāpiemin, ka brāļa prinča Viljama un Keitas Midltones kāzas izmaksāja ap 23 miljoniem eiro.

Eksperti aprēķinājuši, ka Meganas kleita, ziedi, ēdiens un dzēriens izmaksās vien ap 1,2 miljoniem. Nākamās lielās izmaksas ir apsardze un kāzu svinību rajona (tostarp tur esošo veikalu un restorānu) slēgšana uz konkrēto laiku.

Papildu apsardze, tostarp snaiperi, militārās tehnoloģijas, dronu iznīcinātāji varētu izmaksāt 34 miljonus eiro.

Kāzu plānotāju uzņēmuma «Bridebook» aprēķinātās izmaksas:

  • 101 558 eiro par 20 sudraba trompetēm, kas atklās pasākumu;
  • 56 872 eiro par kāzu torti no «Violet Bakery»;
  • 121 869 eiro par floristiku un ziediem ceremonijā un kāzu vietā;
  • 341 235 eiro par nomāta stikla sienu apkārt kāzu vakara pasākuma vietai Frogmorā;
  • 29 248 eiro par uzkodām un tēju 2640 aicinātajiem viesiem pēc ceremonijas;
  • 34 miljoni eiro par apsardzi;
  • 454 981 eiro par Meganas kāzu kleitu (Keitas Midltones kleita izmaksāja ap 284 363 dolāriem).

Mēļo, ka kāzās varētu uzstāties arī senāk tik populārā grupa «Spice Girls», kas varētu apvienoties, tiesa, par 1,14 miljonu vērtu honorāru katrai. Cita lieta, ja viņas izlemj šo uzstāšanos uzdāvināt jaunajam pārim.

 
Foto: Hoanib Valley Camp/reuters

Medusmēnesis

Princis Harijs un viņa topošā sieva Megana Mārkla paziņojuši, kur grasās pavadīt savu jaunās ģimenes sākuma laiku jeb kur baudīs medusmēnesi, neviena netraucēti.

Šis gods ticis Āfrikas kontinentam un Namībijai. Var jau arī saprast, jo Āfrika ir vieta, kuru mēs, eiropieši, pazīstam vismazāk. Jaunlaulātajiem plānā ir apmeklēt safari parkus un Sosuvlei smilšu kāpas, kas ir arī mājvieta daudziem dzīvniekiem, tostarp zebrām, antilopēm un strausiem. Iespējams, ka pāris arī dosies uz Kaokolandu, kur mājo himba cilts - viena no pēdējām nomadu ciltīm Āfrikā.

Tiek ziņots, ka viņi ir izvēlējušies palikt Namībijas jaunākajā apmetnē «Natural Selection Hoanib Valley Camp».

Harijam un Meganai Āfrika ir īpaša vieta, jo neilgi pēc iepazīšanās, 2016. gada vasarā abi devās kopīgā braucienā uz Botsvānu. Pāris Āfrikā atgriezās arī trīs nedēļu ilgā atvaļinājumā 2017. gada augustā, kā arī Meganas 36. dzimšanas diena tika atzīmēta Botsvānā, «Meno a Kwena» nometnē. Harijs Botsvānu jau dēvē par savām otrajām mājām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu