Koka nama priekšrocības un trūkumi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Arvien parādās jauni būvniecības materiāli un iespējas izvēlēties savai mājai to pašu labāko. Ir cilvēki, kas labprāt dod priekšroku dzīvot koka namā. Arī Gatis Avotiņš ceturto gadu dzīvo no koka būvētā ēkā Jūrmalā. Mājas saimnieks izvēlējies namu vizuāli padarīt skaistāku ar plastmasas apdari, kas ir ātri uzklājams un salīdzinoši lēts apdares materiāls.

Koka nama problēmas

G. Avotiņš dzīvošanu koka namā uzskata par vienu no iespējamajiem dzīvojamajiem objektiem, kur dzīvošana nav sliktāka kā no citiem materiāliem celtās mājās. Taču, tiklīdz parādīsies kādas iespējas pašam celt māju, noteikti to neizvēlētos būvēt tikai no koka. "Pirms kara celtajā koka mājā parādās arī dažādas problēmas. Piemēram, telpās pastāvīgi jūtams mitrums, lai gan iespējams, ka to ietekmē arī jūras tuvums. Telpās parādās arī plaisas, un var gadīties, ka nerodas stabilas mājas sajūta," stāsta G. Avotiņš. Viņš ir pārliecināts, ka, mājai veicot kvalitatīvu remontu, tā atgūs sākotnējās vērtības. "It kā jau speciālisti apgalvo, ka koka nams ir veselīgs dzīvošanai un videi draudzīgs, taču tādā gadījumā tas arī būtu jāsaglabā kā koka nams, un nebūtu vēlams to apstrādāt ar citiem materiāliem. Piemēram, šim koka namam no ārpuses ir plastmasas apdare, bet iekšpusē sienas ir apmestas vai izlīmētas ar tapetēm un uz grīdas izklāts linolejs" pārliecināts G. Avotiņš.

Vislētākais veids

SIA Koka Nami izgatavo un uzstāda guļbūves (vasarnīcas, dzīvojamās mājas u.c.), izmantojot skujukoku koksni no virpotiem baļķiem un koka karkasa paneļu ēkas, apgalvojot, ka guļbūves no virpotiem baļķiem ir vislētākais guļbūves būvēšanas veids. Turklāt visām būvēm izmantojamā koksne ir no Latvijas. Kā iesaka SIA Koka Nami speciālisti, vislabākais veids, kā telpu pasargāt no mitruma un puves, ir guļbaļķu sienas neapstrādāt vispār, jo katra viela, ar ko tiek apstrādāta koksne, satur arī kaitīgas vielas. SIA Koka Nami speciālisti uzsver, ka pareizi uzbūvēta būve un tās lietošana nekādas mitruma problēmas radīt nevar. Koka Nami guļbaļķu sienām un koka karkasiem izmanto skujukoku koksni.

Videi draudzīgs materiāls

SIA LBS-Konsultants eksperts Pēteris Rimša stāsta, ka koka būvei piemīt vairāk pozitīvu īpašību un krietni mazāk negatīvo. "Pirmām kārtām jāatceras, ka koka nams ir būvēts no ekoloģiski tīra materiāla, tātad tam ir elpojošas sienas. Koks ir dabīgs un viegli pieejams materiāls un to ir viegli apstrādāt. Pilnīgi droši var teikt, ka pareizi apstrādāts koks garantē, ka māja arī būs silta," stāsta P. Rimša. Viņš ir pārliecināts, ka koka namā mitrums var rasties nepietiekamas vēdināšanas un nepareizas nama konstrukcijas dēļ. Turklāt koks ir materiāls, kas spēj izžūt. Lai koka nams saglabātu savas pozitīvās īpašības, P. Rimša iesaka koka namā lietot tikai dabiska materiāla mēbeles. "Ja koka nams uzbūvēts pareizi, tad noteikti nekādas problēmas tajā nevar rasties. Ievērojot ugunsdrošības noteikumus, arī koka nams var kalpot ilgi, un būtu maldīgi domāt, ka koka nams ir ugunsnedroša dzīvojamā vide. Deg nevis pati māja, bet viss, kas tajā atrodas," skaidro P. Rimša. Iespējams, arī Latvijā, tāpat kā Somijā, nākotnē daudzdzīvokļu mājas būvēs no koka. "Domājot par savu veselību, vajadzētu dzīvot namā, kas elpo. Esmu pārliecināts, ka ar laiku arī Latvijā vairāk būs to cilvēku, kuri priekšroku dos dzīvošanai koka namā," stāsta P. Rimša.n

Koka nama plusi un mīnusi:

+ izturīgs

+ videi draudzīgs

+ veselībai labvēlīgs

– nepareizas konstrukcijas dēļ telpā rodas mitrums var rasties plaisas

– koka nami prasa īpašu un rūpīgu kopšanu

– ne visi koki ir derīgi koka māju celtniecībai

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu